Βόρεια Εύβοια: Εναν χρόνο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές προσπαθεί να σταθεί ξανά στα «πόδια» της

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τη βόρεια Εύβοια το 2021, αλλά και για τις αποζημιώσεις που έλαβαν πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσαπουρνιώτης μίλησε για τις προσπάθειες που έγιναν από τις δημοτικές αρχές, προκειμένου να ξανασταθεί η Εύβοια στα πόδια της, μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή έναν χρόνο πριν.

«Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά,

πριν λίγες μέρες έκλεισε ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει συμβεί στη χώρα μετά την Τουρκοκρατία, 520.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, ακολούθησαν και 2 πλημμύρες»,

«Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες από τους αρμόδιους φορείς, το Δασαρχείο, την Περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία, είμαστε σε καθημερινή επαφή. Έχουν προχωρήσει στα αντιπλημμυρικά έργα και πιστεύουμε ότι το επόμενο 6μηνο θα έχουν προχωρήσει και οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις εντός των οικισμών, να αποκτήσουν περισσότερη ασφάλεια οι πολίτες και από εκεί και πέρα, για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί, ξεκίνησε προχθές το 7ετές πρόγραμμα για την στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών, οι κτηνοτρόφοι και αυτοί έχουν σχεδόν αποκατασταθεί, ωστόσο μένουν να γίνουν αρκετά ακόμα, έχουμε άριστη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τον κ. Τριαντόπουλο», ανέφερε αρχικά.

«Οι αγρότες που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα πρέπει να αποζημιωθούν, επίσης όσοι είναι εκτός ΕΛΓΑ αισθάνονται αδικημένοι, προσπαθούν με τον υπουργό καθημερινά για να βρουν μία σοβαρή λύση, αλλά κυρίως, θα εστιάσουμε στον τομέα της ανάπτυξης. Θα πάρουμε κάποιες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε ο κόσμος να μείνει εδώ, να δημιουργήσει και να ξαναγεννηθεί το δάσος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην κρατική αρωγή που προσφέρεται στη βόρεια Εύβοια, και στην προσπάθεια της περιοχής να αναγεννηθεί.

«Ήταν μία δύσκολη περίοδος πέρσι. Καταφέραμε να συνεργαστούμε και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης το οποίο στο δημοσιονομικό σκέλος ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο κομμάτι είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με γοργό ρυθμό. Θα λυθούν προβλήματα 10ετιών με τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών», δήλωσε με τη σειρά του.

«Δημιουργούνται οι δομικές προϋποθέσεις οικοδομικών προβλημάτων, Στηρίζουμε παράλληλα τους παραγωγικούς φορείς τόσο στοχευμένα όσο και οριζόντια. Υπάρχουν προγράμματα που τα έσοδα των παραγωγών ξεπερνούν τις ετήσιες απολαβές τους. Το 7ετές πρόγραμμα θα καλύψει πολλές επαγγελματικές ομάδες, και θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί», πρόσθεσε.

«Όλη αυτή τη διαχείριση έχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δήμων και του κράτους, άρα, όσο αφορά στην υλοποίηση των προγραμμάτων θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη ταχύτητα, και από τις δύο πλευρές. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, έχει προχωρήσει η αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς αυτοί είναι που βιοπορίζονται από τις ελιές τους, και έχει κατατεθεί ήδη η τροπολογία τώρα και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε μία λύση και για τους εργαζόμενους που δεν ήταν ασφαλισμένοι, γιατί δεν έχουμε υπηρεσιακή εικόνα της κατάστασης», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα