Βατικανό: Αναλαμβάνει δράση για τις εικόνες που δακρύζουν και άλλα θαύματα

Το Βατικανό αναθεώρησε την Παρασκευή τη διαδικασία αξιολόγησης υποτιθέμενων οραμάτων της Παναγίας, αγαλμάτων που κλαίνε και άλλων φαινομενικά υπερφυσικών φαινομένων που έχουν σημαδέψει την εκκλησιαστική ιστορία, όπως μεταφέρει το Associated Press, βάζοντας φρένο στην έκδοση οριστικών δηλώσεων, εκτός αν το γεγονός είναι προφανώς κατασκευασμένο. Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις του στην Καθολική Εκκλησία, προσπαθώντας να την φέρει στο σήμερα.

Το γραφείο διδασκαλίας

του Βατικανού αναθεώρησε τους κανόνες που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1978, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν πλέον χρήσιμοι ή βιώσιμοι στην εποχή του διαδικτύου. Στις μέρες μας, «μια λέξη για εμφανίσεις ή εικόνες της Παναγίας που δακρύζουν ταξιδεύει γρήγορα και μπορεί να βλάψει τους πιστούς αν οι επιτήδειοι προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από τις πεποιθήσεις των ανθρώπων ή να τους χειραγωγήσουν», δήλωσε το Βατικανό.

Οι νέοι κανόνες ξεκαθαρίζουν ότι μια τέτοια κατάχρηση της πίστης των ανθρώπων μπορεί να τιμωρηθεί «Κανονικά» (σ.σ. με το θρησκευτικό δίκαιο), λέγοντας: «Η χρήση υποτιθέμενων υπερφυσικών εμπειριών ή αναγνωρισμένων μυστικιστικών στοιχείων ως μέσο ή πρόσχημα για την άσκηση ελέγχου επί των ανθρώπων ή την πραγματοποίηση καταχρήσεων πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερης ηθικής βαρύτητας». Ταυτόχρονα η Καθολική Εκκλησία δείχνει να αντιλαμβάνεται την θρησκοληψία, στην οποία μπορεί να οφείλονται ατομικά ή συλλογικά οράματα.

Η Καθολική Εκκλησία έχει μια μακρά και αμφιλεγόμενη ιστορία πιστών που ισχυρίζονται ότι είχαν οράματα της Παναγίας, αγάλματα που δήθεν έκλαιγαν δάκρυα αίματος και Στίγματα που ξεσπούσαν σε χέρια και πόδια μιμούμενα τις πληγές του Χριστού.

Πλέον το Βατικανό θα παρεμβαίνει μόνο σε φανερές απάτες, τονίζοντας πως είναι πολύ συχνά τα ψευδή θαύματα.

Ο ίδιος ο Πάπας απορρίπτει τα σύγχρονα θαύματα, αλλά αφήνει περιθώρια να σημειωθούν νέα θαύματα

Όταν επιβεβαιώθηκαν ως αυθεντικά από τις εκκλησιαστικές αρχές, αυτά τα ανεξήγητα κατά τα άλλα σημεία οδήγησαν σε άνθηση της πίστης, με νέες θρησκευτικές κλίσεις και μεταστροφές. Αυτό συνέβη με τις υποτιθέμενες εμφανίσεις της Παναγίας που μετέτρεψαν τη Φάτιμα, στην Πορτογαλία, και τη Λούρδη, στη Γαλλία, σε εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς προσκυνημάτων.

Οι μορφές της Εκκλησίας που ισχυρίστηκαν ότι βίωσαν τις πληγές από τα στίγματα, όπως ο Πάτερ Πίος και ο συνονόματος του Πάπα Φραγκίσκου, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ενέπνευσαν εκατομμύρια Καθολικούς, ακόμη και αν οι αποφάσεις σχετικά με την αυθεντικότητά τους υπήρξαν δυσδιάκριτες.

Ο ίδιος ο Φραγκίσκος έχει τοποθετηθεί σχετικά με το φαινόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αφοσιωμένος στις κυριότερες εγκεκριμένες από την εκκλησία «Μαριανές εμφανίσεις», όπως η Παναγία της Γουαδελούπης, η οποία σύμφωνα με τους πιστούς εμφανίστηκε σε έναν ιθαγενή στο Μεξικό το 1531.

Αλλά ο Φραγκίσκος έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με πιο πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για επανειλημμένα μηνύματα από τη Παναγία σε «μάντεις» στο ιερό των Μεντζουγκόριε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (σ.σ. Το ιερό δημιούργησε σχολή), επιτρέποντας μάλιστα να πραγματοποιούνται εκεί προσκυνήματα.

Συχνό στους Καθολικούς ήταν πιστοί ή ιερωμένοι να εμφανίζουν τα «Στίγματα», τα τραύματα του Χριστού από τον σταυρό. Αυτό για παράδειγμα συμβαίνει μόνο στην Καθολική θρησκεία και όχι σε άλλα χριστιανικά δόγματα. Πιθανή ένδειξη αυθυποβολής, αυτοτραυματισμού ή αγνής απάτης.

Μπαίνουν κριτήρια για την αποδοχή ή μη ενός θαύματος. τα οποία συγκαταλέγονται σε έξι κατηγορίες

«Προτιμώ την Παναγία ως μητέρα, τη μητέρα μας, και όχι μια γυναίκα που είναι επικεφαλής ενός γραφείου τηλεγραφημάτων, η οποία στέλνει ένα μήνυμα κάθε μέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα», δήλωσε ο Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους το 2017. Οι νέοι κανόνες αναδιαμορφώνουν τη διαδικασία αξιολόγησης της Καθολικής Εκκλησίας, βγάζοντας ουσιαστικά από το τραπέζι το αν οι εκκλησιαστικές αρχές θα κηρύξουν ένα συγκεκριμένο όραμα, στίγμα ή άλλο φαινομενικά θεόπνευστο γεγονός υπερφυσικό.

Αντ’ αυτού, τα νέα κριτήρια προβλέπουν έξι κύρια αποτελέσματα, με το πιο ευνοϊκό να είναι ότι η εκκλησία δίνει ένα μη δεσμευτικό δογματικό πράσινο φως, το λεγόμενο «nihil obstat». Μια τέτοια δήλωση σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα στο γεγονός που να είναι αντίθετο με την πίστη, και επομένως οι καθολικοί μπορούν να εκφράσουν αφοσίωση σε αυτό.

Ο επίσκοπος μπορεί να υιοθετήσει πιο προσεκτικές προσεγγίσεις εάν υπάρχουν δογματικές κόκκινες σημαίες σχετικά με το αναφερόμενο γεγονός. Η πιο σοβαρή προβλέπει μια δήλωση ότι το γεγονός δεν είναι υπερφυσικό ή ότι υπάρχουν αρκετές κόκκινες σημαίες που δικαιολογούν μια δημόσια δήλωση «ότι η προσκόλληση σε αυτό το φαινόμενο δεν επιτρέπεται».

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί το σκάνδαλο, η χειραγώγηση και η σύγχυση, και το Βατικανό αναγνώρισε πλήρως την ενοχή της ίδιας της ιεραρχίας για τη σύγχυση των πιστών με τον τρόπο που αξιολογούσε και πιστοποιούσε υποτιθέμενα οράματα κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Εν μέρει η οδηγία αναφέρει την μη συχνή παρέμβαση της Καθολικής Εκκλησίας στην εξέταση θαυμάτων, αλλά θα συνεχίσει να τα αξιολογεί και σε εμφανείς περιπτώσεις απάτης θα αναλαμβάνει δράση.

Η Καθολική Εκκλησία έχει αναγνωρίσει μόνο 20 θαύματα στην ιστορία της

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν οι αλλοπρόσαλλοι προσδιορισμοί της αυθεντικότητας από μια σειρά επισκόπων επί 70 χρόνια στο Άμστερνταμ σχετικά με τα υποτιθέμενα οράματα της Παναγίας στο ιερό της Παναγίας όλων των Εθνών. Μια άλλη παρόμοια περίπτωση ώθησε το Βατικανό το 2007 να αφορίσει τα μέλη μιας ομάδας με έδρα το Κεμπέκ, του Στρατού της Μαρίας, αφού η ιδρύτριά της ισχυρίστηκε ότι είχε Μαριανά οράματα (σ.σ. Marian visions, οράματα της Παναγίας) και δήλωσε ότι είναι η μετενσάρκωση της μητέρας του Χριστού.

Οι αναθεωρημένοι κανόνες αναγνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες για τέτοιες καταχρήσεις και προειδοποιούν ότι οι απατεώνες θα λογοδοτήσουν, μεταξύ άλλων και με κανονικές (σ.σ. θρησκευτικές) ποινές. Οι κανόνες επιτρέπουν επίσης ότι ένα γεγονός μπορεί κάποια στιγμή να κηρυχθεί «υπερφυσικό» και ότι ο Πάπας μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία.

Αλλά «κατά κανόνα», η εκκλησία δεν ασχολείται πλέον με την πιστοποίηση ανεξήγητων γεγονότων ή τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με την υπερφυσική προέλευσή τους (σ.σ. Γιατί έμπαιναν σε κόντρα με τοπικούς επισκόπους). Και σε καμία περίπτωση οι πιστοί δεν είναι ποτέ υποχρεωμένοι να πιστέψουν στα συγκεκριμένα γεγονότα, δήλωσε ο Αργεντινός καρδινάλιος Βίτορ Μανουέλ Φερνάντες, επικεφαλής του γραφείου διδασκαλίας του Βατικανού.

«Η εκκλησία δίνει στους πιστούς την ελευθερία να δώσουν προσοχή» ή όχι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Παρά τα νέα κριτήρια, είπε ότι οι προηγούμενες αποφάσεις της εκκλησίας σχετικά με υποτιθέμενα υπερφυσικά γεγονότα – όπως στη Φάτιμα, τη Γουαδελούπη ή τις Λούρδες – παραμένουν έγκυρες.«Αυτό που αποφασίστηκε στο παρελθόν έχει την αξία του», είπε. «Αυτό που έγινε παραμένει».

Keywords
Τυχαία Θέματα