Ζάεφ εκτός ελέγχου: Προκαλεί και βάζει νάρκη στη συμφωνία των Πρεσπών

Αδύνατον είναι πλέον να ερμηνευτεί η στάση του Ζόραν Ζάεφ τις τελευταίες ημέρες. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, θέλοντας να μιλήσει στο δικό του ακροατήριο και να διασφαλίσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει, διέβη τον Ρουβίκωνα, τρεις φορές τις τελευταίες τρεις δημόσιες εμφανίσεις του.

Κι ενώ εμφανίζεται να θέλει να ψηφιστεί η συμφωνία από τη δική του Βουλή, τελικά βάζει φωτιά στην Ελλάδα και μπορεί να μην ψηφιστεί από

τους Ελληνες βουλευτές. Παρά το σάλο που έχει προκληθεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν… μαζεύεται και προχωρά σε νέες προκλήσεις. Χθες ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν σκοπεύει να… προσαρτήσει την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία δίκαιη λύση, υπογραμμίζοντας ότι από τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος η πιο σημαντική είναι αυτή που αφορά την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

«Αυτό είναι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας, όμως, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα. Μοναδική μας φιλοδοξία είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς να απεμπλακεί η πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το ζήτημα του ονόματος να λυθεί μόνιμα. Γι’ αυτό φτάσαμε στην αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας, χθες, σε ανοιχτή συζήτηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει το σεβασμό του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και υπενθύμισε ότι η ΕΕ απευθυνόταν στην ΠΓΔΜ με εκφράσεις όπως «η γλώσσα σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι αυτή είναι αναγνωρισμένη από το 1977, όπως χρησιμοποιούσε και την έκφραση «ο λαός σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονικό λαό».

«Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ΄ όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική γι΄εμάς ονομασία FYROM. Tο ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα», σημείωσε.

Δε ρίχνει τους τόνους

Είναι φανερό ότι παρά τις συστάσεις Νίμιτς και τα μηνύματα που λαμβάνει από την Αθήνα, δε σκοπεύει να ρίξει τους τόνους. Κάτι που, όμως, σαμποτάρει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τη συμφωνία… σιωπηρά. Οπως γινόταν τους τελευταίους δύο μήνες όπου κανείς δεν μιλούσε για το Μακεδονικό και όλοι το είχαν ξεχάσει. Με τους πύρινους λόγους του περί Μακεδονίας και μακεδονικής γλώσσας ο Ζάεφ ενισχύει το αντικυβερνητικό ρεύμα στην Ελλάδα. Και δεν αποκλείεται να βρεθεί προ εκπλήξεως ο πρωθυπουργός πηγαίνοντας την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη πιο μεγάλη έκπληξη θα συναντήσει στη Βουλή αν έρθει προς κύρωση η συμφωνία κι αυτό γιατί ίσως οι 151 βουλευτές να αποτελέσουν όνειρο… θερινής νυκτός και είτε η συμφωνία να πάει στις καλένδες είτε να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές. Η ουσία είναι ότι οι αντιδρώντες στις Πρέσπες βρήκαν τον καλύτερο σύμμαχο στο πρόσωπο του Ζόραν Ζάεφ. Οσα λέει δεν είναι απλά δική του ερμηνεία, αλλά προβολές από το μέλλον. Διότι όπως λένε όσοι ανησυχούν: Τι θα γίνει αν περάσει η συμφωνία, ο Ζάεφ δε θέσει θέμα μακεδονικής μειονότητας αλλά έρθει άλλος ακραίος πρωθυπουργός κάποια στιγμή και ανοίξει τόσο καυτό θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα