Review - Battlefield 4

''Βολή κατά βολή'' προς την κορυφή

To είδος των παιχνιδιών βολών πρώτου προσώπου ή First Person Shooter ή αλλιώς FPS είναι από εκείνα, μαζί με τα αθλητικά, που απευθύνονται στην μεγαλύτερη μερίδα των gamers και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Είτε μιλάμε για τους πιο ‘’hardcore’’ του είδους, είτε για τους λιγότερο ‘’ψαγμένους’’ αν μπορούμε να το πούμε έτσι, οι περισσότεροι έχουν παίξει κάποιον FPS τίτλο των franchises Battlefield,

Call of Duty ή Medal of Honor. Συγκεκριμένα, το Review είναι αφιερωμένο στο Battlefield της σουηδικής DICE και το τέταρτο μέλος της σειράς στην τρέχουσα γενιά κονσολών.

Με μία γενιά που οδεύει προς το τέλος της και ήδη φαίνεται πως έφτασε στα όριά της τεχνικά, καταλαβαίνουμε με κάθε νέα κυκλοφορία πως οι επόμενες, ‘’δυνατότερες’’ κονσόλες έρχονται την κατάλληλη στιγμή. Το Battlefield 4 είναι παιχνίδι που θα κυκλοφορήσει σε PS4 και Xbox One, εμείς όμως είμαστε εδώ για να γράψουμε για την έκδοση του Playstation 3, να δούμε τι έχει να προσφέρει ο τίτλος στο είδος αλλά και την ίδια τη σειρά και το κατά πόσο επιβεβαιώνει το γεγονός πως η παρούσα γενιά είναι ‘’φτασμένη’’.

Ιστορία

Το Battlefield 4, αναπόφευκτα διαθέτει Campaign Mode και ιστορία να το συνοδεύει. Τα γεγονότα του πραγματοποιούνται στην σύγχρονη ιστορία και το 2020, έξι χρόνια μετά από εκείνα του Battlefield 3. Εσείς έχετε τον ρόλο του λοχία Recker και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επίλεκτης ομάδας Tombstone, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού αποτελείται από τους Irish και Pac με παροδική συμμετοχή από μερικούς ακόμη χαρακτήρες, βρίσκεστε στη μέση ενός Γ’ Παγκόσμιου Πόλεμου έτοιμου να ξεσπάσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (το έθνος που υπερασπίζεστε) έχουν πέσει ‘’θύμα πλεκτάνης’’ του Κινέζου Ναυάρχου Chiang o οποίος θέλει να ‘’ρίξει’’ την κυβέρνηση της χώρας του και να αναλάβει ο ίδιος. Για να το πετύχει διαδίδει πως ο υποψήφιος πρόεδρος της Κίνας, Jin Jie, είναι νεκρός και υπεύθυνοι είναι οι Αμερικάνοι. Επίσης, εκμεταλλευόμενος των ‘’τεντωμένων σε σκοινί’’ σχέσεων της Αμερικής με την Ρωσία θα συνάψει υποστήριξη συμφερόντων με την δεύτερη ενάντια στις HΠΑ. Εσείς, μέσα από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, θα κληθείτε να δώσετε τέλος σε αυτό το άσχημο παιχνίδι που στήθηκε κατά της χώρας σας.

Gameplay

Το Battlefield, από την φύση του είδους του, είναι από τα franchises που με την πάροδο του χρόνου αποκτά μεγαλύτερο νόημα στο Multiplayer Mode, με την Single-Player εμπειρία να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, για το offline κομμάτι του παιχνιδιού δεν έχουμε να πούμε πολλά. Σε σχέση με τα προηγούμενα μέλη της σειράς, για όσους έχουν ασχοληθεί, δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές. Είτε είστε, είτε όχι εξοικειωμένοι με τα FPS δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερες δυσκολίες στη συνήθεια του χειρισμού. Το σύντομο tutorial του προλόγου θα σας βάλει γρήγορα στο νόημα του.

Όπως αναμενόταν, έχουμε να κάνουμε με μία γραμμική πρόοδο. Κατά την διάρκεια του Campaign θα βρεθείτε κατανεμημένα σε χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Έτσι, θα έχετε την δυνατότητα να ξεδιπλώσετε τις τακτικές αρετές σας ενάντια στον αντίπαλο αρκετές φορές. Ο αριθμός των εχθρών σας είναι προσχεδιασμένος και έτσι κάθε φορά προτού να προχωρήσετε στα –συνολικά- επτά επίπεδα του Campaign θα πρέπει να ξεμπερδέψετε με όλους τους Κινέζους και σε κάποιες περιπτώσεις, Ρώσους. Το σύστημα στόχευσης του BF4 διαθέτει σταθερούς μηχανισμούς με μεγάλη δόση ρεαλισμού σε όλα τα διαθέσιμα όπλα. Βέβαια, υπήρξαν φορές που προβληματιστήκαμε, αφού από μακρινές αποστάσεις ακόμη και αν νομίσαμε πως χτυπήσαμε τον στόχο μας δεν τον είχαμε καν αγγίξει. Στο γενικότερο σύνολό όμως έχουμε να κάνουμε με το ποιοτικό σύστημα στόχευσης της DICE.

Η προσθήκη που έχουμε στους gameplay μηχανισμούς του BF4 είναι αυτοί της λειτουργίας Recon και της εντολής Engage. Η Recon, με την χρήση κιαλιών, σας δίνει την δυνατότητα να ελέγξετε την περιοχή μπροστά σας και να σκανάρετε τους εχθρούς σας, τόσο σε Single-Player όσο και σε Multiplayer Mode. Με την χρήση του Engage δίνετε στους συντρόφους σας εντολή να επιτεθούν κατά του επιθυμητού συγκεκριμένου στόχου που έχετε εντοπίσει προηγουμένως με την χρήση του Recon.

Τα διαθέσιμα όπλα του παιχνιδιού είναι πολλά και με αρκετές κατηγορίες. Μιλάμε για αναπαραστάσεις όπλων της σύγχρονης εποχής όπως αυτόματα, ημιαυτόματα, καραμπίνες, snipers, εκρηκτικά και αντιαρματικά μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. Δεν είναι όλα διαθέσιμα από την αρχή. Τα ξεκλειδώνετε σταδιακά, έχοντας κερδίσει τον επιθυμητό αριθμό πόντων σε κάθε επίπεδο κι έπειτα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σε κάθε πίστα επιλέγοντάς τα από τα διάσπαρτα ‘’supply points’’. Ναι, στο Single-Player Mode κερδίζετε πόντους για κάθε ‘’θύμα’’ που ρίχνετε, ενώ επιβραβεύεστε επιπλέον για headshots ή συνδυασμούς θανάτων. Όπως συμβαίνει και στο Multiplayer Mode δηλαδή. Η ζωή σας αναπληρώνεται μόνη της. Αν πληγωθείτε απλά καλυφθείτε και περιμένετε το αυτονόητο.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας θα πορεύεστε πεζοί. Θα υπάρξουν στιγμές που θα βρεθείτε σε όχημα ξηράς, πλωτό σκάφος ή αεροπλανοφόρα, αλλά πέρα από λίγες περιπτώσεις με τανκς και πλωτά, αυτό θα συμβαίνει για τις ανάγκες της προόδους της όπου εσείς δεν θα έχετε άμεση επίδραση. Επίσης, σας δίνεται η ευκαιρία να συλλέξετε μερικά collectibles ανά τις πίστες, τα οποία αποτελούνται κυρίως από όπλα.

Η διάρκεια του Campaign, ακόμα και στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, δεν ξεπερνάει τις έξι ώρες, ένα χρονικό διάστημα που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι αρκετό για να δεθείτε με την ιστορία και τους χαρακτήρες του όσο θα θέλατε. Βέβαια, αυτό θα φανεί για όλους ακριβώς στο τέλος του παιχνιδιού όταν και θα πρέπει να πάρετε μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση. Ουσιαστικά, καταλαβαίνουμε πως το Campaign πρόκειται για ένα ‘’ζέσταμα’’ πριν την είσοδό σας στα διαδικτυακά μονοπάτια του τίτλου.

Multiplayer Mode

Τα τελευταία χρόνια η DICE έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού των FPS στο Multiplayer. Με την ίδια συνταγή συνεχίζει και στο BF4, βάζοντας ταυτόχρονα μερικές ακόμη πινελιές. Τα συνολικά Modes στο Multiplayer της βασικής έκδοσης είναι επτά, με δύο νέες προσθήκες, ενώ οι χάρτες φτάνουν τους δέκα, η έκταση των οποίων αλλάζει ανάλογα με το Mode. Το όριο των παικτών σε κάθε παιχνίδια για τις κονσόλες παρούσας γενιάς ανέρχεται στους είκοσι τέσσερις, με το PC και τις κονσόλες νέας γενιάς όμως να υποστηρίζουν έως και εξήντα τέσσερις παίκτες, δείγμα των ορίων τους που άγγιξαν PS3 και Xbox 360.

Πιο συγκεκριμένα στα Modes έχουμε τα Domination και Conquest, όπου στο μεν Conquest έχουμε δύο ομάδες τις οποίες πρέπει να πάρουν τον έλεγχο συγκεκριμένων σημείων στον χάρτη με σκοπό να μηδενίσουν τα tickets-πόντους του αντιπάλου σταδιακά, τα οποία tickets μειώνονται ακόμη και σκοτώνοντας τους αντιπάλους σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εξυπηρέτησή σας και οχήματα όπως τζιπ, σκάφη, τανκς και ελικόπτερα. Το μεν Domination περιλαμβάνει την ίδια διαδικασία, χωρίς την χρήση οχημάτων.

Ύστερα, έχουμε τα Team και Squad Deathmatch. Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Με χάρτες μικρότερης έκτασης, στο Team Deathmatch χωρίζεστε σε δύο ομάδες και νικητήρια αναδεικνύεται εκείνη που θα φτάσει πρώτη τα εκατό kills. Αντίστοιχα, στο Squad Deathmatch έχουμε τον διαχωρισμό σε τέσσερις ομάδες με νικητήρια αυτή που θα φτάσει πρώτη τα πενήντα kills. Στο Rush έχουμε το λεγόμενο ‘’Άμυνα-Επίθεση’’. Κατά τη διάρκειά του μία ομάδα έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου και μία του αμυνόμενου με κύριο στόχο όχι κάποια μπάλα αλλά δύο βάσεις.

Βλέποντας τα δύο νέα Modes έχουμε τα Obliteration και Defuse. Στο Defuse έχουμε πολλούς μικρούς γύρους αμυνόμενων και επιτιθέμενων. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να τοποθετήσουν βόμβα και να ανατιναχτεί σε ένα από τα δύο σημεία που υπερασπίζονται οι αμυνόμενοι. Σε κάθε γύρο βέβαια δεν υπάρχει respawn κι αν πεθάνετε θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι αυτός να ολοκληρωθεί. Στο Obliteration mode, πάλι έχουμε την προσπάθεια ανατίναξης κάποιας ‘’βάσης’’ αλλά η βόμβα τοποθετείται σε συγκεκριμένο σημείο του χάρτη και θα χρειαστεί να την πάρετε οι ίδιοι και να την μεταφέρετε στον επιθυμητό στόχο.

Το σημαντικότερο που πρέπει να αναφέρουμε για το Multiplayer Mode του BF4 είναι η προσθήκη του μηχανισμού Levolution. Ο μηχανισμός αυτός κάνει την δυναμική κάθε χάρτη ακόμη μεγαλύτερη. Το διαδικτυακό παιχνίδι του Battlefield φημίζεται για το καταστρέψιμο περιβάλλον του κάθε χάρτη του, όμως τώρα μπορείτε να γκρεμίσετε ακόμη και ολόκληρους ουρανοξύστες. Σε κάθε χάρτη μπορεί να προκληθεί πανικός από εκρήξεις που θα αλλάξουν την μορφή του. Η εκτέλεση του Levolution μηχανισμού είναι απλή στους περισσότερους χάρτες και πραγματικά θα απολαμβάνετε να βλέπετε το σκηνικό αλλαγής του χάρτη από τις ανατινάξεις.

Τα classes του παιχνιδιού είναι τα Assault, Engineer, Recon και Support. Ο εξοπλισμός του κάθε class είναι διαφορετικός και μπορείτε να εναλλαχτείτε μεταξύ τους σε κάθε respawn σας. Παίρνοντας μέρος σε παιχνίδια με κάθε class αποκτάτε πόντους οι οποίοι ξεκλειδώνουν σταδιακά καλύτερο εξοπλισμό για τους χαρακτήρες του κάθε class. Οι παραμετροποιήσεις έχουν ικανοποιητική ποικιλία. Για να μάθετε, βέβαια, τους συνδυασμούς που ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση, το class που απαιτείται και τους χάρτες θα χρειαστείτε πολλές ώρες ενασχόλησης με το Multiplayer.

Να σημειωθεί πως οι servers λειτουργούν ομαλότατα και δεν συναντήσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα ακόμη και για το παραμικρό lag ή κάποια αποσύνδεση. Έχουμε να κάνουμε, με λίγα λόγια, με μία ένα άκρως ικανοποιητικό και διασκεδαστικό Multiplayer Mode.

Τεχνικός τομέας

H Frostbite 3 μας δείχνει για ακόμη μία φορά τα ‘’δόντια’’ της, αλλά ταυτόχρονα και το γεγονός πως οι δυνατότητες των PS3 και Xbox 360 την περιορίζουν. Οι διαφορές σε σχέση με το BF3 είναι ελάχιστες. Τα μοντέλα του χαρακτήρα είναι δημιουργημένα με μεγάλη επιτυχία και τα textures των περιβαλλόντων χώρων εντυπωσιάζουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις στον κυματισμό της θάλασσας. Από άποψη γραφικών πλησιάζει πολύ τα όρια της γενιάς, αλλά αν ρίξετε μία ματιά στις δυνατότητες της έκδοσης για PC θα καταλάβετε πως η Frostbite 3 δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της στο έπακρον. Ένα ακόμη δείγμα πως η γενιά που διανύουμε δεν μπορεί να γίνει καλύτερη τεχνικά. To παιχνίδι τρέχει στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο και σπάνια θα παρατηρήσετε πτώση. Βέβαια, σε δύο-τρεις περιπτώσεις είχαμε παροδικό ‘’πάγωμα’’ του παιχνιδιού, κάτι που μας έκανε κακή εντύπωση. Η A.I. κυμαίνεται σε καλά επίπεδα. Οι σύντροφοι δεν μπορούμε να πούμε πως βοηθάνε ιδιαίτερα αλλά ίσως αυτό να γίνεται εκ μέρους DICE για α έχετε εσείς τον πρώτο λόγο στην μάχη, πόσο μάλλον όταν για κάθε kill κερδίζετε και πόντους. Δεν θα θέλατε σίγουρα να σας κλέβει τους πόντους η A.I.

Από πλευράς ήχου, οι ερμηνείες των ηθοποιών στο campaign είναι άκρως επαγγελματικές. Όσων αφορά τα εφέ έχουμε το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα με το BF3, μόνο μου την λέξη ‘’ίδιο’’ την εννοούμε 100%. Αρκετές φορές καταλάβαμε ότι πολλά εφέ είναι παρμένα από τον προκάτοχο της σειράς.

Συμπέρασμα

Το Battlefield έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα καλύτερα –για πολλούς το καλύτερο- FPS franchises στην αγορά και όπως μας απέδειξαν με το BF4, DICE και EA σκοπεύουν να συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο και στο μέλλον. Έχουμε να κάνουμε με ένα από τα καλύτερα FPS της γενιάς, ιδιαίτερα στο Multiplayer κομμάτι. Βέβαια, μας στεναχωρεί το γεγονός πως το Campaign αποδεικνύεται μικρό.

Καταλάβαμε και με το παραπάνω ότι σε PS3 και Xbox 360 δεν πρόκειται να δούμε κάτι περισσότερο τεχνικά, αφού η DICE έκανε το καλύτερο δυνατό για τις κονσόλες που έφτασαν στα όριά τους. Αναμφίβολα όμως, το Battlefield 4 είναι παιχνίδι που πρέπει να παίξετε όλοι οι λάτρεις του είδους. Αν βέβαια απαιτείτε ‘’οφθαλμόλουτρο’’ στα γραφικά καλύτερα να περιμένετε τις next-gen εκδόσεις ή να στραφείτε προς το PC.

{youtube}wJ_F525yHVY{/youtube}

Κώστας Νικολούζος

Θετικά:Άκρως ικανοποιητικό και διασκεδαστικό Multiplayer ModeH προσθήκη του LevolutionΠληθώρα από όπλαΣταθερό σύστημα στόχευσηςΑρνητικά:Μικρής διάρκειας CampaignΟ περιορισμός των 24 παικτών Online στα current-gen συστήματαΠεριστασιακές τεχνικές ατασθαλίες στο Campaign

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: EA
Studio ανάπτυξης: EA Digital Illusions CE
Διάθεση: CD Media
Είδος: FPS
Κυκλοφορία: 29/10/2013
Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), Xbox 360, PS4, Xbox One, PC

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της EA στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
battlefield, battlefield, call of duty, xbox one, battlefield 3, xbox 360, fps, ελλαδα, dice, νέα, ps4, xbox, playstation, συμμετοχή, ρωσία, offline, ps3, τζιπ, team, rush, βασεις, συγκεκριμένο, support, class, lag, bf3, online, illusions, media, εθνος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, illusions, bf3, ρωσία, αθλητικα, παιχνιδια, χαρτες, fps, ps3, ps4, rush, xbox 360, αγορα, εξαιρεσεις, απλα, αφιερωμενο, βομβα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δειχνει, δειγμα, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, εκρηκτικα, εξι, εξυπηρετηση, εξηντα, επτα, επιτυχια, ερχονται, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, εικοσι, ηνωμενες πολιτειες, εκδοσεις, κυβερνηση, λογια, λοχια, λογο, ματια, μοιρα, μικρο, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νοημα, ομαδα, ορια, ουσιαστικα, οχηματων, οχηματα, οχημα, περιβαλλον, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σκαφη, συνταγη, τζιπ, τιτλος, φυση, φορα, ωρες, battlefield 3, call of duty, class, dice, εξοπλισμος, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, lag, media, μια ματια, μια φορα, μπροστα, offline, ομαδες, παιχνιδι, player, πληροφοριες, support, single, team, online
Τυχαία Θέματα