Βενζινάδικα: Εντείνονται οι έλεγχοι για λαθρεμπόριο, πειραγμένες αντλίες και νοθεία

Με το κράτος να χάνει έσοδα από 300 έως 1 δισ. ευρώ ετησίως από τη νοθεία στα καύσιμα και το λαθρεμπόριο σε βενζινάδικα και τους καταναλωτές να πληρώνουν πάνω από 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για καύσιμα που δεν μπαίνουν ποτέ στο ρεζερβουάρ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά βάζοντας στο «μάτι» παράνομες δεξαμενές, «πειραγμένα» συστήματα εισροών – εκροών, παράνομα λογισμικά και «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι.

Η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή το νέο ποινολόγιο που φέρνει στους παραβάτες

βαριές καμπάνες που φθάνουν έως και 150.000 ευρώ, «λουκέτο» για δυο χρόνια, οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

Με νέα απόφαση καθορίζονται τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου, οι κατηγορίες των παραβάσεων και κυρώσεων, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία σφράγισης και αποσφράγισης των εγκαταστάσεων, η διαδικασία δέσμευσης και καταστροφής εξοπλισμού και δεξαμενών και οι όροι για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και κυρώσεων, του τρόπου, του χρόνου και του μέσου δημοσιοποίησης.

Σύμφωνα με την απόφαση οι έλεγχοι διενεργούνται από ελεγκτές του ΣΔΟΕ, του υπουργείου Ανάπτυξης, της ΑΑΔΕ, των Περιφερειών με την βοήθεια όπου χρειάζεται από αστυνομικές ή λιμενικές αρχές, ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ελέγχονται εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα, συστήματα εισροών – εκροών και η σύνδεσή τους με ταμειακές μηχανές ή ειδικούς μηχανισμούς.

Πρόστιμα – κυρώσεις για παραβάσεις σε βενζινάδικα

Ανάλογα με την παράβαση επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

1. Πρατήριο που λειτουργεί χωρίς το σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών. Επιβάλλεται διετές «λουκέτο» και πρόστιμο 150.000 ευρώ. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά.

2. Μετρητές/αντλίες, που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το σύστημα εισροών – εκροών. «Λουκέτο» για 2 έτη, ποινικές κυρώσεις και πρόστιμο 100.000 ευρώ.

3. Πειραγμένοι μηχανισμοί, σύνδεση με μη αδειοδοτημένες δεξαμενές εικονικές αποδείξεις, εικονικά τιμολόγια ή δελτία. Επιβάλλεται διετές «λουκέτο» και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

4. Λειτουργία πρατηρίου κατά τη διάρκεια βλάβης ή δυσλειτουργίας όλου ή μέρους του συστήματος εισροών – εκροών. Προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά ημέρα έως 40.000 ευρώ ανά ημερολογιακό έτος.

5. Εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε από τον εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών ο οποίος δεν πληροί τις απαιτήσεις. Πλέον των κυρώσεων επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εγκαταστάτη του συστήματος

6. Εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε από τον εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών – εκροών ο οποίος συνοδεύεται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά. Πλέον των κυρώσεων επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εγκαταστάτη του συστήματος.

7. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται ως εγκαταστάτης συστημάτων παρακολούθησης εισροών εκροών, χωρίς, προηγουμένως, να το έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Διοικητικό πρόστιμο 20.000 ευρώ.

«Λουκέτα» σε βενζινάδικα

Η σφράγιση της εγκατάστασης, διενεργείται από την ελέγχουσα αρχή, με τη συνδρομή αστυνομικής ή λιμενικής αρχής, όπου απαιτείται κατά τις περιστάσεις, κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης.

Δημοσιοποίηση παραβατών

Προϋπόθεση για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και των κυρώσεων αποτελεί η διαπίστωση παράβασης των διατάξεων που αφορούν στα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών – εκροών σε πρατήρια υγρών καυσίμων και εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης που επισύρει πρόστιμο ίσο ή άνω των 50.000 ευρώ. Τα στοιχεία των παραβατών αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr και παραμένουν σε δημοσιότητα για δύο έτη από την ημερομηνία δημοσιοποίησης.

Πηγή: ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα