Dead Island: Riptide

Ο παράδεισος που έγινε κόλαση μέρος δεύτερο

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Deep Silver

Studio ανάπτυξης: Techland

Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

Είδος: FPS/Horror Survival

Κυκλοφορία: 26/4/2012

Το είδαμε σε: PS3

Κυκλοφορεί επίσης: Xbox 360, PC

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Όλα άρχισαν το 1968 όπου ένας Αμερικανός σκηνοθέτης, ο George A. Romero, δημιούργησε μία ταινία με την ονομασία "Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών".

Από τότε κυκλοφόρησαν εκατοντάδες ταινίες βασισμένες σε αυτή την θεματολογία οι οποίες απέκτησαν φανατικό κοινό. Φυσικό επακόλουθο ήταν η "μόλυνση" να προχωρήσει και στην δική μας βιομηχανία χαρίζοντας μας αρκετά σπουδαία παιχνίδια στα οποία ο βασικός μας αντίπαλος ήταν οι ζωντανοί νεκροί ή, κοινώς, τα ζόμπι. Βέβαια το πρώτο video game που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε ζόμπι είναι φυσικά η σειρά Resident Evil. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και αρκετά νέα παιχνίδια τα οποία αντλούν θεματολογία από το συγκεκριμένο είδος όπως το Dead Rising ή το Left4Dead, τα οποία έχουν πραγματικά αγαπηθεί πάρα πολύ από τους παίχτες. Ένα από αυτά είναι και το Dead Island το οποίο κυκλοφόρησε το 2011 από την Techland, μία εταιρία που εδρεύει στην Πολωνία γνωστή από τη δουλειά της στη σειρά Call of Juarez, και πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά παιχνίδια με θεματολογία "Zombie Apocalypse". Ύστερα από δύο χρόνια ήρθε η ώρα για το πολυπόθητο sequel το οποίο θα σας παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως.

Κολασμένος παράδεισος - Σενάριο

Το Dead Island: Riptide συνεχίζει την ιστορία ακριβώς εκεί που την άφησε ο προκάτοχός του. Πρωταγωνιστές είναι και πάλι οι τέσσερις χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο Dead Island, ο Sam B -σταρ της rap μουσικής από τη Νέα Ορλεάνη, την Xian Mei -υπάλληλο του ξενοδοχείου Palms Resort, τον Logan -πρώην παίκτη του NFL και τέλος την Purna πρώην αστυνομικό. Όσοι έχετε ασχοληθεί με το Dead Island θα γνωρίζεται ότι και οι τέσσερις χαρακτήρες, για κάποιος μυστήριο λόγο δεν μπορούν να προσβληθούν από τον ιό τον ζόμπι. Αυτή τη φορά όμως στην ομάδα των ανεπηρέαστων από τον ιό προστίθεται ακόμα ένας χαρακτήρας, ο στρατιωτικός John Morgan.

Αφού δραπέτευσαν από το νησί Banoi οι τέσσερις χαρακτήρες με την βοήθεια του στρατού προσγειώνονται σε ένα αεροπλανοφόρο όπου και τους συλλαμβάνει ο συνταγματάρχης Sam Hard, υπό τς διαταγές του Frank Serpo. Επάνω στο πλοίο και πιο συγκεκριμένα μέσα στα κελιά που τους κρατάνε φυλακισμένους θα γνωρίσουν και τον επίσης αιχμάλωτο Morgan ο οποίος τους αναφέρει πως ο Frank Sepro δεν είναι και πολύ καλός άνθρωπος. Ύστερα από λίγο ο χαρακτήρας μας ( μπορούμε να διαλέξουμε έναν από τους παραπάνω τέσσερις ή να κάνουμε import τον παίχτη μας από το πρώτο Dead Island ο οποίος θα έχει το ίδιο level αλλά όχι τα αντικείμενα του) ξυπνάει από μια δυνατή δόση ηρεμιστικών που σας δόθηκε για να γίνουν εξετάσεις στον απρόσβλητο από τον ιό οργανισμό σας και αντικρίζεται ένα πλοίο έτοιμο να βυθιστεί και γεμάτο ζόμπι. Αφού παρακολουθήσετε ένα cutscene και εξολοθρέψετε τα πρώτα ζόμπι το πλοίο σας θα συντριβεί πάνω στα βράχια και εσείς θα βρεθείτε να λιάζεστε σε μια παραλία του νησιού Palanai. Μόλις ξυπνήσετε θα αντικρίσετε μια γυναίκα, την Harlow, η οποία θα σας ενημερώνει πως ο τρομερός ιός έχει μεταφερθεί και σε αυτό το νησί. Και κάπου εδώ ξεκινάει η περιπέτεια σας χωρίς ακόμα μια φορά να δοθούν παραπάνω πληροφορίες όπως για το πως ξέσπασε αυτή η πανδημία.

Το RPG των ζόμπι - Gameplay

Από τα πρώτα λεπτά θα καταλάβετε ότι το gameplay ακολουθεί πολύ στενά το ύφος του προκατόχου του, δηλαδή πρόκειται για ένα open-world, free-roaming παιχνίδι, κάτι που σημαίνει ότι ο παίκτης έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Στον χάρτη υπάρχουν πάρα πολλές αποστολές για να φέρετε εις πέρας και φυσικά τα main quests. Όπως στο Dead Island έτσι και στο Riptide τα quests έχουν από δίπλα τον βαθμό δυσκολίας τους, το πόσο XP θα σας αποφέρουν και τέλος το δωράκι-όπλο που θα σας δώσει ο NPC για τον κόπο σας. Με τους NCP's μην περιμένετε να δεθείτε συναισθηματικά αφού υπάρχουν εκεί μόνο και μόνο για να σας δώσουν κάποια αποστολή. Βέβαια ορισμένες αποστολές είναι -ας μας επιτραπεί η έκφραση- χαζές, γιατί δεν μπορεί να θέλεις να ανοίξεις ένα μαγαζί στην μέση της Κολάσεως και με τους ζωντανούς νεκρούς να τριγυρνάν εκεί έξω. Βασικοί αντίπαλοι σας είναι φυσικά τα ζόμπι ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που θα σας δημιουργήσουν προβλήματα. Υπάρχουν αρκετά είδη από αυτά τα σατανικά πλάσματα όπως παραδείγματος χάρη οι "Infected" οι οποίοι έχουν μόλις μολυνθεί και διατηρούν ορισμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων όπως το τρέξιμο, "ζόμπι του νερού" που θα τα βρείτε να επιπλέουν στα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού και πολλά ακόμα είδη που καλό θα ήταν να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Κάθε αποστολή ή κάθε θάνατος ζόμπι σας επιβραβεύει με XP Points, όπου όταν συγκεντρώσετε τον απαιτούμενο αριθμό ανεβαίνετε και επίπεδο. Επίσης XP δίνουν και ορισμένα chalenges που έχει ο τίτλος όπως το να αποκεφαλίσετε μερικά ζόμπι. Ανεβαίνοντας επίπεδο αποκτάτε skill points που μπορείτε να τους ξοδέψετε στο skill tree του τίτλου. Οι κατηγορίες που μπορείτε να ξοδέψετε τους πόντους σας είναι τρεις, τα Fury, Combat και Survival με το καθένα από αυτά να δίνει σημαντικές ικανότητες στον χαρακτήρα σας, ικανότητες που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο δύσκολο παιχνίδι της επιβίωσης.

Στο Dead Island: Riptide, όπως άλλωστε και στον προκάτοχό του, υπάρχουν πάρα πολλά όπλα και ακόμα πιο πολλοί τρόποι να σκοτώσετε κάποιο ζόμπι. Αν και υπάρχουν αρκετά πυροβόλα όπλα -πιστόλια, καραμπίνες, nail gun, flare gun κτλ, ο τίτλος εστιάζει και ενθαρρύνει τη χρήση των melee επιθέσεων. Είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικό να ακρωτηριάζετε τα άκρα των εχθρών σας ή να συνθλίβετε τα οστά τους. Βέβαια ένας άλλος παράγοντας ο οποίος μας προτρέπει να χρησιμοποιούμε melee επιθέσεις και όπλα είναι το πολύ απλοϊκό σύστημα shooting που έχει ο τίτλος. Σε ορισμένα σημεία του χάρτη υπάρχουν διάφοροι πάγκοι εργαλείων μέσα από τους οποίους μπορούμε να επιδιορθώσουμε και να τα αναβαθμίσουμε. Οι αναβαθμίσεις τα κάνουν πολύ πιο δυνατά και ανθεκτικά, ενώ πολλά από αυτά δέχονται και ειδικές παραμετροποιήσεις (ηλεκτρισμός, φωτιά κ.α). Για τις παραμετροποιήσεις αυτές, χρειαζόμαστε υλικά (κολλητική ταινία, σύρμα, μπαταρίες και πολλά άλλα), τα οποία βρίσκουμε κρυμμένα σε ντουλάπια, βαλίτσες ή συρτάρια. Τα περισσότερα υλικά βρίσκονται άφθονα πάνω στο νησί, ενώ κάποια είναι ιδιαιτέρως σπάνια, οπότε πρέπει να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση τους. Για να επιδιορθώσουμε τα όπλα μας χρειαζόσαστε μόνο χρήματα. Χρήματα και αντικείμενα μπορείτε να βρείτε στις βαλίτσες που υπάρχουν διασκορπισμένες μέσα στον τίτλο, πάνω στα ζόμπι και φυσικά σε κιβώτια και άλλα μέρη. Εφόσον υπάρχουν χρήματα, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι αγοραπωλησίες. Έτσι, ο παίκτης μπορεί να πουλάει τα όπλα ή τα υλικά του, αλλά και να τα αγοράζει από πλανόδιους πωλητές έναντι χρημάτων. Τέλος, υπάρχουν collectables, όπως σημειώματα ή κάρτες, διάσπαρτα στα επίπεδα, που αποκαλύπτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το lore του τίτλου.

Για τις μετακινήσεις μέσα στο νησί μπορείτε να χρησιμοποιείτε διάφορα οχήματα όπως βάρκες και αυτοκίνητα. Τα δεύτερα μάλιστα είναι και ένα από τα πιο δυνατά όπλα του τίτλου αφού μπορείτε απλά να κάνετε βόλτες στους δρόμους του Palanai και να πατάτε ζόμπι κάνοντας πολύ απλά grinding. Βέβαια το driving κομμάτι δεν είναι και από τα δυνατά χαρτιά του τίτλου αλλά σίγουρα έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Με παρέα είναι καλύτερο - Multiplayer

Ο τίτλος υποστηρίζει και Co-Op 2-4 παικτών. Βέβαια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές όπως με την δυσκολία των εχθρών ουσιαστικά να αυτό-ρυθμίζεται, δηλαδή αν κάποιος συμπαίκτης σας είναι παραπάνω level από εσάς θα αντιμετωπίζει ζόμπι αντίστοιχης δυσκολίας ενώ εσείς θα αντιμετωπίζεται ζόμπι κοντά στο δικό σας level. Οπότε αν υπολογίσετε πως το main quest toy τίτλου διαρκεί 18-20 ώρες φανταστείτε πόσο μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια του αν παίζεται με κάποιον φίλο σας τα side quest.

Μια αποκάλυψη χάρμα οφθαλμών - Τεχνικός τομέας

Το Dead Island: Riptide "φοράει" την Chrome Engine 5 αποδίδοντας πάρα πολύ όμορφα γραφικά και θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ένας από τους ομορφότερους και γενικότερα όλα τα particle effects είναι χάρμα οφθαλμών, και όλα αυτά χωρίς καθόλου πτώση των frame rates ακόμα και αν στην οθόνη μας υπάρχουν πάρα πολλοί εχθροί. Τα physics κινούνται και αυτά σε υψηλά επίπεδα επιτρέποντάς σας σε εντυπωσιακούς ακρωτηριασμούς αλλά και σε χαμηλότερη ζημιά της σάρκας η οποία απεικονίζεται κανονικά στην οθόνη σας.

Η μουσική του τίτλου είναι σχετικά περιορισμένη, γεγονός που όμως συμβάλλει στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας αλλά ξεχωρίζουν άλλοι ήχοι όπως οι κραυγές των ζόμπι ή ο ήχος από τις melee επιθέσεις σας. Τέλος τα voice overs είναι τελείως αδιάφορα.

Είσαστε έτοιμοι για την Zombie Apocalypse; - Συμπεράσματα

Στο Dead Island: Riptide περάσαμε πραγματικά πολύ όμορφες στιγμές, όσο όμορφες μπορεί να είναι η εικόνα ενός διαμελισμένου σώματος. Πρόκειται για ένα χορταστικό First-Person Survival Horror τίτλο στον οποίο θα χορτάσετε από αποστολές, από όπλα και φυσικά από σφάξιμο ζόμπι. Βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μας μας πέρασε η σκέψη ότι όλα αυτά τα κάναμε και στο Dead Island και ότι το Riptide ήταν απλά ένα expansion το οποίο πρόσθετε level cap, μια νέα περιοχή και νέους εχθρούς. Βέβαια το παραπάνω μπορεί και να αποτελεί θετικό για τον τίτλο, γιατί όπως λέει και πάνσοφος λαός μας "ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις".

{youtube}W_E4y0_EtK8{/youtube}

Άκης ΜαύροςΘετικά:Μεγάλη διάρκεια
Πολλά όπλα
Βία και αίμα στο φουλ
Βελτιωμένο Co-Op
RPG μηχανισμοί
Υπέροχος τεχνικός τομέαςΑρνητικά:Αδύναμο σενάριο
Αδιάφοροι χαρακτήρες
Το Driving κομμάτι του απογοητεύει για ακόμα μια φορά
Απλοϊκό Shooting system

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της DeepSilver στην χώρα μας, Enarxis Dynamic Media, για τις ανάγκες του Review.
Keywords
island, island, xbox 360, resident evil, το νησι, dynamic, xbox, video, game, νέα, συγκεκριμένο, zombie, sequel, rap, nfl, μυστήριο, john, morgan, rpg, σημαίνει, tree, fury, survival, gun, quest, chrome, engine, frame, voice, system, media, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, αυτοκινητα, γυναικα, δουλεια, ηχος, θανατος, ιος, μουσικη, νησι, παιχνιδια, σταρ, ταινιες, ωρα, chrome, game, nfl, quest, rpg, xbox 360, αιμα, ανθρωπος, αποκαλυψη, απλα, βαλιτσες, βαρκες, βοηθεια, βρειτε, γεγονος, γινει, δευτερα, δικη, δωσει, δοθηκε, εγινε, εκφραση, ελευθερια, ενδιαφεροντα, εξετασεις, ερχεται, εταιρια, ετοιμο, εχθροι, ζημια, ζομπι, ζωντανοι νεκροι, ιδιο, ειδος, υφος, ηχοι, θετικο, εικονα, λογο, μυστήριο, μπαταριες, μπορειτε, μυαλο, νυχτα, ομαδα, οθονη, ορλεανη, οστα, ουσιαστικα, οχηματα, πιστολια, πλοιο, πολωνια, προβληματα, πρωταγωνιστες, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, τρεξιμο, τιτλος, υπαρχουν χρηματα, φυσικα, φυσικο, φορα, ομορφα, ωρες, sequel, free, ειδη, engine, frame, fury, john, gun, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, media, μια φορα, morgan, νεκροι, dynamic, παιχνιδι, πληροφοριες, rap, resident evil, σημαίνει, survival, tree, υλικα, world, χαζες, voice, zombie
Τυχαία Θέματα