Υπόκλιση στην Ελλάδα

Η Ευρώπη εξοπλίζεται, ενώ ψάχνει λεφτά για να το καταφέρει. Το ισπανικό «Economista» έκανε ειδική μνεία για τους χειρισμούς της Ελλάδας στα αμυντικά θέματα, αλλά και στο μάθημα που προσφέρει για τον τρόπο που η Ευρώπη μπορεί να πετύχει στον αμυντικό σχεδιασμό: «Η Ελλάδα, με αιώνες έντασης στις σχέσεις της με την Τουρκία, μπορεί σήμερα να προσφέρει πολύτιμα μαθήματα στην Ευρώπη για το πώς να επιβιώσει δίπλα σε έναν διαρκή και ισχυρό γείτονα,

όπως η Ρωσία. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η χώρα διατηρεί σταθερά υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, η επένδυση στην άμυνα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.

Η ελληνοτουρκική αντιπαλότητα έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, ήδη από τις Περσικές Εκστρατείες. Από την οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης (1453) έως και την ελληνική ανεξαρτησία το 1830, και έπειτα στη Μικρασιατική Καταστροφή, την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τις σύγχρονες διαμάχες για ΑΟΖ, εναέριο χώρο και ερευνητικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας παραμένει διαρκής και πολυδιάστατη.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 και στην ΕΕ το 1981, εδραιώνοντας τη θέση της στο δυτικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ελληνικά μαχητικά Rafale απογειώνονται από την αεροπορική βάση της Τανάγρας μέσα σε πέντε λεπτά, όταν σημάνει συναγερμός για τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Ο στρατός είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κοινωνία. Η χώρα διατηρεί υποχρεωτική θητεία και η διακομματική συναίνεση γύρω από τις αμυντικές δαπάνες είναι εντυπωσιακή. Το 2025 το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μαζικά το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα (258 ψήφοι υπέρ), με υποστήριξη ακόμα και από κόμματα της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς.

Η Ελλάδα έχει επενδύσει σε μαχητικά Rafale και F-35, έχει συνάψει αμυντικό σύμφωνο με τη Γαλλία (2021), ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση στη Σούδα και πρόσβαση στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή με εταιρείες όπως η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η ΕΑΒ, η οποία παράγει εξαρτήματα για F-16 και δοκιμάζει συστήματα drones και αντι-drones.

Ωστόσο, το αδύναμο σημείο της Ελλάδας είναι η περιορισμένη εγχώρια παραγωγή αμυντικού υλικού και η εξάρτηση από εισαγωγές. Αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει. Η νέα στρατηγική του υπουργείου Αμυνας, που αναμένεται σύντομα, αναμένεται να δώσει έμφαση στην καινοτομία, τις ελληνικές start-up και τη δημιουργία ενός εθνικού οικοσυστήματος άμυνας.

Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι η ισχυρή άμυνα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά όρος επιβίωσης. Η Ευρώπη, μπροστά στην αναθεωρητική απειλή της Ρωσίας, ίσως πρέπει να ρίξει μια σοβαρή ματιά προς την Αθήνα» καταλήγει η ισπανική οικονομική ιστοσελίδα στο σχετικό της άρθρο σε ειδικό αφιέρωμα για τον επικείμενο εξοπλισμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα