Βροχή πεφταστεριών αύριο τα μεσάνυχτα

Η βροχή από «πεφταστέρια» θα κορυφωθεί λοιπόν από τη μία τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου μέχρι περίπου τις 4.30 το πρωί. Ωστόσο πιο τυχεροί θα είναι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς των νησιών του Ανατολικού και Βορειου Αιγαίου, όπου θα επικρατεί ξαστεριά.

Η βροχή των Λεοντιδών που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες και οφείλεται
στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τέμπλ – Ταλ.

Όταν οι κομήτες περνούν κοντά από τη Γη αφήνουν πίσω τους, μεταξύ άλλων, και σωματίδια σκόνης. Τα σωματίδια αυτά είναι σε τέτοια διάταξη ώστε τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης.

Κατά τον τρόπο αυτό, όταν ο πλανήτης μας συναντήσει κατά την περιφορά του γύρω από τον ήλιο μία ομάδα σωματιδίων, αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας και αναφλέγονται.

Η πυκνότητα επομένως μίας βροχής μετεώρων εξαρτάται από τον αριθμό των σωματιδίων που θα εφορμήσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης.

Σήμερα λοιπόν μετά τα μεσάνυχτα, η Γη θα κινείται με ταχύτητα περίπου 110.000 χλμ. την ώρα και θα πέσει πάνω σε ένα σύννεφο σωματιδίων από τον κομήτη Τέμπλ – Ταλ.

«Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια με βάρος κοντά στο γραμμάριο θα χτυπήσουν την ανώτερη ατμόσφαιρα σε ύψος δηλαδή 100 χιλιομέτρων από το έδαφος και θα αναφλεγούν», λέει στα ΝΕΑ ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η ανάφλεξη θα ιονίσει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που θα κινείται με ταχύτητα από 30 έως 60 χλμ. το δευτερόλεπτο.

«Αυτή η φωτεινή σφαίρα που θα δούμε είναι ό,τι ονομάζουμε διάττοντα ή αλλιώς πεφταστέρι».

Το πόσο πλούσια μπορεί να είναι μια βροχή από πεφταστέρια εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και κυρίως από το πόσο πρόσφατα πέρασε ένας κομήτης κοντά από τη Γη.

Εξαρτάται επίσης και από τη συμπεριφορά των σωματιδίων του κομήτη που «ταλαιπωρούνται» από τις βαρυτικές δυνάμεις των πλανητών.

Γεγονός πάντως είναι ότι ορισμένες φορές ο αριθμός των μετεώρων ανά ώρα μπορεί να υπερβεί τις δεκάδες χιλιάδες, οπότε έχουμε να κάνουμε με «καταιγίδα».

Το 1966 και για διάστημα 20 λεπτών, έπεφταν 200 μετέωρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή περισσότερα από 700.000 την ώρα. Παλαιότερα, το 1866, η βροχή των Λεοντιδών έφθασε τους 5.000 την ώρα.

Η μεγαλύτερη «Καταιγίδα διαττόντων» που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν των Λεοντιδών στις 12 προς 13 Νομεβρίου 1833 όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα. Δεκάδες από αυτά έπεφταν ανα δευτερόλεπτο για χρονικό διάστημα αρκετών ωρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα