Ζελένσκι: Το «σχέδιο ειρήνης» και οι εγγυήσεις ασφαλείας

Το «σχέδιο ειρήνης» για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσίασε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, τέταρτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη ύστερα από Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη.

Σε κοινές δηλώσεις με τον Σολτς στην Καγκελαρία του Βερολίνου, ο Ζελένσκι είπε ότι μετά την πρώτη διάσκεψη του Μπίρκενστοκ επιδίωξη είναι να πραγματοποιηθεί μία δεύτερη διάσκεψη ειρήνης.

«Αλλά βλέπουμε ότι η Ρωσία αποφεύγει την

έντιμη διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος με βάση τις αρχές του ΟΗΕ. Αυτό ζητάμε, μία δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία, μία νίκη για μας», είπε ο Ζελένσκι. «Θα παρουσιάσω στον καγκελάριο το σχέδιο με ποιο τρόπο, κατά τη γνώμη μας θα υποχρεώσουμε τη Ρωσία να συνάψει ειρήνη, για να μπορέσουμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο». Για τον χρονικό ορίζοντα, σημείωσε ότι «θα ήταν ευχής έργο να συμβεί την επόμενη χρονιά, 2025».

Ο ουκρανός πρόεδρος έδωσε έμφαση στο «πώς θα διασφαλίσουμε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν θα επαναληφθεί. Αυτή είναι μία γέφυρα για μία αποτελεσματική διάσκεψη κορυφής για την ειρήνη που θα τερματίσει τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι.

«Δεν αντιστρατεύεται το σχέδιό μας ειρήνης, μπορούμε από κοινού να τα καταφέρουμε με τους εταίρους μας», σημείωσε ο Ζελένσκι. Ευχαρίστησε δε τη Γερμανία και προσωπικά τον καγκελάριο Σολτς για τη βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, που παρέχει στην Ουκρανία.

Ο γερμανός καγκελάριος από την πλευρά του είχε δύο μηνύματα πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας: «Πρώτον, η Ουκρανία μπορεί να στηριχτεί σε εμάς. Δεύτερον, είναι ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν, ότι ένα παιχνίδι με τον χρόνο δεν θα λειτουργήσει. Δεν θα μειωθεί η υποστήριξή μας στην Ουκρανία», είπε ο Σολτς.

Η αποφασιστικότητα και σταθερότητα είναι η βάση για μία δίκαιη ειρήνη, σημείωσε, συμφωνώντας με τον Ζελένσκι ότι «μετά την πρώτη διάσκεψη στο Μπίρκενστοκ τον Ιούνιο, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία δεύτερη, στην οποία θα πρέπει να πάρει μέρος και η Ρωσία».

Τόνισε πάντως ότι «δεν θα αποδεχθούμε μία υπαγορευμένη από τη Ρωσία ειρήνη».

Η Γερμανία είναι η δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Οικονομικά στηρίζει την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των καταστροφών στο σημαντικό για τον ερχόμενο χειμώνα δίκτυο ενέργειας από τους στοχευμένους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Για τη στρατιωτική υποστήριξη, ο καγκελάριος παρέπεμψε σε ένα «νέο, ολοκληρωμένο πακέτο 600 εκατομμυρίων ευρώ» για την αεράμυνα της Ουκρανίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα πέμπτο IRS-T σύστημα, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης κ.ά. Ο Σολτς ανήγγειλε ένα πρόσθετο πακέτο 1,4 δισ. μέχρι το τέλος του έτους από κοινού με Βέλγιο, Δανία και Νορβηγία.

«Θα συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά τη δυναμική υποστήριξη της Ουκρανίας με 4 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσης διμερούς βοήθειας που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Γερμανίας. Επιπρόσθετα οι χώρες της ομάδας G7 θέτουν στη διάθεση της Ουκρανίας πιστώσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Από την ΕΕ αναμένει την ταχεία έγκριση και από το Ευρωκοινοβούλιο της ευρωπαϊκής βοήθειας για την οποία άνοιξε ο δρόμος αυτήν την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα