Βρετανία: Αλλαγή πολιτικής μετά το χάος στις αγορές

Να ανακτήσει την οικονομική αξιοπιστία της Βρετανίας υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία και τις δαπάνες.

Με τον διορισμό του Χαντ στη θέση του υπουργού Οικονομικών η Λιζ Τρας επιδιώκει να διασώσει την κυβέρνησή της, καθώς η εμπιστοσύνη ως προς την ικανότητά της να διοικήσει τη χώρα εξανεμίστηκε ταχύτατα τόσο στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος όσο και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως μεταδίδει το Reuters,

οι κυριακάτικες εφημερίδες είναι σήμερα γεμάτες ρεπορτάζ για σχέδια αντικατάστασής της.

Πανικός

Οι επενδυτές έχουν προβεί σε εκτεταμένες πωλήσεις βρετανικών κρατικών ομολόγων από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο προκάτοχος του Χαντ, ο Κουασί Κάρτενγκ, ανακοίνωσε μια σειρά από μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές χωρίς να δημοσιεύσει μια σειρά ανεξάρτητων οικονομικών προβλέψεων.

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις ανάγκασαν την Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί σε επείγουσα παρέμβαση για την προστασία των συνταξιοδοτικών ταμείων, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος των ενυπόθηκων δανείων, κίνηση που όμως προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα οικονομικά των Βρετανών.

«Αυτό που πρόκειται να κάνω είναι να δείξω στις αγορές, στον κόσμο, και μάλιστα στους ανθρώπους που παρακολουθούν στην πατρίδα τους, ότι μπορούμε να λογοδοτήσουμε σωστά για κάθε δεκάρα των φορολογικών μας σχεδίων και των δαπανών μας», δήλωσε ο Χαντ στην τηλεόραση του BBC σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Κίνδυνος ύφεσης, αμφισβήτηση για την Τρας

Η οικονομία της Βρετανίας κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια για να ελέγξει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο διοικητής της Τράπεζας Άντριου Μπέιλι δήλωσε το Σάββατο ότι πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Τρας – η οποία ανέλαβε τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος μόλις πριν από 41 ημέρες υποσχόμενη να μειώσει τη φορολογία, απέλυσε τον Κουάρτενγκ την Παρασκευή και εγκατέλειψε κομβικής σημασίας σημεία του προγράμματος με το οποίο εξελέγη επικεφαλής των Τορις.

Το χάος τροφοδότησε τη δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα, το οποίο υπολείπεται κατά πολύ του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Σήμερα, ο Κρίσπιν Μπλαντ κατέστη ο πρώτος βουλευτής των συντηρητικών που δήλωσε δημοσίως ότι η Τρας δεν θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά.

«Νομίζω ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει και το ερώτημα είναι τώρα πώς θα γίνει η διαχείριση της διαδοχής», δήλωσε στην εκπομπή «The Andrew Neil Show» του Channel 4.

Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε το αρχικό οικονομικό σχέδιο του Τρας ως λάθος.

Αλλαγή πλεύσης

Με το πολιτικό σχέδιο της Τρας περί μείωσης φόρων για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να τονωθούν ακολούθως και τα δημόσια οικονομικά να θεωρείται ουσιαστικά νεκρό, ο Χαντ δήλωσε ότι θα κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους στις δαπάνες καθώς και προχωρώντας σε ορισμένες αυξήσεις φόρων.

«Θα ζητήσω από κάθε κυβερνητικό τμήμα να προβεί σε περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ενώ θέλει να διατηρήσει άλλες φορολογικές μειώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, δεν αποκλείει τίποτα στην προσπάθειά του να ισοσκελίσει τις δαπάνες.

Οι λεπτομέρειες της δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει θα παρουσιαστούν στις 31 Οκτωβρίου.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι οι αρχικές προβλέψεις του Γραφείου Ευθύνης του Προϋπολογισμού έδειξαν έλλειμμα 72 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Χαντ θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη μείωση του βασικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Ερωτηθείς αν οι αγορές θα έχουν εμπιστοσύνη στα σχέδιά του, ο Χαντ δήλωσε στο BBC: «Λοιπόν, νομίζω, ξέρετε, για τους ανθρώπους που συναλλάσσονται στις αγορές, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».

Μια πρώτη δοκιμασία θα αποτελέσει το πρωί της Δευτέρας, όταν οι συναλλαγές στα ταλαιπωρημένα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας θα ξαναρχίσουν χωρίς τη στήριξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο έληξε την Παρασκευή.

«Ουσιαστικά έχουμε μετακινηθεί από το να φαινόμαστε όχι πολύ διαφορετικοί από τις ΗΠΑ ή τη Γερμανία ως πρόταση δανεισμού, στο να φαινόμαστε περισσότερο σαν την Ιταλία και την Ελλάδα», δήλωσε στο Sky ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Τσάρλι Μπιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα