Ξεκίνησε το σπριντ των Δημοκρατικών για την Αϊοβα

Σημεία των καιρών: οι δύο από τους τέσσερις Δημοκρατικούς υποψηφίους που προπορεύονται στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα δεν πάτησαν καν το πόδι τους τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Αϊοβα, την αμερικανική Πολιτεία των 3 εκατομμυρίων κατοίκων από όπου ξεκινάει παραδοσιακά, ο μαραθώνιος των προκριματικών εκλογών.

Ως γερουσιαστές, ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν - όπως και η συνυποψήφιά τους Εϊμι Κλόμπουτσαρ -, έπρεπε να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον,  ένεκα της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία. Θα επιστρέψουν βέβαια όλοι  στην Αϊοβα, όπως είχαν

κάνει και το περασμένο Σαββατοκύριακο, για ένα 36ωρο γεμάτο προεκλογικές συγκεντρώσεις. Στο μεταξύ όμως οι έτεροι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι στην ηγετική δημοσκοπική τετράδα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο βενιαμίν της κούρσας, ο 38χρονος πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, Πιτ Μπάτετετζ, οργώνουν καθημερινά την κρίσιμη Πολιτεία. Η σκιά του Τραμπ πέφτει βαριά πάνω στα φετινά δημοκρατικά primaries - με πολλαπλούς τρόπους.

Ο Τραμπ.

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος έμοιαζε να ασχολείται ισόποσα, αν κρίνει κανείς από το Twitter του, με τη δίκη του και τη μάχη των Δημοκρατικών για το χρίσμα. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία αποκλειόταν εξαρχής να αποφασίσει την καθαίρεσή του, πολιτικά όμως η δίκη θα μπορούσε να τον πλήξει τόσο ώστε να κινδυνεύει από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ εμφανίζεται λοιπόν να κάνει συχνά τον δικηγόρο του Μπέρνι Σάντερς - και ας τον αποκαλεί «Μπέρνι ο τρελάρας» - καταγγέλλοντας την υποτιθέμενη κομματική διαφθορά που θα του στερήσει τελικά το χρίσμα ή παίρνοντας το μέρος του στην κόντρα που ξέσπασε πρόσφατα ανάμεσα στον Σάντερς και στη Γουόρεν: η δεύτερη κατήγγειλε τον πρώτο πως της είπε κατ' ιδίαν ότι μια γυναίκα δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. «Δεν πιστεύω ότι ο Μπέρνι το είπε αυτό» αποφάνθηκε ο Τραμπ. Οχι βέβαια γιατί τρέφει κάποια συμπάθεια προς τον «τρελάρα σοσιαλιστή», απλώς θεωρεί ότι θα τον κέρδιζε πιο εύκολα τον Νοέμβριο - επιπλέον, λατρεύει να συνδαυλίζει τις διχόνοιες στο Δημοκρατικό στρατόπεδο εκτιμώντας, και ορθώς, ότι λειτουργούν υπέρ του.

Η κούρσα.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί στην Αϊοβα δεν υπάρχει. Οι μισές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πρώτο τον Μπάιντεν και οι άλλες μισές τον Σάντερς, με τη Γουόρεν και τον Μπάτετετζ να εναλλάσσονται στην τρίτη και στην τέταρτη θέση και την Κλόμπουτσαρ να ακολουθεί, γύρω στο 10%. Ενα 36% των ψηφοφόρων ωστόσο δήλωνε στο παρά πέντε ότι δεν είχε πάρει οριστική απόφαση.

Με την επονομαζόμενη «μετριοπαθή» ψήφο να μοιράζεται μεταξύ Μπάιντεν, Μπάτετετζ και Κλόμπουτσαρ (Σάντερς και Γουόρεν είναι θεωρητικά σύμμαχοι στο «προοδευτικό», το πιο αριστερό στρατόπεδο των Δημοκρατικών), πληροφορίες ήθελαν τελευταία τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να διαπραγματεύεται μια συμμαχία με την Κλόμπουτσαρ στα caucus, τις συνελεύσεις εγγεγραμμένων Δημοκρατικών ψηφοφόρων της Αϊοβα από τις οποίες προκύπτει σε αυτήν και ακόμα δύο Πολιτείες ο νικητής, ώστε να παραιτείται κατά τόπους ο ένας υπέρ του ισχυρότερου.

Το βέβαιο είναι πως, λόγω της γερής εκλογικής τους βάσης, ο 78χρονος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο 79χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ που ηττήθηκε οριακά στην Αϊοβα το 2016 από τη Χίλαρι Κλίντον έχουν πρακτικά - αν και όχι συμβολικά - λιγότερο ανάγκη τη νίκη σε αυτή την Πολιτεία. Η κούρσα είναι ούτως ή άλλως μακριά, θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, με τη Σούπερ Τρίτη πάντως, στις 3 Μαρτίου, κατά την οποία ψηφίζουν 14 Πολιτείες καθώς και οι Δημοκρατικοί του εξωτερικού, να θεωρείται ο κρισιμότερος σταθμός. Τότε αναμένεται να ριχτεί ουσιαστικά στη μάχη και ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ: περισσότερα από 225 εκατ. δολάρια έχει ήδη δαπανήσει σε διαφημίσεις, μάταια όμως καθώς φαίνεται - προς το παρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα