Υπόθεση Novartis: Ενα φιάσκο με... ουρά

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Φεβρουαρίου 2018 όταν έφτανε από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή η δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, σηματοδοτώντας την αρχή για την επιχείρηση στοχοποίησης των 10 πολιτικών προσώπων.

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια, μέχρις ότου η Δικαιοσύνη και πάλι, με τον πλέον επίσημο τρόπο, γράψει τον επίλογο αυτού του σκέλους της

υπόθεσης (η Novartis είναι, εξάλλου, μία υπόθεση με πολλές ανοιχτές δικογραφίες σε διαφορετικά στάδια), βάζοντας στο αρχείο τους τελευταίους ανοιχτούς φακέλους για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Η δικογραφία αυτή, που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, βασίστηκε στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων (σ.σ. σήμερα πια έχουν μείνει μόνο δύο, καθώς ο τρίτος απώλεσε την ιδιότητα με διάταξη των εισαγγελικών αρχών), οι οποίοι εξετάστηκαν με κωδικές ονομασίες, χωρίς να εισφέρουν πραγματικά περιστατικά για τα οποία είχαν προσωπική γνώση, βάζοντας στο «κάδρο» της ιστορίας 10 πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015. Συγκεκριμένα, η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή αφορούσε δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Στις αρχές του 2020 η δικογραφία αρχειοθετήθηκε στο σκέλος που αφορά τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος, ενώ με το ίδιο σκεπτικό, μόλις πριν από λίγες ημέρες, αρχειοθετήθηκε η δικογραφία για τους Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στη διάταξη περί της αρχειοθέτησης για τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, ο εισαγγελέας αποτιμώντας τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» τις χαρακτηρίζει αόριστες, καθώς επί της ουσίας δεν εισφέρουν κανένα στοιχείο για τη στοιχειοθέτηση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης διήρκησε πέραν του εύλογου χρόνου, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), κρατώντας σε «ομηρία» πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία, εν τέλει, δεν αποδείχθηκε οποιαδήποτε σχέση τους με την ερευνώμενη υπόθεση.

Αντεστραμμένοι ρόλοι

Και με αντεστραμμένους πλέον τους ρόλους τα 10 πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται στη θέση των μαρτύρων κατηγορίας κατά το σκέλος εκείνο της υπόθεσης της Novartis, που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και μία σειρά μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ελέγχονται ως συμμέτοχοι του πρώην υπουργού.

Ηδη, η δικαστική έρευνα βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων, με τελευταίο να αναμένεται να λάβει τη σχετική κλήση τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του με απόφαση της Βουλής, τα μέλη της οποίας έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου πιθανών αξιοποίνων πράξεων πολιτικών προσώπων.

Η ανακριτική διαδικασία, ταυτόχρονα, βρίσκεται σε κρίσιμο δικονομικό στάδιο καθώς αμέσως μετά το τέλος των απολογιών του συνόλου των κατηγορουμένων, η δικογραφία, που αριθμεί περίπου 300.000 σελίδες, θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου με αμετάκλητο βούλευμά τους, θα αποφασίσουν αν και ποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο επόμενο στάδιο θα καθίσουν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανώτατοι δικαστές, που συγκροτούν το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, μπορούν να εκδώσουν απαλλακτικό βούλευμα ακόμα και για όλους τους κατηγορούμενους, αν το κρίνουν με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως σε περίπτωση που η απόφαση της Δικαιοσύνης δείξει τον δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο, τότε οι πολιτικοί οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει και μηνύσεις, θα έχουν ρόλο και στο ακροατήριο καθώς, με βάση τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχουν δικαίωμα να δηλώσουν και παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα