Τσίπρας για τον «Ρασπούτιν» της Novartis: Να τον κατονομάσουν αν έχουν τα κότσια

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πάρει θέση για τον υπουργό με το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν» που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis και τον οποίο αναφέρει μέσα στην επιστολή του και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Στη διάρκειας της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο Αλέξης Τσίπρας

ρωτήθηκε επίμονα για την υπόθεση και ειδικότερα για τον λεγόμενο «Ρασπούτιν». Ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοιο πρόσωπο, περιοριζόμενος να τονίσει ότι η κυβέρνηση σέβεται τη Δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνει στο έργο της, καθώς και ότι ο δικός του ρόλος είναι θεσμικός και οφείλει να είναι προσεκτικός.

Ταυτόχρονα, έριξε το «γάντι» στον αντεισαγγελέα Αγγελή, αλλά και σε άλλους που έχουν αναφερθεί στον περίφημο «Ρασπούτιν», καλώντας τους να τον κατονομάσουν αν έχουν τα κότσια.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι του κάνει «τεράστια εντύπωση, που ακούγεται αυτό εδώ και ένα χρόνο και κανείς από αυτούς που μιλούν με ψευδώνυμο δεν έχει τα κότσια, το σθένος, το θάρρος να πει το όνομα». Κάλεσε, δε, τον δημοσιογράφο Αντώνης Σρόιτερ να απευθυνθεί «σε αυτούς που μιλούν με ψευδώνυμα και αυτοί να μας εξηγήσουν, αυτοί να κατονομάσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει προνομιακή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη («φάγαμε τα μούτρα μας με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών» είπε) και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε ανοιχτές υποθέσεις στελεχών μας που να εμπλέκονται με δικαστικές υποθέσεις», για να καταλήξει ότι ως εκ τούτου «δεν έχουμε λόγο να ελέγξουμε τη Δικαιοσύνη».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι από την επιστολή του αντεισαγγελέα Αγγελή -κατά τη γνώμη του- προκύπτει: 1ον επιβεβαίωση ότι η Novartis είναι όντως σκάνδαλο και 2ον πως αναφέρεται στο πώς μπορεί να καταστεί ορθότερη η διαδικασία σε δικαστικές υποθέσεις. Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφορούν τη Δικαιοσύνη και όχι την κυβέρνηση και το ρόλο του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση της Novartis.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μόνο που μπορεί να σχολιάσει εκ του ρόλου του είναι ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης κατά το πρώτο διάστημα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εκ νέου τη Novartis «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα», αποφεύγοντας ωστόσο να υιοθετήσει την άποψη Παπαγγελλόπουλου ότι, δηλαδή, πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, ενώ έκανε λόγο για «υπόθεση που δεν τιμά το πολιτικό σύστημα».

Υποστήριξε, δε, ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που ο θεσμικός ρόλος της απαιτούσε, δηλαδή εμπιστεύτηκε τη Δικαιοσύνη, καθώς και ότι δεν είπε πως «θα πάει μέχρι τέλους» τους πολιτικούς αντιπάλους της -σε μια ευθεία αναφορά στην αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Οι καταγγελίες Αγγελή για τον «Ρασπούτιν»

Στην επιστολή – βόμβα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής εκθέτει τη δική του εκδοχή αποκαλύπτοντας όσα συνέβαιναν  στο παρασκήνιο για την υπόθεση της Novartis υποστηρίζοντας πως είχε ενημερώσει για «τον δικονομικώς στραβό δρόμο» τόσο την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου όσο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός όμως, βάζει σε πρώτο πλάνο όλων όσων συνέβαιναν τον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν» o οποίος, όπως λέει, είναι μέλος της κυβέρνησης. Oυσιαστικά πίσω από όλα αυτά, κατά τα αναφερόμενα εκ μέρους του κ. Αγγελή, κρύβεται ο πανίσχυρος «Ρασπούτιν» το όνομα του οποίου, όπως λέει, γνωρίζει και του είπε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου:

«Στο βαθμό πάντως που μου το έχει γνωστοποιήσει (το όνομα) η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όταν ήμουν το πλέον «αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το «υπάκουο παιδί της»), αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει «παιδιά και νύφες» ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, «ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Ο κ. Αγγελής κάνει λόγο για «προειλημμένη απόφασή των για άσκηση ποινική δίωξης «όπως – όπως – τύπου fast track», χωρίς την προηγούμενη τήρηση δικονομικών κανόνων και αποκαλύπτει δύο σημαντικά ζητήματα:

-Η κ. Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήξερε εξ αρχής και σε καθημερινή βάση όλες τις κινήσεις του και είχε προφανώς τις ίδιες απόψεις, τις οποίες εξέθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου «σχετικά με «τον δικονομικώς στραβό δρόμο», που είχε λάβει η ανακριτική πορεία της υπόθεσης NOVARTIS, αλλά και για το εν γένει «αλαλούμ», που επικρατούσε στην λεγομένη «Εισαγγελία καταπολέμησης διαφθοράς», λόγω της ανεπάρκειας των διενεργούντων αυτήν (έρευνα NOVARTIS). Του προτείναμε νομικές λύσεις προς επίλυση του προβλήματος, που όμως χρειαζόταν πολιτική απόφαση (ενδεικτικώς: συγχώνευση – ενσωμάτωση της Εισαγγελίας διαφθοράς, στην Εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος)»

-«Μετά την σε βάρος μου διάδοση χαλκευμένων πληροφοριών και την προσπάθεια δημιουργίας σκευωρίας εναντίον μου (ότι δήθεν αρνήθηκα να παραλάβω σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία σε «στικάκι» για την υπόθεση NOVARTIS), από πρόσωπο που στον χώρο της δικαιοσύνης είναι γνωστό ως «Ρασπούτιν» και μετά από την προσπάθεια «αποδόμησης» της προσωπικότητάς μου από φιλικά προς τον κ. Ρασπούτιν ΜΜΕ, με την από 7-1-2019 αναφορά μου υπέβαλα για λόγους ευθιξίας την παραίτησή μου, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «εγώ δεν πρόκειται να πάω στη φυλακή, φορτώνοντας μου τα λάθη της έρευνας NOVARTIS». Σημειωτέον δε ότι στον χώρο της ανώτατης δικαιοσύνης, όλοι γνωρίζουν ποιος κρύπτεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν, πλην όμως φοβούνται να τον κατονομάσουν για ευνόητους λόγους».

Keywords
Τυχαία Θέματα