Βέροια: Πώς θα μπορούσε να είχε σωθεί το βρέφος

Την ώρα που η τοπική κοινωνία της Βέροιας και όλο το πανελλήνιο παραμένει συγκλονισμένο από τον τραγικό θάνατο του βρέφους στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα και η μητέρα του είναι ήδη προφυλακισμένη, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν θα μπορούσε αυτή η τραγωδία να αποφευχθεί.

«Βεβαίως και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η τραγωδία αυτή. Εάν είχαμε άρτιους ψυχολόγους και ψυχιάτρους, να έχουν κοντά αυτό τον άνθρωπο και να τον παρακολουθούν» επεσήμανε η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή μιλώντας στο MEGA, ενώ η ψυχολόγος Ξένια Παρασκευοπούλου

υπογράμμισε ότι η ευθύνη του κράτους, αλλά και των ανθρώπων του περιβάλλοντός της είναι μεγάλη.

Είχε νοσηλευτεί

Η 29χρονη μητέρα που κατηγορείται για την δολοφονία του μόλις 11 μηνών μωρού της, ήταν μια γυναίκα που είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική τουλάχιστον δέκα φορές.

Κι όμως, οι κοινωνικοί λειτουργοί που την επισκέπτονταν έκριναν ότι το άτομο αυτό ήταν ικανό να μεγαλώσει ένα παιδί. Ένα παιδί που το μεγάλωνε με τη βοήθεια της οικογένειάς της, καθώς δεν άφηνε τον πατέρα του παιδιού να το αναγνωρίσει.

Το ερώτημα για τη διαδικασία των επισκέψεων αυτών, βαραίνει πλέον από την τραγική απώλεια ενός βρέφους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τελευταία συνάντηση της μητέρας με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τις επισκέψεις να μην είναι αιφνίδιες, αλλά να γίνονται με προκαθορισμένο ραντεβού ανά 2-3 μήνες.

Όπως υπογραμμίζουν ωστόσο οι ειδικοί, το βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό της 29χρονης επέβαλε παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση και μη προγραμματισμένες συναντήσεις, κάτι που αν είχε συμβεί ίσως να είχε αποφευχθεί η τραγωδία.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να διερευνηθεί και το περιεχόμενο των συναντήσεων της 29χρονης με τις κοινωνικές υπηρεσίες.

«Στο ερώτημα γιατί δεν της πήραν την επιμέλεια, η απάντηση είναι ότι διαρκώς υπήρχε μία βελτίωση και στο κλίμα και στην συμπεριφορά και στην σχέση με το παιδί. Αρχές Ιουλίου έγινε η πρώτη επίσκεψη. Αποτυπώνεται το «όλα καλά», μια κατάσταση καλή που δεν προμήνυε, τίποτα», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Γκυρίνης, δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

Την ίδια ώρα, συγγενείς και γείτονες αναφέρουν πως οι εκρήξεις της 29χρονης ήταν συχνές, ενώ το τελευταίο διάστημα φαινόταν ότι είχε σταματήσει, για μία ακόμη φορά, να λαμβάνει τη φαρμακευτική της αγωγή.

Επιμένει ότι δεν σκότωσε το παιδί της η 29χρονη – «Θέλουν να με εκδικηθούν»

«Δεν σκότωσα εγώ το παιδί μου» επαναλαμβάνει συνεχώς η 29χρονη γυναίκα από τη Βέροια, η οποία προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μετά από την απολογία της στην ανακρίτρια.

«Δεν πέταξα στο ποτάμι το παιδί μου, δεν σκότωσα εγώ το παιδί μου» τόνισε στην απολογία της η 29χρονη.

Στο μυαλό της, όπως αναφέρει, όλα γίνονται από κάποιους που θέλουν να την εκδικηθούν και να την βάλουν στη φυλακή.

«Μετανιώνω που δεν έκανα κάτι για να το βοηθήσω. Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο, αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, τότε να είστε σίγουροι ότι θα προσπαθούσα να το σώσω. Είμαι μια γυναίκα που δεν τελείωσα το σχολείο, δεν εργάζομαι και ζω με τον παππού, την μητέρα και τον αδελφό μου. Η οικογένειά μου με βοηθούσε να μεγαλώσω το παιδί μου. Σας ζητώ να μην με προφυλακίσετε και να εξεταστώ από γιατρό», δήλωσε η 29χρονη.

Όπως είπε ο δικηγόρος της Αντώνης Μπιδέρης, η 29χρονη ρωτά και ξαναρωτά αν το παιδί της είναι στη ζωή ή όχι. «Φαίνεται να μην έχει πειστεί» σημείωσε ο δικηγόρος της, συμπληρώνοντας ότι η ίδια «διατυπώνει αμφισβητήσεις για το αν η κατάληξη είναι αυτή που της έχουν πει».

Σύμφωνα με το συνήγορό της, η 29χρονη δεν συμμετείχε σε καμία φάση της διαδικασίας ανεύρεσης ή ταφής του βρέφους. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή δεν υπάρχει κάποια διαφορά στην επικοινωνία μας, είναι στα χαμένα ο άνθρωπος αυτός».

Παράλληλα, η 29χρονη έχει αντιληφθεί ότι το θέμα του θανάτου του βρέφους είναι ψηλά στην επικαιρότητα, με την ίδια να ζητά να ακούγεται συνεχώς ότι δεν σκότωσε η ίδια το παιδί της.

Κρίσιμη η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

Η έκθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης της 29χρονης, που θα παραδοθεί στα χέρια του εισαγγελέα τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κρίνει αν η κρατουμένη θα μεταφερθεί στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ή στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Αντώνη Μπιδέρη, «ο πραγματογνώμονας Θεσσαλονίκης που έχει οριστεί θα πρέπει να βγάλει πραγματογνωμοσύνη εντός 48 ωρών, αν η 29χρονη πάσχει από ψυχική ή διανοητική νόσο, να προσδιορίσει τη νόσο αυτή και το βαθμό της, αλλά και να κρίνει αν η νόσος αυτή παρακωλύει τις κρίσεις της και αποκλείει τη χρήση του λογικού».

Τι είπε στην απολογία της

Η 29χρονη περιέγραψε στον ανακριτή όλα όσα συνέβησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς: Πώς έφτασε στο κέντρο της πόλης, όπου φέρεται να την κατέγραψε και αυτή η κάμερα ασφαλείας, με το παιδί της στην αγκαλιά, πώς κατέληξε στο φράγμα του Αλιάκμονα και τι συνέβη με το παιδί.

«Το μεσημέρι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς κάλεσα ένα ταξί που με πήρε από το σπίτι μαζί με το παιδί μου και μας άφησε στην περιοχή του Προμηθέα. Ύστερα, κρατώντας το παιδί στην αγκαλιά μου, περπάτησα ως το κέντρο. Έφτασα στην πιάτσα του Αγ. Ανδρέα και από εκεί πήρα άλλο ταξί που μας πήγε στο φράγμα. Ήθελα να πάω τη μικρή βόλτα γιατί είχε καλό καιρό. Εκεί περπάτησα και έφτασα στην προβλήτα. Κάθισα για να αγναντεύσω τη θέα και άφησα το παιδί δίπλα μου. Αφαιρέθηκα… Εκείνο μπουσούλησε και έπεσε στο νερό. Μόλις το είδα, τρόμαξα και έφυγα» ανέφερε.

Δεν λειτουργούν οι κάμερες στο σημείο

Ένα από τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι οι κάμερες στο φράγμα του Αλιάκμονα δεν λειτουργούν προσωρινά λόγω βλάβης κι έτσι η στιγμή της τραγωδίας δεν έχει καταγραφεί.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η 29χρονη γνώριζε το συγκεκριμένο ζήτημα και αν διάλεξε το σημείο, προκειμένου να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την πράξη της.

Για το λόγο αυτό, η μαρτυρία του οδηγού ταξί που μετάφερε την 29χρονη και το παιδί της στο σημείο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική μιας και φέρεται να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που τους είδε πριν το μοιραίο γεγονός.

Ο οδηγός του ταξί που την μετέφερε από το κέντρο της Βέροιας στο φράγμα, εντοπίστηκε και εκείνος και κατέθεσε κι στις Αρχές.

«Η 29χρονη μπήκε μέσα στο ταξί με το μωρό στην αγκαλιά. Η συμπεριφορά της ήταν φυσιολογική. Μου ζήτησε να την αφήσω στην προβλήτα κοντά στο φράγμα του Αλιάκμονα. Δεν αντιλήφθηκα τίποτα το ανησυχητικό», ανέφερε ο οδηγός ταξί.

Ήδη έχουν καταθέσει και ο πρώτος οδηγός αλλά και ο τρίτος και τελευταίος, ο οποίος την επιβίβασε από το σημείο της τραγωδίας για να την μεταφέρει στα ΚΤΕΛ.

«Κάλεσα ξανά ταξί που με μετέφερε από το φράγμα στα ΚΤΕΛ και από εκεί με λεωφορείο πήγα στην Αλεξάνδρεια και πέρασα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μόνη μου, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Την επόμενη μέρα, επέστρεψα στο σπίτι μου. Όλο αυτό το διάστημα, δεν μίλησα στο τηλέφωνο και δεν συναντήθηκα με κανέναν, εκτός από τους οδηγούς των ταξί», ανέφερε η 29χρονη στην απολογία.

Τους λείπει το μωρό

Για την οικογένεια της 29χρονης, ο χαμός της μικρούλας ήταν τεράστιο πλήγμα…

Παππούς, μητέρα και αδελφός της 29χρονης, παραμένουν σαστισμένοι από το κακό που τους βρήκε και ο καθένας με τον τρόπο του, προσπαθεί να διαχειριστεί τον αδιανόητο πόνο.

«Τι να πιστέψεις. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συνέβη πραγματικά. Εγώ πιστεύω δε θα έκανε τέτοιο πράγμα. Τι να κάνει; Κλαίει η μάνα μου. Πριν δυο μήνες χάσαμε και τη γιαγιά, τρεις απώλειες», σημείωσε ο αδερφός της 29χρονης.

Keywords
Τυχαία Θέματα