Ζορντάν Μπαρντελά: Ο ντε φάκτο διάδοχος της Μαρίν Λεπέν

Η Πορτογαλία είναι μόλις το ένα από τα δέκα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, όπου η Ακροδεξιά αναμένεται να κατακτήσει τη δεύτερη ή την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα: σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ECFR), η Ακροδεξιά αναμένεται να έρθει στις ευρωεκλογές πρώτη σε άλλες εννέα χώρες, ανάμεσά τους η Αυστρία, η Ιταλία, η Ολλανδία και φυσικά η Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν να προηγείται ακόμα και με υπερδιπλάσιο ποσοστό (33%-14%) της κεντρώας συμμαχίας Μαζί!, που περιλαμβάνει και το μακρονικό κόμμα Αναγέννηση.

Επικεφαλής της κομματικής λίστας στις ευρωεκλογές είναι ο επονομαζόμενος και «ιδανικός γαμπρός» της Ακροδεξιάς, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, επίσημος πρόεδρος της RN και ντε φάκτο διάδοχος της Μαρίν Λεπέν – λέγεται μάλιστα ότι αρκετά στελέχη του κόμματος θεωρούν πως η Λεπέν δεν πρέπει να διεκδικήσει για τέταρτη φορά τη γαλλική προεδρία το 2027 αλλά να παραχωρήσει τη θέση της σε αυτόν τον ανερχόμενο αστέρα, που δεν κουβαλάει σαν βαρίδια ούτε το όνομά της ούτε τις προηγούμενες ήττες της.

Η ιεραρχία ήταν πάντως ξεκάθαρη στη συγκέντρωση με την οποία λάνσαρε και επισήμως, την περασμένη Κυριακή, στη Μασσαλία η RN την προεκλογική της εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Πρώτη ανέβηκε στο βήμα η Λεπέν, ο Μπαρντελά ακολούθησε.

Και οι δύο έγιναν δεκτοί σαν ροκ σταρ από τους 5.000 συγκεντρωμένους, οι περισσότεροι μέλη της Νεολαίας του κόμματος. Αυτή τη φορά, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις με αποκλειστικό πρωταγωνιστή τον Μπαρντελά, δεν ακούστηκε κανένα σύνθημα του τύπου «Ζορντάν 2027!».

Ο 28χρονος ευρωβουλευτής, ωστόσο, που κατέχει άριστα τον κώδικα της επικοινωνίας, σερφάρει πάνω σε ένα μεγάλο κύμα, αυτό της κοινής γνώμης.

Το επιβεβαιώνει η είσοδός του στο παραδοσιακό βαρόμετρο του ινστιτούτου IFOP με τις 50 πιο αγαπημένες στους Γάλλους προσωπικότητες, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου: είναι ο μοναδικός πολιτικός που δίνει το «παρών», στην 30ή θέση, τη στιγμή που η Λεπέν ουδέποτε συμπεριλήφθηκε σε αυτό.

Αλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητά του είναι υψηλότερη από εκείνη της Λεπέν μεταξύ των πτυχιούχων πανεπιστημίου, των στελεχών και των υπαλλήλων γραφείου, καθώς και των πιο πολιτικοποιημένων Γάλλων, ιδίως των δεξιών.

Σύμφωνα μάλιστα με τη «Le Monde», οι πλέον έμπειροι του κόμματος φοβούνται ότι θα ξεσπάσει θύελλα όταν εμφανιστεί κάποια δημοσκόπηση που θα δείχνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από τη Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2027 – γιατί άλλο η δημοτικότητα και άλλο η πρόθεση ψήφου.

Προς το παρόν, πάντως, τόσο η Λεπέν όσο και ο υπαρχηγός της προβάλλουν μια εικόνα απόλυτης σύμπνοιας και αλληλοστήριξης.

Η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση της RN ενόψει των ευρωεκλογών ήταν αφιερωμένη, αναμενόμενα, στη μετανάστευση, με τον Μπαρντελά να σκιαγραφεί το φάντασμα μιας χώρας όπου οι Γάλλοι δεν νιώθουν πλέον σπίτι τους, θυμίζοντας τη ρητορική του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Οπως και η θυγατέρα Λεπέν πριν από αυτόν, έτσι κι εκείνος περιέγραψε με χρώματα Αποκάλυψης και μπόλικη συνωμοσιολογική χροιά το μέλλον που υποτίθεται ότι προτείνει η ΕΕ και παρουσίασε το όραμά του για μια Ευρώπη περιοριζόμενη σε ευκαιριακές συνεργασίες, χωρίς κοινή στρατηγική ούτε προωθητική δύναμη.

Δεν εξήγησε βέβαια πώς ακριβώς θα ήταν αυτό το όραμα, που για πολλούς δεν είναι παρά ένα «κρυμμένο Frexit», συμβατό με τις σημερινές ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ούτως ή άλλως, το βασικό όπλο της Ακροδεξιάς είναι ο λαϊκισμός, όχι οι συνεκτικές ιδέες και οι πραγματικές λύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα