Τσίπρας: Θεατής στη μάχη των φυλών

Η Κυριακή το απόγευμα ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η Κίνηση Μελών και η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ) συνεδρίασαν στην πλατφόρμα zoom για πρώτη φορά μέσα στο 2021, οργανωμένα και διακριτά. Κι αυτό αφού, ως άλλοτε ενιαίο προεδρικό ρεύμα, τώρα επιδόθηκαν σε έναν έμμεσο διαγκωνισμό πάνω στο ποιος έχει πιο κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά και ποιος εκ των δύο παλεύει από καλύτερες θέσεις για τη στρατηγική του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί

αν κάτι βγαίνει κεντρικό από τις δύο συνεδριάσεις των ρευμάτων, είναι πως απέφυγαν με ένταση πως αποτελούν «φράξιες» που παλεύουν για τους συσχετισμούς εν όψει εκλογής νέων νομαρχιακών οργανώσεων και του συνεδρίου. Αλλά οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών τους - και στις δύο ομάδες - περιέγραφαν τις ιντερνετικές τους συνεδριάσεις ως «εμβάθυνση» και «επεξεργασία» των κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα στην κοινωνία και καλύτερη και πιο παραγωγική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που να πείθει και για την επόμενη ημέρα.

Οι πιο καχύποπτοι βλέπουν εδώ τη μάχη των τάσεων αλλά και έναν ελαφρύ διαγκωνισμό για το ποιος ερμηνεύει καλύτερα τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει σημασία ότι οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν πως και τα δύο ρεύματα, αλλά και η Ομπρέλα (το τρίτο και το πιο διατασικό), δεν αποτελούν εκ νέου βαρονίες αλλά αναγκαίες ομαδοποιήσεις για τις μελλούμενες συνθέσεις του κόμματος εν όψει και ενός ανοιχτού διαλόγου που «ποτέ δεν φοβόταν η Αριστερά στις διαδικασίες της». Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει με έναν τρόπο αφ' υψηλού τις νέες εσωτερικές συνομαδώσεις και όχι ως κίνδυνο ή επιχείρηση επιτροπείας του.

Ας ξεκινήσουμε από την ΡΕΝΕ. Πληροφορίες θέλουν μαζική συμμετοχή την Κυριακή, έφτασε τους 450. Εδώ οι πρωτεργάτες του ρεύματος, Νίκος Σκορίνης, Πάνος Ρήγας, Αντώνης Κοτσακάς αλλά και οι Μενέλαος Γκίβαλος, Στέφανος Τζουμάκας, Γιάννης Μυλόπουλος, Κώστας Δουζίνας, Διονύσης Τεμπονέρας, Δημήτρης Σακελάρης, Μουμουλίδης κ.τ.λ. «Πάμε να σπάσουμε τις τάσεις» λέει στέλεχος της ΡΕΝΕ συμπληρώνοντας πως «θα εμβαθύνουμε και θα τροφοδοτούμε, ως ανοιχτό ρεύμα ιδεών και όχι ως τάση ή ως μηχανισμός για τις νομαρχιακές οργανώσεις». Οι ίδιοι λένε πως έφυγαν από την Κίνηση Μελών που ανήκαν μέχρι πρότινος γιατί διέκριναν σημάδια μηχανισμού, κάτι που «ο κόσμος δεν θέλει τώρα με τίποτε».

Οι άξονες

Από την άλλη, η Κίνηση Μελών αποτιμά πολύ θετικά το δικό της... ζουμάρισμα αφού, όπως λένε πρωτοκλασάτα στελέχη της, «αποτυπώθηκε συλλογικά ο μαζικός και κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και της ΚΕΑ». Εδώ υπήρξε πιο διαρθρωμένη οργανωτικά συζήτηση με 3 εισηγήσεις (Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης) με άξονες τους: «Πού πάμε» (Μπαλάφας), την ανάπτυξη της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος (Παππάς) και το «τι να κάνουμε» (Σπίρτζης). Και από εδώ αποφεύχθηκε να φανεί πως υπήρξε σύναξη τάσης εν όψει συνεδρίου αλλά μια συνεδρίαση που εξέτασε την καλύτερη και πιο ευρεία απόφαση του προέδρου και του κόμματος για την εξωστρέφεια και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Υπέρ των ψηφιακών διεργασιών με κλασικές συμμετοχές, όπως του Κώστα Ζαχαριάδη ή του Τρύφωνα Αλεξιάδη ή της Ζανέτ και του Γιώργου Τσίπρα, του Κορμά και του Μαδεμλή, με τη διακριτική απουσία της Ρένας Δούρου (που πάντως εδώ ακόμη εγγράφεται) και με τη συμμετοχή νέων πασοκογενών, όπως του οικονομολόγου Μιχάλη Νικηφόρου (ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ) αλλά και συνδικαλιστών όπως των Αδαμόπουλου, Φωτόπουλου, Παναγιωτόπουλου κ.ά. Θα υπάρξουν νέα zoom προσεχώς, ενώ αναμένονται οι κινήσεις της τρίτης τάσης, της Ομπρέλας και των ανένταχτων του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα