Τρομοκράτες στο Λαύριο «βλέπουν» οι Τούρκοι

Τρία ρεπορτάζ σε τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Οι δύο με εθνικιστικό προφίλ. Και τα τρία με το ίδιο θέμα. Την προσφυγική δομή του Λαυρίου, που περιγράφεται ως κέντρο εκπαίδευσης «τρομοκρατών» ΡΚΚ και FETO. Ενας ισχυρισμός που έχει ενταχθεί εδώ και αρκετό καιρό στο blame game της Αγκυρας απέναντι στην Αθήνα, με τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, να ανεβάζει στους λογαριασμούς

του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο παρελθόν, ακόμα και βίντεο με την υποτιθέμενη δράση της Ελλάδας όσον αφορά την «υπόθαλψη και εκπαίδευση τρομοκρατών».

«Γενί Σαφάκ», «Τουρκιγιέ» και «Σαμπάχ» δημοσίευσαν την Κυριακή ρεπορτάζ βασισμένα στην ίδια «διαρροή» που χαρακτηρίζει το Λαύριο ως «εστία τρομοκρατικών οργανώσεων».

Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε δημοσίευση μιας έρευνας των υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία εμπεριέχονται «ομολογίες μελών που αποκάλυψαν την αλήθεια για την οργάνωση», ενώ επικαλούνται ακόμα και μαρτυρίες που υποστηρίζουν ότι στη δομή έλαβαν οργανωτική εκπαίδευση και στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία.

Στο Λαύριο τα μέλη του ΡΚΚ «εκπαιδεύονται σε όπλα και μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν μοντέλα αεροσκαφών. Εκεί τους ετοιμάζουν και τα πλαστά έγγραφα που επιτρέπουν στους γκιουλενιστές τρομοκράτες να περνούν στην Ευρώπη και να υποβάλλουν αιτήματα ασύλου», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της «Τουρκιγιέ», ενώ σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» η δομή «είναι σαν το κέντρο δράσης της οργάνωσης» (του ΡΚΚ).

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει αντίστοιχα «ρεπορτάζ», με αναφορές σε πηγές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Το Μεταναστευτικό άλλωστε και η διαχείρισή του από την Ελλάδα έχει γίνει ζήτημα που για την Τουρκία προσφέρεται για πολύπλευρη επίθεση στην Αθήνα. Δεδομένου δε ότι η Τουρκία κατηγορείται για παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών, η προσπάθεια να παρουσιαστεί και η Ελλάδα ως ένας «εναλλακτικός παραβάτης» στην περιοχή, μέλος της ΕΕ, που στοχεύει στις διεθνείς συμμαχίες εντείνεται διαρκώς.

Με την Αγκυρα να θέλει να τονίσει και προς τους αντιφρονούντες ότι παρακολουθούνται, επιδιώκει να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τη διακυβέρνηση Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει για υπόθαλψη και στήριξη του ΡΚΚ, των γκιουλενιστών και όσων χαρακτηρίζει η τουρκική κυβέρνηση «τρομοκράτες» τόσο τις ΗΠΑ όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα άλλωστε δεν έχει πάψει ποτέ να ζητά την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καταγγέλλοντας την ελληνική Δικαιοσύνη για τις αποφάσεις της.

Με την τρομοκρατία να επιχειρείται να γίνει ένα ακόμα κεφάλαιο στην αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας, παράλληλα με τις διεκδικήσεις της Αγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μέσω της οποίας επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε αυτά, την επιδίωξη χαρακτηρισμού της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως «τουρκικής», αλλά και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Επιθετικές δηλώσεις

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν διαγωνίζονται σε δηλώσεις καταγγελίας της Αθήνας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα επανέλαβε την προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, λόγω της στρατιωτικοποίησής τους, με το ΥΠΕΞ να απαντά σε υψηλούς τόνους, ενώ έδειξε ξανά τη δυσαρέσκειά του για την υπογραφή συμφωνίας ορισμού θαλασσίων ζωνών Αθήνας – Καΐρου.

Επανέλαβε δε ότι η Αίγυπτος θα αποκτήσει «μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ευθύνης» εάν υπογράψει με την Τουρκία, έστω και αν παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν επίσημες συνομιλίες επ’ αυτού. Τον ΥΠΕΞ ακολούθησε χθες ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ που πήρε τη σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου για να εξαπολύσει νέα ρητορική επίθεση στην Αθήνα.

Ο Ακάρ μίλησε για πολιτικούς στην Ελλάδα που με τις ενέργειες και τις δηλώσεις τους αυξάνουν την ένταση. Πρόκληση είναι σύμφωνα με τον Ακάρ και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και οι συνεργασίες της, σημειώνοντας ότι η Αθήνα με την παρότρυνση και άλλων χωρών συζητά για «νέες συμμαχίες» ενώ είναι στο ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. «Το κάλεσμά μας για διάλογο για συνάντηση δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Εμείς είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας» διεμήνυσε για μία ακόμα φορά ο τούρκος υπουργός Αμυνας. Στο στόχαστρο και το Κυπριακό με τους τούρκους υπουργούς να επιμένουν στη λύση δύο κρατών.

Επεισόδιο στα Ιμια

Στο ίδιο πλαίσιο της επιβολής τετελεσμένων και διαρκούς υπενθύμισης των τουρκικών διεκδικήσεων τη Δευτέρα σημειώθηκε ένα ακόμα επεισόδιο παρενόχλησης ελληνικών αλιευτικών που προσπαθούσαν να ψαρέψουν στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της τουρκικής εφημερίδας «Σοζτζού», τα ελληνικά σκάφη «εμποδίστηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή» που κάποιες φορές ήρθε πλώρη με πλώρη με σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Το τουρκικό σκάφος καλούσε τους ψαράδες να αποχωρήσουν από τα «τουρκικά χωρικά ύδατα», ενώ σύμφωνα με ελληνικές πηγές αποχώρησε από το σημείο όταν έφτασε σε κοντινή απόσταση το σκάφος του Λιμενικού. Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές η ένταση τερματίστηκε όταν αποχώρησαν οι έλληνες ψαράδες…

Keywords
Τυχαία Θέματα