Βασιλακόπουλος – Τι πρέπει να κάνουν όσοι νιώθουν δυσφορία λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας

Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ήταν ένα από τα βασικά θέματα για τα οποία μίλησε σε συνέντευξή του ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Στη συνέχεια ο καθηγητής μίλησε και για τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς και για την πορεία του κοροναϊού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση μετά από μια πυρκαγιά και αυτό δεν ισχύει μόνο

για τη Βαρυμπόμπη αλλά για όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν φωτιές. Ωστόσο, σημείωσε πως το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτή είναι μια προσωρινή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και όχι μόνιμη, οπότε υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Αναφερόμενος στις θετικές συνέπειες της πανδημίας που είναι ο διπλασιασμός των κλινών στην χώρα μας και ότι πλέον έχουμε όλοι από μια μάσκα. Σημείωσε πως πρέπει να φορέσουμε τις μάσκες τώρα όχι μόνο για να προστατευτούμε από τον κοροναϊό αλλά και από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. «Προφανώς αν υπάρχει μάσκα υψηλής προστασίας ακόμη καλύτερα αλλιώς είτε 2 χειρουργικές  ή μια χειρουργική εσωτερικά και μια υφασμάτινη απ’ έξω, αυτό κάνει το καλύτερο δυνατό φιλτράρισμα» είπε χαρακτηριστικά.

Βασιλακόπουλος: Μεγάλος ο κίνδυνος από τα σωματίδια

Όπως εξήγησε και για λίγες ώρες να εισπνεύσεις αυτά τα σωματίδια, είναι επικίνδυνα γιατί είναι ξένο σώμα που μπαίνουν μέσα στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και προκαλούν φλεγμονή. «Για έναν απλό άνθρωπο που είναι τελείως υγιής αυτή η φλεγμονή θα κάνει έναν ερεθισμό, συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, αν έχει όμως υποκείμενα νοσήματα, αν έχει ήδη φλεγμονή στους αεραγωγούς του π.χ. άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τότε η επιπλέον φλεγμονή που θα γίνει από αυτά θα επιτείνει την ήδη προϋπάρχουσα φλεγμονή και θα έχει επίταση των συμπτωμάτων-παρόξυνση. Οπότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον θεράποντα πνευμονολόγο του να ρυθμίσει την αγωγή του», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τόνισε πώς κάποιος που δεν ξέρει ότι έχει κάποιο νόσημα, αν νιώσει ξαφνικά ιδιαίτερη δυσφορία, βήχα, δύσπνοια, ιδιαίτερα τώρα που είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, να μη θεωρήσει ότι είναι απλά η ατμόσφαιρα αλλά να επισκεφτεί έναν πνευμονολόγο και να κάνει σπιρομέτρηση γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποδιάγνωσης αναπνευστικών νοσημάτων π.χ. από το τσιγάρο νοσούν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περίπου 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, δηλαδή το 10% και οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Για την πορεία της πανδημίας

Αναφορικά με την εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα, ο ίδιος επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι όταν ο ανεμβολίαστος συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει ο ιός τονίζοντας πως χτες υπήρξαν 200 εισαγωγές κατακαλόκαιρο.  Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι πριν 5 ημέρες είχαμε είχαμε συνανθρώπους μας ηλικίας 18-39 ετών οι οποίοι ήταν διασωληνωμένοι. «Τώρα έχουμε 11 δηλαδή μέσα σε 5 ημέρες υπήρξαν 6 καινούργιες εισαγωγές και 2 θανάτους ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας, ανεμβολίαστων» είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, ότι και οι νέοι είναι ευάλωτοι και αν νοσήσουν πολύ θα θρηνήσουμε πολλούς τέτοιων ηλικιών σημειώνοντας πως είναι τραγικό να θρηνήσουμε νέους από κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε. «Δεν μπορούμε να ξαναγλεντήσουμε όπως παλιά αυτό πρέπει να το συμφωνήσουμε σαν κοινωνία. Τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστούμε σίγουρα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει να απαγορευτούν δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες όπως νυχτερινή διασκέδαση όπως την ξέρουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα