Υποκλοπές: Ο Βενιζέλος, οι «16» και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Νέο «καμπανάκι» μετά την παρέμβαση των δεκαέξι συνταγματολόγων εναντίον της γνωμοδότησης Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ έκρουσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο Βενιζέλος κλιμάκωσε την κριτική του: «Αν καμφθούμε στα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, μετά δεν υπάρχει

ούτε ανάπτυξη, δεν υπάρχει ούτε πρόοδος, ούτε ανταγωνιστικότητα και φοβούμαι ότι αποκλίνουμε από ένα πρότυπο το οποίο είναι το πρότυπο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τον κίνδυνο διεθνούς έκθεσης της χώρας.

«Η παρέμβαση των 16 συνταγματολόγων ηχηρό καμπανάκι για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου»

«Εάν αντί να πάτε στην ΑΔΑΕ, πάτε στον Εισαγγελέα και κάνετε μία μήνυση ότι με παρακολουθεί κάποιος, ο Εισαγγελέας μπορεί να κάνει έλεγχο; Άρα αυτό όλο είναι άτοπο, οδηγείται σε αδιέξοδο και φανταστείτε το πώς μπορεί να εκτεθεί διεθνώς η χώρα εάν πει κανείς κατά λογική συνέπεια, “η ΑΔΑΕ παραβίασε αυτό που αντιλαμβάνεται ως Σύνταγμα και ως νόμο ο Εισαγγελέας”. Τότε δίωξη, τότε κατηγορούμενοι τα μέλη της ΑΔΑΕ, τότε διεθνής διασυρμός της χώρας η οποία παύει να θεωρείται φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Το θέλει κανείς αυτό;».

Η σχέση Βενιζέλου - Ντογιάκου

Η παρέμβαση Βενιζέλου έχει το δικό της ενδιαφέρον, γιατί μόλις πριν λίγους μήνες ο Ισίδωρος Ντογιάκος, με την ιδιότητα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, φιλοξενήθηκε ως ομιλητής στην θεματική ημερίδα του Κύκλου Ιδεών για την Δικαιοσύνη. Ακόμα και αυτές τις μέρες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει θερμά για τον Εισαγγελέα, προτρέποντάς τον δημόσια να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους της συζήτησης. Εκτός από τον νομικό χαρακτήρα, ωστόσο, έχει και πολιτικό -γιατί εκτός από συνταγματολόγος, ο Βενιζέλος είναι και πολιτικός που εκφράζει μια τάση του προοδευτικού κέντρου.

Την ίδια τάση που από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης των παρακολουθήσεων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της -και τώρα ακούει τον νομικό κόσμο, από τους δεκαέξι συνταγματολόγους έως τον ΔΣΑ, να αντιδρούν στην γνωμοδότηση που δυσκολεύει την έρευνα της ΑΔΑΕ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όπως υπενθύμισε ο Βενιζέλος, με βάση την νέα νομοθεσία, στο τέλος των ερευνών, τις οποίες οι εταιρείες δεν μπορούν να αρνηθούν χωρίς πρόστιμο, η ΑΔΑΕ θα ενημερώσει την Βουλή και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -προφανώς, όχι τον ίδιο τον παρακολουθούμενο. «Να σας πω και το καλύτερο; Θα ενημερώσει τον ίδιο τον Εισαγγελέα, διότι μπορεί να τελούνται αδικήματα και μπορεί να πρέπει ο Εισαγγελέας να επιληφθεί».

Ο βηματισμός του ΠΑΣΟΚ

Με βάση την θεσμική προσέγγιση που προκρίνει ο Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Ξενοφώντας Κοντιάδης και άλλοι συνταγματολόγοι, προσπαθεί να κινηθεί και το ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν χθες από την Χαριλάου Τρικούπη, αντί ο Νίκος Ανδρουλάκης «να επιλέξει να κάνει σόου», ακολούθησε την Δικαιοσύνη σε κάθε βήμα -από τον Αύγουστο, όταν πέρασε την πόρτα του Αρείου Πάγου για το θέμα της παρακολούθησής του, έως σήμερα και την πιο πρόσφατη δήλωσή του για την γνωμοδότηση, την οποία απέδωσε στην απόπειρα συσκότισης της υπόθεσης που εκπορεύεται από την κυβέρνηση.

Το «διαφέρουμε χαοτικά» του Γιάννη Οικονόμου, που προηγήθηκε της αντίδρασης του νομικού κόσμου στην γνωμοδότηση, επιτρέπει στην Χαριλάου Τρικούπη να συνεχίσει στην ίδια γραμμή κριτικής. «ο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχοντας συνείδηση των ευθυνών, που απορρέουν από το γεγονός ότι αποτελεί συνεχιστή και θεματοφύλακα των δημοκρατικών παραδόσεων του λαού και του τόπου, δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και των κατακτήσεων του κράτους δικαίου», ανέφεραν χθες στο ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα