Τζανάκης – Σε έξαρση δύο διαφορετικές πανδημίες, μία της «Oμικρον» και μία της «Δέλτα»

Την ανησυχία του για την ταυτόχρονη επίθεση της παραλλαγής Όμικρον και της μετάλλαξης Δέλτα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Μάλιστα, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο «καυτό» ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων και πρότεινε να υπάρξει μία εβδομάδα παράταση.

Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Ομικρον – Τα συμπτώματα και τα τεστ – Τι λένε οι επιστήμονες

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»,

τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε την έξαρση και της «Όμικρον» και της «Δέλτα». Όπως είπε ο καθηγητής, η «Δέλτα» είναι εδώ καθώς αποτελεί το 10% και σε ορισμένες περιοχές το 20% των κρουσμάτων και καθώς είναι πολύ λοιμογόνος συνεχίζει να προκαλεί θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες.

Ο ρόλος της «Δέλτα»

Η έξαρση της «Δέλτα», σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι και η αιτία που συντηρείται η πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Όταν έχουμε 25.000, 30.000 και 35.000 (σ.σ. κρούσματα) και το 20% από αυτά να είναι Δέλτα, που μπορεί να είναι παρά πάνω, έχουμε 5.000 και 6.000 Δέλτα. Τα υπόλοιπα είναι Όμικρον που υποτίθεται ότι δεν πιέζουν το σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την «Όμικρον»

Για την «Όμικρον» ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τα πρώτα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους που φέρουν τη νέα παραλλαγή, ενώ σε δύο με τρεις εβδομάδες θα διαπιστώσουν την επήρεια της στις διασωληνώσεις και θανάτους.

Έως και 52.000 κρούσματα στην κορύφωση του κύματος

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου. Το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του, προβλέπει 48.000 έως 52.000 κρούσματα κοροναϊού κάτι που σημαίνει ότι οι ημερήσιες αιχμές ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας τον τρομάζει καθώς χθες με σχετικά λίγα τεστ (80.000) έφτασε στο 22,7% κάτι που σημαίνει πως ένα στα τέσσερα δείγματα ήταν θετικά.

Εξήγησε πως όταν γίνουν πολλά τεστ, για παράδειγμα 650.000, τότε τα κρούσματα θα φτάσουν 65.000 με έναν δείκτη θετικότητας γύρω στο 10%.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι ρεαλιστικοί που σας λέω», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Να σημειώσουμε ότι το μοντέλο της ομάδας Σαρηγιάννη «δίνει» ακόμα περισσότερα κρούσματα, αναφέροντας ότι μπορεί να δούμε και 80.000 σε μια μέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα