Υπό ασφυκτική πίεση ο Ερντογάν λόγω επέλασης του κοροναϊού και ύφεσης στην οικονομία

Αντιμέτωπο με τις αρχικές επιλογές του, φέρνει το πρόεδρο της  Τουρκίας,  Ταγίπ Ερντογάν, η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα, που θρηνεί πάνω από 1.200 νεκρούς.

Λίγο καιρό πριν ο Ερντογάν διαβεβαίωνε ότι η πανδημία δεν αποτελεί κίνδυνο για την χώρα, όμως η επιθετική εξάπλωση του ιού,  δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί.

Ενδεικτικό είναι ότι κρούσματα εντοπίστηκαν στον καταυλισμό προσφύγων απέναντι από τις Καστανιές, με πληροφορίες να μιλούν για εκατοντάδες άρρωστους Τούρκους συνοριοφύλακες.

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης

(İBB) ανακοίνωσε ότι 433 υπάλληλοί του έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προέτρεψε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να επιβάλλει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας, αντί για μερική τα Σαββατοκύριακα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ενίσχυσε τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας που επεκτείνεται γρήγορα στην Τουρκία, όμως η άρνησή του να επιβάλει γενική απαγόρευση των μετακινήσεων για να μην παραλύσει η οικονομία επικρίνεται όλο και περισσότερο.

Οι συναθροίσεις έχουν απαγορευθεί, οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων έχουν περιορισθεί, η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική σχεδόν παντού: ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε είδους μοχλό εκτός της γενικής απαγόρευσης, όμως το ρεπερτόριό του εξαντλείται. Ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει και αντιπερισπασμούς μεταξύ των οποίων και οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο, που δε διαφεύγουν της προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο Ερντογάν, πάντως προανήγγειλε την εκ νέου την εφαρμογή 48ώρης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αν ο Ερντογάν αρνείται προς το παρόν να επιβάλει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το κάνει για να μην σταματήσει εντελώς μια οικονομία η οποία αναρρώνει έπειτα από χρόνια κρίσης.

Ενδεικτικές είναι πρόσφατες δηλώσεις του ότι «η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει με τρόπο ώστε τα γρανάζια (της οικονομίας) να συνεχίσουν να γυρίζουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες».

Σε διάγγελμα, ο Ερντογάν επιχείρησε να αποκρύψει την άσχημη πραγματικότητα. «Χτίζουμε νέα νοσοκομεία, δεν θα πάρουμε δάνειο από το ΔΝΤ, ελέγξαμε την πανδημία πιο γρήγορα από όλους». Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς του, αλλά και η μυστήρια παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του. Παραίτηση την οποία, ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σοϊλού ανακοίνωσε την παραίτηση του αμέσως μετά την αναταραχή που ξέσπασε με την επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα.

Στην Κωνσταντινούπολη προκλήθηκε πανικός. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Ο δήμαρχος της πόλης είχε ανακοινώσει ότι κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να τον ενημερώσει.

Η κρίση του κοροναϊού ανέδειξε το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Η απόφαση Ερντογάν να εξαιρέσει από την οικονομική ενίσχυση τους δήμους της χώρας που πρόσκεινται στο αντιπολιτευτικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, και η εντολή να παγώσουν λογαριασμοί που είχαν συγκεντρωθεί δωρεές,   προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

Εν μέσω της επιθετικής εξάπλωσης του κοροναϊού, ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει και τη βαθιά ύφεση στην οικονομία της χώρας. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι βραχυπρόθεσμες οφειλές και τα ισχνά συναλλαγματικά διαθέσιμα δεν αφήνουν περιθώρια καθησυχασμού. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για την δραματική συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα