Βενεζουέλα: Η ανθρωπιστική βοήθεια στη μάχη για την εξουσία

Από την 23η Ιανουαρίου οπότε πυροδοτήθηκε η χειρότερη πολιτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Βενεζουέλας με την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, η 23η Φεβρουαρίου φαντάζει σήμερα ως ο νέος σταθμός στις πολιτικές εξελίξεις στην πάλαι ποτέ «βασίλισσα» του πετρελαίου, μία από τις ιδρυτικές χώρες του ΟΠΕΚ, που βλέπει από το 2015 2,3 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, εξαιτίας των ελλείψεων βασικών αγαθών, να έχουν μεταναστεύσει,

με βάση στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Δίπολο εξουσίας

Με τη διεθνή κοινότητα μοιρασμένη μπροστά στο «δίπολο εξουσίας» και σχεδόν 50 χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον 35χρονο Γκουαϊδό, σε αντίθεση με μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, το Ιράν που στηρίζουν τον κλυδωνιζόμενο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ και προς το παρόν στοιβάζεται σε αποθήκες πόλεων εκτός των συνόρων της Βενεζουέλας, φαίνεται να μετατρέπεται σε κεντρικό ζήτημα στην μάχη εξουσίας.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δηλώνουν αποφασισμένες. Από την μια να οργανώσουν και από την άλλη να αποκλείσουν την είσοδο της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, με την 23η Φεβρουαρίου να είναι η ημερομηνία που έχει ορίσει ο Γκουαϊδό ως μέρα εισόδου στη χώρα της βοήθειας αυτής που ζήτησε ο ίδιος από ξένες χώρες.

Η αντιπολίτευση οργανώνει «καραβάνια» εθελοντών για να συνδράμουν στη διανομή των φορτίων τροφίμων, φαρμάκων. Έχει καλέσει σε διαδηλώσεις το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, για να εισέλθει η βοήθεια στη χώρα. Την ίδια στιγμή ο Μαδούρο διαμηνύει διαρκώς ότι δεν θα επιτρέψει ένα «ανθρωπιστικό σόου» ένα βήμα πριν από μια αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση, όπως την θεωρεί και την Παρασκευή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με την Κολομβία.

Στην Κούκουτα, στην κολομβιανή πόλη στην μεθόριο με την Βενεζουέλα, το Σάββατο έφτασαν νέα φορτία με δεκάδες τόνους αμερικανικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Βενεζουέλα. Στο Καράκας χθες ο Γκουαϊδό κινητοποιούσε χιλιάδες εθελοντές για τη διανομή της βοήθειας. Στη διεθνή γέφυρα Τιεντίτας, η οποία ενώνει την Κολομβία με τη Βενεζουέλα, εμπορευματοκιβώτια που έχει τοποθετήσει ο βενεζουελανός στρατός, ο οποίος συνεχίζει να είναι πιστός στον Μαδούρο, παραμένουν επί μέρες ως φράγμα σε οποιαδήποτε απόπειρα διέλευσης.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Δύο αμερικανικά αεροπλάνα τύπου C-17 προσγειώθηκαν αργά το Σάββατο στο αεροδρόμιο στης πόλης Κούκουτα, στη δεύτερη φάση της αποστολής της βοήθειας των ΗΠΑ. Μια αντιπροσωπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες με επικεφαλής τον Μαρκ Γκριν, πρόεδρο της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID), ήταν παρούσα στην παράδοση της βοήθειας που στοιβάχθηκε εκεί σε αποθήκες.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε στην δική σας πλευρά, με τους ανθρώπους σας, για να τους στηρίξουμε, είμαστε με εκείνους που διεκδικούν την ελευθερία, με ανθρώπους που απαιτούν μια πραγματική δημοκρατία», δήλωσε ο Γκριν στη συνέντευξη Τύπου. Καταδικάζοντας την «τυραννία Μαδούρο», ο πρόεδρος της USAID προέτρεψε και αυτός τον στρατό να μην εμποδίσει την είσοδο και τη διανομή της «επείγουσας βοήθειας».

Η απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζούλι Τσανγκ προειδοποίησε τον στρατό της Βενεζουέλας να μην εμποδίσει την είσοδο της βοήθειας. «Οι συμπολίτες σας φεύγουν και λιμοκτονούν - θα διαπράξετε ένα τρομερό λάθος στην παρεμπόδιση αυτής της βοήθειας», δήλωσε η Τσανγκ σε συνέντευξη Τύπου στην Κούκουτα.

Ένα από τα αεροπλάνα που απογειώθηκε από τη βάση Χόμεσταντ στο Μαϊάμι μετέφερε 70 τόνους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων διατροφής, προϊόντων υγιεινής, ανυψωτικών μηχανημάτων για την εκφόρτωση των φορτίων.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η βοήθεια που μεταφέρθηκε χθες ανέρχεται σε 180 τόνους τροφίμων και πακέτων με είδη προσωπικής υγιεινής για περισσότερους από 25.000 ανθρώπους. Αυτή προστίθεται σε άλλες αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο που είναι αποθηκευμένες στην Κούκουτα, υπό την εποπτεία των κολομβιανών αρχών από τις 7 Φεβρουαρίου. Νέες αεροπορικές μεταφορές αναμένονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου.

Μάχη Μαδούρο - Γκουαϊδό

Την Παρασκευή ο Μαδούρο ζήτησε από τον στρατό να ετοιμάσει ένα «ειδικό σχέδιο ανάπτυξης» στα σύνορα με την Κολομβία που εκτείνονται σε 2.200 χλμ, ώστε το σύνορο αυτό «να είναι απαραβίαστο, αήττητο, απλησίαστο». «Δεν υπερβάλλω. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσαν στον Λευκό Οίκο πολεμικά σχέδια κατά της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Μαδούρο, αναφερόμενος στη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Κολομβίας στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Ο Λέστερ Τολέδο που έχει οριστεί από τον Γκουαϊδό συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε πεπεισμένος για την επικείμενη είσοδό της στην Βενεζουέλα και για το έργο των εθελοντών, τους οποίους έχει καλέσει η αντιπολίτευση για να συμβάλουν στη διανομή στις 23 Φεβρουαρίου. Εκατομμύρια Βενεζουελανοί θα ταξιδέψουν στα σύνορα για να διαφυλάξουν την αφιχθείσα βοήθεια, είπε ο Τολέδο. «Απέχουμε επτά μέρες από το να γίνει αυτό πραγματικότητα».

Το Σάββατο σε εκδήλωση της οργάνωσης «Συμμαχία για την Βοήθεια και την Ελευθερία» στο Λος Κορτίγιος, βορειοανατολικά του Καράκας, συγκεντρώθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι, γιατροί, νοσοκόμοι, φοιτητές, απλοί πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να διανείμουν την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τη Δευτέρα λεπτομέρειες του σχεδίου του να φέρει τη βοήθεια στη χώρα από την Κολομβία, τη Βραζιλία και το Κουρακάο. «Θα οργανωθούμε στις γέφυρες», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση και την έκκληση στον στρατό της χώρας να μην παρεμποδίσει τη διανομή της βοήθειας.

Χωρίς να παραμένει σαφές πώς θα εισέλθουν τα φορτία αυτά στην χώρα, η Κολομβία δηλώνει «αποφασισμένη» να τα στείλει στην Βενεζουέλα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κούβας εξέφρασαν χθες την υποστήριξή τους στον Μαδούρο, με την Αβάνα να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για προετοιμασία «επίθεσης» εναντίον της Βενεζουέλας. Δια του απεσταλμένου τους στη λατινοαμερικανική χώρα Έλιοτ Έιμπραμς, η Ουάσινγκτον έχει μέχρι σήμερα αποκλείσει χρήση στρατιωτικής βοήθεια, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει ότι «όλα τα μέτρα είναι πιθανά».

Keywords
Τυχαία Θέματα