Review - Open Me!

Πειράματα με τη φορητή κονσόλα της Sony

To Open Me! είναι ένα μοναδικό puzzle game κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του PS Vita, που έχει αναπτυχθεί μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Playstation C.A.M.P. Το πρόγραμμα αυτό είναι στην ουσία μια προσπάθεια εύρεσης ταλαντούχων προγραμματιστών (μόνο από Ιαπωνία) που καταθέτουν τις ιδέες τους,

οι οποίες στην πορεία γίνονται παιχνίδια από τη "μαμά" Sony. Άλλες γνωστές παρόμοιες προσπάθειες αποτελούν τα Echochrome, Tokyo Jungle αλλά και το Rain που αναμένεται για το PS3 το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έναν απ' τους AR (Augmented Reality) τίτλους της συσκευής. Για όσους δε γνωρίζουν, AR είναι τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν την κάμερα και το γυροσκόπιο του PS Vita εφαρμόζοντας τα γραφικά και το gameplay πάνω στα έπιπλα και τα αντικείμενα του περιβάλλοντός σας. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τις AR κάρτες (που ήρθαν μαζί με τη συσκευή σας), το Open Me! σας αραδιάζει ένα κάρο puzzle boxes στα τραπέζια σας. Με τον όρο puzzle boxes εννοούμε κάποια κουτιά (οι "πρωταγωνιστές" του παιχνιδιού) που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον κύβο του Ρούμπικ και άλλα παρεμφερή επιτραπέζια παζλ. Μόνο που εδώ χρησιμοποιείται και η μαγεία των βιντεοπαιχνιδιών…

To παιχνίδι χωρίζεται σε 12 Packs (14 συνολικά μαζί με τα 00 και Final). Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι στη συνολική του μορφή έναντι €7.99, είτε να το αγοράσετε σε 2 super packs των €4.49, είτε τέλος να αγοράσετε τα 12 πακέτα ένα-ένα έναντι €0.79. Το κάθε πακέτο περιλαμβάνει είτε τρία, είτε τέσσερα puzzle boxes. Πρώτα απ' όλα όμως, επειδή μιλάμε για ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το demo να δείτε αν είναι για εσάς το στυλ του παιχνιδιού.

Ξεκινώντας το single player μπορείτε να επιλέξετε όποιο κουτί θέλετε απ' τα 48 συνολικά, διαλέγοντας πρώτα pack κι έπειτα κουτί. Κάθε κουτί έχει "ιδανική" λύση, είτε αυτό σημαίνει 3 touches στην touchscreen και 2 slides, είτε αναμονή μισού λεπτού και απλά ένα touch για παράδειγμα. Ανάλογα με την προσπάθειά σας βαθμολογείστε αφού επιλύσετε το puzzle για τις περιττές σας κινήσεις και για το χρόνο που κάνατε. Η προσπάθεια του "S" σκορ παντού δεν είναι εύκολο ζήτημα πάντως και μπορεί να γίνει μια εθιστική αναζήτηση, καθώς θα απαιτείται από εσάς να κάνετε τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, ώστε τελικώς να δείτε το... περιεχόμενο του κουτιού.

Το σημείο που λάμπει ο τίτλος είναι η πρωτοτυπία και το μεράκι με το οποίο έχουν δουλευτεί τα κουτιά. Κάποια είναι αρκετά εύκολα, καθώς απλά μπορεί να απαιτούν να βρείτε το "κουμπί" τους (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν όχι απλά να σηκωθείτε απ' τον καναπέ σας, αλλά να τριγυρίζετε γύρω από ένα άδειο τραπέζι, προσπαθώντας να κρατήσετε το PS Vita σας με δάχτυλα που δε σας βολεύουν, ώστε να τρέξετε στην άλλη μεριά του τραπεζιού για να αντικρύσετε την άλλη όψη του κουτιού που βλέπετε μόνο εσείς για να πατήσετε το κουμπί του στην οθόνη του Vita και όλα αυτά, ενώ ο τυχαίος άνθρωπος που σας κοιτάζει να παίζετε έχει μείνει αποσβολωμένος απ' το θέαμα.

Από τα 48 κουτιά που έχετε να "λύσετε", κάποια έχουν ίδια λογική με αυξανόμενη δυσκολία. Άλλα έχουν ίδια λογική, αλλά διαφορετικό "περιτύλιγμα" και τελικώς υπάρχουν τα κουτιά που έχουν "ψυχή", όπως για παράδειγμα το κουτί Transformer που πρέπει εσείς να μετατρέψετε από robot σε κουτί για να το ανοίξετε ή το puzzle πλυντήριο ή ο χαλασμένος φούρνος μικροκυμάτων με την πέρκα. Η ζωή του τίτλου έγκειται στις "άκυρες" και λαμπρές αυτές ιδέες των προγραμματιστών. Kάποια απ' τα κουτιά μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα εύκολα (εξαρτάται πόσο "out of the box" μπορείτε να σκεφτείτε - pun intended) και άλλα μπορεί να σας κουράσουν αφόρητα. Συνολικά πάντως για να δείτε όλες τις επιλογές σας σε κάθε κουτί δε θα σας πάρει πάνω από 2-3 λεπτά. Από εκεί και πέρα πρέπει απλά να βρείτε τη λογική της λύσης του κάθε κουτιού, το οποίο βέβαια μπορεί να πάρει πάρα πολύ χρόνο. Αν έχετε κάποια ιδέα πάντως από τέτοια puzzles, το παιχνίδια δε θα διαρκέσει πάνω 4 περίπου ώρες.

Για να κρατηθεί το ενδιαφέρον, μπορείτε όμως να συγκριθείτε με άλλους "κουτο-λύστες" στον κόσμο και να δείτε τα leaderboards, ενώ το παιχνίδι διαθέτει και 2 μορφές multiplayer. Η πρώτη είναι μόνο μέσω ad-hoc και περιλαμβάνει εσάς κι έναν φίλο σας να λύνετε ταυτόχρονα κάποιο κουτί, καθώς θα το κοιτάτε από διαφορετικές πλευρές (κάτι το οποίο θέλει συνεννόηση και δύσκολα θα είχε εφαρμογή μέσω online παιχνιδιού) και ένα πιο "ευρηματικό" mode, όπου εσείς φτιάχνετε το puzzle box που θέλετε. Ξεκλειδώνοντας μέσω του single player αντικείμενα όπως διακόπτες και παγίδες, μπορείτε να βάλετε στην κάθε πλευρά του κουτιού σας ό,τι θέλετε και μετά να το ανεβάσετε στο διαδίκτυο για να παιδέψετε τους φίλους σας κερδίζοντας πόντους αν εκμεταλλευτείτε την ευφυΐα τους.

Δυστυχώς ο τίτλος παρά τις πρωτότυπες ιδέες, έχει πακεταριστεί σαν ένα απλό πείραμα, που σημαίνει ότι όλα τα μενού είναι τα στοιχειώδη, δεν υπάρχει ίχνος ίντριγκας ή απώτερου σκοπού (πέρα απ' τον προφανή: να ανοίξετε όλα τα κουτιά με καλό σκορ) και δε θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον όσο θα μπορούσε με μια τόσο καλή κεντρική ιδέα. Δεν έχει την ατμόσφαιρα που έχουν τα (πολύ πιο απλά) escape room games ή ένα παιχνίδι όπως το Virtue's Last Reward που αποτελεί ιδανικότερη επιλογή λόγων καλύτερου συνολικού πακέτου. Επίσης τεχνικώς ο τίτλος κάνει τα απολύτως απαραίτητα και μόνο χωρίς να δίνει βαρύτητα στο στυλ ή την αρτιστικότητα. Τα κουτιά είναι όπως πρέπει με απλά, καθαρά textures και είναι τα μόνα γραφικά που παρουσιάζονται στο παιχνίδι, καθώς τα υπόλοιπα που θα βλέπετε είναι ό,τι πιάνει η camera του Vita από το χώρο σας. Ακόμα και με αυτά τα λιγοστά γραφικά, παρατηρείται framedrop την ώρα που εμφανίζεται το κάθε κουτί με τα εφεδάκια του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του τίτλου είναι δυστυχώς η εφαρμογή της κεντρικής ιδέας. Το AR βοηθάει στην πραγματοποίηση κάποιων αξιέπαινων ιδεών, όμως δεν έχετε στα χέρια σας τα κουτιά. Τα βλέπετε μόνο μέσω της συσκευής. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς θα χρειαστεί να κοιτάξετε τα κουτιά από περίεργες γωνίες που μπορεί να χάνεται η επαφή με το σημείο αναφοράς (AR card) και να εξαφανίζονται τα κουτιά. Το παιχνίδι σας επιτρέπει να το παίξετε και χωρίς AR marker, αλλά η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς είναι αδύνατο σχεδόν να πάρει σημείο αναφοράς με κάτι λιγότερο από φωτισμό στούντιο το παιχνίδι. Κάποια κουτιά επίσης θα χρειαστούν το PS Vita σας σταθερό στον αέρα, ώστε εσείς να "ζωγραφίζετε" με (κυριολεκτικά) όλα σας τα δάχτυλα πάνω στην οθόνη. Κάτι το οποίο είναι αδύνατο πρακτικά.

Αυτό που αποκομίσαμε από το παιχνίδι είναι η ζωηρή φαντασία των προγραμματιστών του και μια ανάσα πρωτοτυπίας σε gameplay που αυξάνει το ενδιαφέρον κατακόρυφα μόλις το πρωτοαντικρύσετε. Στην πορεία δυστυχώς, δεν έχει τρόπο να το κρατήσει αμείωτο, αλλά τουλάχιστον θα έχετε να θυμάστε το συναίσθημα επιτυχίας όταν καταφέρατε να λύσετε εκείνο το αναθεματισμένο το κουτί που σας έβαλε να γυρίζετε γύρω γύρω απ' το τραπεζάκι σας.

{youtube}Buls8yu2ujE{/youtube}

Παύλος Κρούστης

Θετικά:ΠρωτοτυπίαΧρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες του VitaH καλύτερη AR εμπειρίαΑρνητικά:Λιτό πακέτοΦτωχός τεχνικός τομέαςΚάποιες ιδιαίτερα άβολες στιγμές gameplay

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Sony
Studio ανάπτυξης: SCEI
Διάθεση: Ψηφιακά
Είδος: Puzzle
Κυκλοφορία: 13/8/2013
Κυκλοφορεί για: PS Vita

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα