Ξεκινούν οι επαφές ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τους μισθούς

Στο τραπέζι βάζει μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με αντισταθμιστικά όμως μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του έχει αναφέρει πως δεν αποτελεί λύση η παρέμβαση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά πληροφορίες που διαρρέουν δείχνουν πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εάν δεν υπάρξει κάποιας μορφής σύγκλιση.

Η συνάντηση ΓΣΕΕ

και εργοδοτικών φορέων έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία και απέστειλε την πρόσκληση.

Ενώ η ΓΣΕΕ τραβάει κόκκινη γραμμή στη συλλογική σύμβαση όμως, εκ των πραγμάτων -δεδομένης της πίεσης της τρόικας, όπως αναφέρει η πλευρά των εργοδοτών- θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και το ύψος των μισθών και τα επιδόματα.

«Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας», αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στις αρχές Ιανουαρίου προς τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Η άποψη της τρόικας, είναι ότι τα επιδόματα και οι αυτόματες ωριμάνσεις, συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που κυμαίνεται στο 45% του μισθού.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% για τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και θα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης δεν έχει αποκλείσει περαιτέρω μείωση των εισφορών το καλοκαίρι.

Εκείνο που δεν έχει διασφαλιστεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν την ανησυχία πως οι απώλειες των Ταμείων μέσα στο 2011 θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, δεδομένης και της εξαιρετικά δυσμενούς δυναμικής του ποσοστού ανεργία αλλά και τις επιπτώσεις εξαιτίας των θέσεών του σε ελληνικά ομόλογα (χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενες απώλειες λόγω του «κουρέματος»).

Έχει υπολογισθεί ότι η αύξηση της ύφεσης κατά μία μονάδα επιφέρει απώλειες 350 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα και η ύφεση από το 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 12%. Η ύφεση κατά το 2011 κινήθηκε στο 5,5% ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2012 είναι ότι θα κυμανθεί στο 2,8%.

Για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τη μείωση των εισφορών, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται τη θέσπιση ειδικής εισφοράς τ
Keywords
Τυχαία Θέματα