Ζητείται αντισυστημικός αντίπαλος – ή όχι;

Το επιβεβαιώνει ο νέος κύκλος των γκάλοπ, το λένε οι αναλυτές των μετρήσεων, το παραδέχονται πλέον και πολιτικά στελέχη από διάφορους χώρους: η δημοσκοπική ενίσχυση της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει διάρκεια. Οι δημοσκόποι καταγράφουν σταθερά το κόμμα της στη δεύτερη θέση και με τάσεις διεύρυνσης της απόστασής του από τους επόμενους – άλλωστε η Πλεύση Ελευθερίας εξακολουθεί να παίρνει ψηφοφόρους και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ

αλλά και από τη ΝΔ, έστω σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Επίσης διεισδύει σε ακροατήρια από τα οποία δεν προκύπτει αυτομάτως «αποτύπωμα» Τεμπών: δηλαδή δεν παίρνει μόνο τη νεότερη γενιά (τους 17άρηδες, τους 25άρηδες) με το μέρος της, και μάλιστα με διαφορά από το κυβερνών κόμμα, αλλά κερδίζει ταυτόχρονα τις παραγωγικές ηλικίες (40άρηδες, 50άρηδες) και πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες απαντούν στους δημοσκόπους ότι τα βγάζουν πέρα δύσκολα οικονομικά. Στο πολιτικό παρασκήνιο εκφράζεται η εκτίμηση ότι η ΝΔ έχει λόγους να ικανοποιείται με αυτή την κατάσταση, διότι στην πραγματικότητα θέλει την Πλεύση Ελευθερίας ψηλά ως εύκολο αντίπαλο. Καλύτερα – λένε οι υποστηρικτές αυτής της λογικής – ο αντισυστημικός αντίπαλος, διότι πιο καθαρά χαράζονται οι διαχωριστικές γραμμές, πιο ανοιχτά διατυπώνονται σκληρά διακυβεύματα, πιο πιθανή είναι η επανασυσπείρωση των μετριοπαθέστερων ψηφοφόρων. Και, ναι, αρχικά αυτή ήταν και η προσέγγιση των περισσότερων γαλάζιων, εντός και εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι θεωρούσαν ότι ένα νέο δίπολο Μητσοτάκης – Κωνσταντοπούλου αυτομάτως θα συσπειρώσει κρίσιμα εκλογικά κοινά, που για οποιονδήποτε λόγο παίρνουν τις αποστάσεις του από την κυβέρνηση ή την κοιτάζουν με επιφύλαξη. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική απάντηση στο ερώτημα αν όντως ζητείται (καλύτερα) «αντισυστημικός» αντίπαλος.

Υπάρχει αγωνία για την «αποσταθεροποίηση» του σκηνικού. Με τα λόγια του Μητσοτάκη, «σε μια καλά λειτουργούσα δημοκρατία χρειάζονται σταθερά, λογικά κόμματα που κυβερνούν από το Κέντρο». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση διακρίνει και για την ίδια κινδύνους από ένα μη ισορροπημένο σύστημα, στο οποίο θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολα προβλέψιμη η συμπεριφορά του εκλογικού ακροατηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα