Ζωντανοί-νεκροί στην μαρτυρική Μαριούπολη – Παγκόσμια κραυγή αγωνίας για τους αμάχους

Είναι 13 μέρες που χιλιάδες άνθρωποι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, υπομένουν το κρύο, το σκοτάδι, την πείνα, τη δίψα, στη μαρτυρική Μαριούπολη.

Εκεί που χιλιάδες άνθρωποι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, τρέμουν να βγάλουν τα κεφάλια τους από τα παράθυρα, που βλέπουν μόνο όσο φέγγει το φως της μέρας, που το κρύο τούς περονιάζει, που πεθαίνουν αβοήθητοι, που δεν μπορούν να φύγουν, που κανείς δεν μπορεί να τους πλησιάσει, τόνοι βομβών ισοπεδώνουν την πόλη, ό,τι έχει μείνει από την πόλη, το περίφημο λιμάνι της Μαύρης

Θάλασσας, για το οποίο ο Ερυθρός Σταυρός θέτει όλους προ των ευθυνών τους.

Καμία αχτίδα φωτός δεν διαπερνά τους μαύρους καπνούς των εκρήξεων, την κάπνα από τα συντρίμμια, τη μυρωδιά του καμένου, εκείνη του αίματος, σκοτώθηκαν πάνω από 2.100 άνθρωποι, αμέτρητοι άλλοι σε καταφύγια, στο κρύο χωρίς νερό, σαν νεκροί-ζωντανοί παγιδευμένοι σε συντρίμμια μετά από σεισμό.

«Καταλήξτε επειγόντως σε ανθρωπιστική συμφωνία», φωνάζει ο Ερυθρός Σταυρός, δεν θα έχει προηγούμενο  αυτό που θα συμβεί.

Η ιστορία θα κρίνει

«Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα, επειδή ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες.

Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών».

Ανθρωποι – φαντάσματα σε μια πόλη που σωριάζεται,που συθέμελα εκριζώνεται, κάθε κτήριο κομματιάζεται ακολουθώντας τη μοίρα των κατοίκων του, οι οποίοι παγιδευμένοι από τις βόμβες και τις ρουκέτες, υποσιτίζονται χωρίς διέξοδο, χωρίς επικοινωνία με άλλες πόλεις, αγωνιά για αυτούς ολόκληρος ο κόσμος, αγωνιούν οι συγγενείς τους που ίσως πολεμούν ή σκοτώθηκαν νωρίτερα ή κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», ανέφεραν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Εκατό βόμβες

Μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, όσοι βγήκαν έξω από κτήρια και καταφύγια, και προσπάθησαν να πάνε εκεί όπου ακούγονταν εκξρήξεις, για να βρουν νεκρούς, συμπλήρωσαν τον απολογισμό στους 2.187.

Τόσοι είπαν ότι πέθαναν σε 12 μέρες βομβαρδισμών. Εκατό βόμβες χτύπησαν την πόλη το τελευταίο 24ωρο είπαν.

Στο καταφύγιο με τροφή και νερό που επαρκούν για λίγα 24ωρα ο Ελληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, ο μοναδικός ευρωπαίος διπλωμάτης, που έμεινε εκεί για να βοηθήσει κι άλλους Ελληνες να φύγουν, αλλά δεν κατάφερε να φύγει κανείς.

Ολοι μαζί σε ένα καταφύγιο του ΟΑΣΕ, καλά στην υγεία τους, χωρίς τρεχούμενο νερό, με ένα δορυφορικό τηλέφωνο στο χέρι, για να μιλά με την Αθήνα, να βρεθεί τρόπος απεγκλωβισμού.

Φωτιές στις γειτονιές

Καίνε οι φωτιές σε κάθε γειτονιά της μαρτυρικής πόλης, κροταλίζουν οι ερπύστριες στους δρόμους, κανείς δεν ξεμυτά από τα καταφύγια, ο ουρανός βρέχει βόμβες και θάνατο, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, ζει κι αυτή κάτω από τη γη, δεν μπόρεσε να φύγει, ποιος φεύγει με τόσους νεκρούς.

Φωνάζει για το έγκλημα, για τη γενοκτονία, αποδεκατίζεται ο Ελληνισμός στη Μαριούπολη, σβήνει η ιστορία αιώνων, φουντώνουν οι φωτιές, καίγονται ελληνικά χωριά.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες του κόσμου, αλλά κυρίως στους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα για να μάθετε την αλήθεια από μια άμεση πηγή.

Όχι όμως την αλήθεια που ακούτε από τη ρωσική προπαγάνδα που έχει τόσο ευγενείς προθέσεις, που κρύβονται πίσω από το όνομα του «απελευθερωτικού κινήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αλλά την αλήθεια ως έχει, δηλαδή τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού, τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ ζουν 77,5 χιλιάδες Έλληνες ομογενείς (ρουμέϊ και ουρούμ). Ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών και της προσωρινής κατοχής ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από το 2014, οι 13 οικισμοί της περιφέρειας του Ντόνετσκ που ιδρύθηκαν και κατοικούνται από Έλληνες της Αζοφικής βρέθηκαν υπό την κατοχική διοίκηση: Σταρομπέσεβε, Ροζντόλνε, Στίλα, Σταρολάσπα, Νοβολάσπα και άλλοι.

Μετά την έναρξη της μεγάλης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα των Ελλήνων της Αζοφικής, τη Μαριούπολη, καθώς και στη Βολνοβάχα, την κωμόπολη Σαρτανά, τα χωριά Μπουγάς, Γρανίτνε, Σταρογνάτιβκα, Τσερμαλίκ, Σταρομλίνιβκα.

Επί του παρόντος, αυτοί οι οικισμοί, όπου ζουν περισσότεροι από 15.000 Έλληνες ομογενείς, είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό χωρίς δυνατότητα εκκένωσης».

Εκκληση στον Λαβρόφ

Οι δραματικές ώρες που ζει η Μαριούπολη σήμαναν συναγερμό και στην Αγκυρα. Ζουν πολλοί Τούρκοι εκεί και ο Τσαβούσογλου πήρε τηλέφωνο τον Λαβρόφ να του ζητήσει μεσολάβηση για να φύγει ο κόσμος.

Οι Ουκρανοί είπαν ότι μέσα σε ένα τέμενος σκοτώθηκαν 80 άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες Τούρκοι αλλά ο Τσαβούσογλου δεν το επιβεβαίωσε. Είπε όμως πως πύραυλοι και ρουκέτες έπληξαν την περιοχή», αναγνωρίζοντας ότι έχει χαθεί η επαφή με την κοινότητα λόγω της κατάρρευσης των υποδομών.

Ξανά η Προτσένκο: «Η Μαριούπολη βιώνει μια ανθρωπιστική καταστροφή εδώ και μια εβδομάδα.

Η πόλη περιβάλλεται από ρωσικά στρατεύματα χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, θέρμανση ή επικοινωνίες. Οι προσπάθειες εκκένωσης αμάχων, καθώς και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ματαιώθηκαν από τη ρωσική πλευρά.

Παρακαλούμε και απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, σε όλους τους Έλληνες του κόσμου να αντιδράσουν.

Ζητάμε τη βοήθειά Σας για τη διοργάνωση ενός «πράσινου διαδρόμου» για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ρωσικά άρματα

Ρωσικά άρματα μάχης βρίσκονται μέσα σε κεντρικούς δρόμους της Μαριούπολης.

Πυροβόλα χτυπούν διαμερίσματα σε συγκροτήματα πολυκατοικιών. Ουκρανοί στρατιώτες έχουν λάβει καίριες θέσεις σε κτήρια. Η πόλη πολιορκείται. Ανθρωπιστική βοήθεια δεν υπάρχει και δεν θα έρθει. Η μεταφορά του άμαχου πληθυσμού είναι αδύνατη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους κατοίκους της Μαριούπολης να κάνουν κουράγιο.

Βαρβαρότητα

Ο Πάπας Φραγκίσμος: «Η πόλη της Μαριούπολης, που έχει πάρει το όνομα της από την Παρθένο Μαρία, έχει γίνει μια μαρτυρική πόλη σε αυτόν τον τρομαχτικό πόλεμο που καταστρέφει την Ουκρανία. Μπροστά σε αυτή την βαρβαρότητα όπου σκοτώνονται παιδιά, αθώοι άνθρωποι και ανυπεράσπιστοι πολίτες δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα