«Ξεχάστε το Παλαιστινιακό κράτος» – Η ακραία πρόταση Λίμπερμαν για Γάζα και Δ.Όχθη

Κάποτε δήλωσε πως «όποιος είναι μαζί μας θα τα έχει όλα, όποιος είναι εναντίον μας θα πρέπει να σηκώσουμε ένα τσεκούρι και του κόψουμε το κεφάλι». Όταν το ίδιο άτομο πιστεύει ότι στη Γάζα «δεν υπάρχει κανείς αθώος», άραγε τι μπορεί να πιστεύει για την δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους;

Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος, «Ισραήλ Μπεϊτινού», μπήκε στη Κνεσέτ το 1999 και έκτοτε υπηρέτησε σε πολλές κυβερνητικές θέσεις, όπως στα χαρτοφυλάκια υποδομών, μεταφορών και στρατιωτικών υποθέσεων. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό

τους πρωθυπουργούς Εχούντ Ολμέρ και Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ υπό τον τελευταίο χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως το 2012 και από το 2013 έως το 2015 και ως Υπουργός Άμυνας 2016-2018.

Το 2018, μάλιστα, παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας επειδή επιτεύχθηκε εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς!

Έτσι, ο Λίμπερμαν κάνει μια θεαματική επανεμφάνιση στη μιντιακή σφαίρα με αποκαλυπτική, πλην σοκαριστική συνέντευξή του στη The Jerusalem Post, εκφράζοντας μια γνώμη περί (μη) ίδρυσης Παλαιστινιακού Κράτους, που σίγουρα δεν θα εκτιμηθεί ούτε από τη διεθνή κοινότητα και σίγουρα από το διεθνές δίκαιο.

«Αν έχουν τα πάντα, φαγητό, καύσιμα και νερό, πώς μπορείς να τους πιέσεις;»

Ειδικότερα, για τον ίδιο πρέπει η Αίγυπτος να ελέγχει τη Γάζα και η Ιορδανία να αναλάβει την Περιοχή Α της Δυτικής Όχθης και ένα μικρό τμήμα της Περιοχής Β.

«Κατανοούμε ότι αυτή η ιδέα για μια λύση δύο κρατών [στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων] έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει», είπε ο Λίμπερμαν.

«Χρειαζόμαστε μια άλλη προσέγγιση», είπε ο Λίμπερμαν, καθώς εξήγησε ότι είναι παράλογο να «κάνουμε το ίδιο πράγμα για πολλά χρόνια και να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα».

O Λίμπερμαν μιλάει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2014 στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων (EPA/YANNIS KOLESIDIS).

Ο Λίμπερμαν είπε ότι θα ήθελε τώρα να επιστρέψει στην ιδέα μιας «συνομοσπονδίας μεταξύ της Ιορδανίας και των Παλαιστινίων». Υπενθύμισε ότι η περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης χωρίζεται σε τρία τμήματα. Οι περιοχές Α και Β βρίσκονται υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής και η περιοχή Γ, όπου βρίσκονται όλοι οι οικισμοί, βρίσκεται υπό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο του Ισραηλινού Στρατού.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Λίμπερμαν, «όλη η περιοχή Α και ένα μικρό μέρος της Β» θα ήταν υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας μέσω μιας συνομοσπονδίας, ενώ το Ισραήλ θα εφάρμοζε κυριαρχία στην υπόλοιπη Περιοχή Β και ολόκληρη την Περιοχή Γ.

Το Ισραήλ έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για το Όσλο , είπε ο Λίμπερμαν. «Πολλές χιλιάδες Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Ο καθένας πρέπει να αναρωτηθεί εάν η κατάστασή σας είναι τώρα καλύτερη από πριν το 1993 ή όχι», είπε ο Λίμπερμαν, δίνοντας αυτόματα αρνητική απάντηση.

Κατηγόρησε τη Παλαιστινιακή Αρχή ως διεφθαρμένη και ανίκανη να κυβερνήσει, λέγοντας ότι «δεν ξέρει τι είναι διακυβέρνηση».

«Ο Αμπας και ο λαός του έχουν χάσει τον έλεγχο ακόμη και στη Ραμάλα», δήλωσε ο Λίμπερμαν. «Ήρθε η ώρα να πούμε στους Παλαιστίνιους ότι η ιδέα έχει τελειώσει. Έχασες την ευκαιρία σου [για παλαιστινιακό κράτος]».

Δώστε τη στους Αιγυπτίους

Έτσι, για τον ίδιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γάζα έχει τελειώσει για τους Ισραηλινούς και πλέον πρέπει να περάσει σε αιγυπτιακά χέρια ξανά. «Στο τέλος της ημέρας οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας ως εντολή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου», είπε. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όλες οι άλλες προτάσεις που είδα… δεν είναι ρεαλιστικές. Είναι αδύνατη η αποστολή».

Στη πραγματικότητα ο Λίμπερμαν είναι υπέρ της εθνοκάθαρσης, βάζοντάς τα με τη διεθνή κοινότητα που κάνει εκκλήσεις για βοήθεια για τους Παλαιστινίους που εγκαταλείπουν τη Γάζα. Ο ίδιος υποστηρίζει τη δημιουργία μιας νέας Παλαιστινιακή πόλης στη χερσόνησο του Σινά, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της Γάζας να καταφύγουν εκεί.

Ωστόσο, τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια κίνηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο δεσμός μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, φοβούμενοι ότι η σύνδεση του θύλακα με την Αίγυπτο θα έβλαπτε το δυναμικό για το παλαιστινιακό κράτος.

Τέρμα στην ανθρωπιστική βοήθεια

Στη συνέντευξή του στην Ισραηλινή εφημερίδα, ο Λίμπερμαν δήλωσε πως είναι κάθετος στην αποστολή ισραηλινή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας, διότι έτσι η κυβέρνησή του καίει ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την επιστροφή των ομήρων.

«Χάσαμε όλη μας τη δύναμη. Αν έχουν τα πάντα, φαγητό, καύσιμα και νερό, πώς μπορείς να τους πιέσεις;» αυτός είπε. «Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια ενισχύει τη Χαμάς», είπε ο Λίμπερμαν.

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι ο μόνος πολιτικός που έχει υπηρετήσει ως υπουργός Άμυνας, Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Οικονομικών και ότι αυτό τον καθιστά κατάλληλο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Εάν έχει δίκιο, τότε ίσως να είναι κατάλληλος και για τη θέση του κατηγορούμενο σε ένα Διεθνές Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα