Ζορντάν Μπαρντελά: «Μελονοποιώντας» τη γαλλική Ακροδεξιά

Να αφήσουν στην άκρη την «οργή» τους και να «μελετήσουν τα προγράμματα» των μεν και των δε ώστε να αποφασίσουν «τι θέλουν» κάλεσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, με νέα του παρέμβαση, τους Γάλλους, διαβεβαιώνοντας πως το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών δεν θα είναι «το λάθος κανενός» αλλά η έκφραση «της ευθύνης του γαλλικού λαού». Ο πρόεδρος της χώρας μοιάζει να τρέφει ακόμη ελπίδες να ξαναβρεί μια «κυβερνητική πλειοψηφία», παρά τη συντριβή του στρατοπέδου του στις ευρωεκλογές. Το πολιτικό χάος που προκάλεσε η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης,

ωστόσο, με την Ακροδεξιά σε επίπεδα ρεκόρ, απειλεί να πυροδοτήσει μετά τον δεύτερο γύρο, στις 7 Ιουλίου, θεσμική κρίση στη Γαλλία, καθιστώντας τη χώρα μη κυβερνήσιμη. Και ο πρώτος γύρος, την Κυριακή, πλησιάζει πια ταχύτατα, κάνοντας τον πολιτικό κόσμο να κρατάει την ανάσα του.

«Είμαστε έτοιμοι» να κυβερνήσουμε, διαβεβαίωσε χθες ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Μαρίν Λεπέν, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Εθνικής Συσπείρωσης (RN).

«Πολυδιάστατη απειλή»

Είναι, όπως αναμενόταν, ένα πρόγραμμα σκληρά δεξιό και αρκούντως «αποδαιμονοποιημένο» ταυτόχρονα – για «μελονοποίηση της γαλλικής Ακροδεξιάς» έκανε μάλιστα λόγο ο ιταλικός Τύπος. Σύμφωνα με τον Μπαρντελά, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, το κόμμα του θα προσπαθήσει σκληρά να εξασφαλίσει μια μείωση της γαλλικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Παράλληλα, αν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός, θέλει να «πείσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» να οργανώσει δημοψήφισμα ώστε να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και να μην μπορεί η ευρωπαϊκή ή διεθνής νομολογία «να αγγίξουν» τα μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης που προκρίνει η RN – ανάμεσά τους η κατάργηση του δικαίου του εδάφους και ο περιορισμός της οικογενειακής επανένωσης.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, το κόμμα που διατηρούσε μέχρι το 2022 στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει πως θα είναι σε «απόλυτη επαγρύπνηση απέναντι στις απόπειρες παρέμβασης της Ρωσίας», την οποία χαρακτηρίζει «πολυδιάστατη απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη ταυτόχρονα»· δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της συνέχισης της «αμυντικής στήριξης» της Ουκρανίας, αρνείται όμως την αποστολή σε αυτή γαλλικών στρατευμάτων ή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς· και απορρίπτει την άμεση αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε «αναγνώριση της τρομοκρατίας».

Στο κενό οι προειδοποιήσεις

Στο «live» που διατηρεί η «Monde», πάντως, οι χρήστες περισσότερο προσπαθούσαν να καταλάβουν τι σήμαινε η διαβεβαίωση του Μπαρντελά πως, παρότι δεν σκοπεύει «να αμφισβητήσει τη διπλή υπηκοότητα», η RN εννοεί να «κρατήσει έναν ορισμένο αριθμό στρατηγικών θέσεων εργασίας σε τομείς που συνδέονται με την ασφάλεια ή την άμυνα αποκλειστικά για γάλλους πολίτες». Δεν πολυασχολήθηκαν, αντιθέτως, με το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, αφενός διότι δεν ανακοινώθηκε κάτι καινούργιο, αφετέρου διότι οι απανωτές προειδοποιήσεις της κυβέρνησης (και όχι μόνο) ότι η Γαλλία θα αντιμετωπίσει μια «οικονομική και κοινωνική σφαγή» αν αναλάβει την εξουσία είτε η Ακροδεξιά είτε η νέα συμμαχία της Αριστεράς μοιάζει να πέφτουν στο κενό: δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό των «Financial Times» έδειξε πως περισσότεροι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τη Λεπέν (25%) να λάβει τις σωστές αποφάσεις στα οικονομικά ζητήματα παρά το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (22%) ή τη μακρονική συμμαχία (20%).

Οπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο Μπαρντελά επαναλαμβάνει πως δεν θα αναλάβει την πρωθυπουργία παρά μόνο αν εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και η Λεπέν καλλιεργούν μια υπόγεια πίεση στον Μακρόν να παραιτηθεί (ώστε να διοργανωθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές) σε περίπτωση πολιτικού μπλοκαρίσματος μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος ο Μακρόν διαβεβαίωσε την Κυριακή με επιστολή του τους Γάλλους πως θα παραμείνει στη θέση του έως το 2027, «προστάτης ανά πάσα στιγμή της Ρεπουμπλίκ μας». Ο γάλλος πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί ώστε να δείξει πως παραμένει μετρ των εξελίξεων, όπως σημειώνει ωστόσο η «Monde» πλέον «πολλά σενάρια, που έμοιαζαν απίθανα, μοιάζουν ξαφνικά πιθανά». Σε ένα τόσο κρίσιμο πλαίσιο, η επιμονή του Ζαν-Λικ Μελανσόν να δηλώνει, ξανά και ξανά, ότι είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός αν κερδίσει τις εκλογές το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, παρά το διχαστικό προφίλ του και τις αντιρρήσεις πολλών στο στρατόπεδό του, πήρε την απάντηση που της έπρεπε από τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό, και υποψήφιο βουλευτή, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε τον Μελανσόν να το «βουλώσει».

ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ «Ανησυχώ για τις εκλογές στη Γαλλία»

Η παρέμβαση δεν είναι συνηθισμένη αλλά ούτε και οι καιροί είναι: «Ανησυχώ για τις εκλογές στη Γαλλία» δήλωσε ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ΑRD. Ο γερμανός καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα «τα κόμματα που δεν είναι της Λεπέν» να έχουν ένα επιτυχές αποτέλεσμα – όμως «οι Γάλλοι θα αποφασίσουν», πρόσθεσε. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει να έχει συναντήσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η προεδρία του δεν αμφισβητείται, όμως παρ’ όλα αυτά, επισήμανε, ένα νέο ακροδεξιό κοινοβούλιο θα συνιστούσε μια «αλλαγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα