The Last of Us

Απλά και ξάστερα, το καλύτερο παιχνίδι της γενιάς

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Sony

Studio ανάπτυξης: Naughty Dog

Διάθεση: Sony Hellas

Είδος: Survival horror

Κυκλοφορία: 14/6/2013

Το είδαμε σε: PS3

Κυκλοφορεί επίσης: -

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Naughty Dog, το κορυφαίο first party studio

της Sony το οποίο σε κάθε gaming γενιά έχει αφήσει και την δική του προσωπική σφραγίδα. Ένα studio που ξέρει πάντα τι θέλει να προσφέρει στους gamers και το πετυχαίνει πάντα. Με το Crash Bandicoot κατάφερε να τελειοποιήσει τα platform games, με το Jak and Daxter μας πρόσφερε έναν απίθανο ανοιχτό και ελεύθερο platform τίτλο, με το Uncharted τελειοποίησε το μοντέλο του κινηματογραφικού παιχνιδιού δράσης και τώρα, με το The Last Of Us προσπαθεί να μας προσφέρει έναν αληθινό survival horror τίτλο που τόσο λείπει από τον χώρο. Δεν είναι κοινό μυστικό εξάλλου ότι οι λέξεις "survival" και "horror" πια δεν πάνε πια μαζί και σιγά σιγά η μια απομακρύνεται από την άλλη θυσιάζοντας αυτό το τόσο μοναδικό gaming είδος στον βωμό των εντυπωσιακών κινηματογραφικών στιγμών, οι οποίες πάντα συνδυάζονται με άφθονο πιστολίδι, εκρήξεις και εντυπωσιακές κλωτσιές/άλματα που θα τα ζήλευε και ο Τσάκι Τσαν. Ε, η Naughty Dog πρωτοπορεί ξανά, "βάζοντας παρωπίδες", ακολουθώντας το όραμα της από την αρχή χωρίς να σκέφτεται στο πίσω μέρος του μυαλού της το πόση δημοτικότητα έχουν πια τα shooting games, με αποτέλεσμα να μας προσφέρει έναν τίτλο ο οποίος δεν χαρίζει στο παίχτη αμέτρητα πυρομαχικά ή εντυπωσιακά όπλα αλλά τον βάζει να επιβιώσει με ό,τι του παρέχει ο περιβάλλων χώρος και φυσικά βάζει το μυαλό του gamer να σκεφτεί στρατηγικές για να ξεφύγει από την εκάστοτε κατάσταση. Για να δούμε πιο αναλυτικά την νεότερη πρόταση της Naughty Dog, το The Last Of Us.

Ένα ταξίδι με προορισμό την ελπίδα - Σενάριο

Το σενάριο του τίτλου μοιάζει να είναι εμπνευσμένο από τις κινηματογραφικές παραγωγές The Road ή το I Am Legend. Χημικές και βιολογικές παρεμβάσεις στην φύση οδηγούν στην μετάλλαξη ενός φυτού το οποίο επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία του ανθρώπου, τρελαίνοντας τον και μετατρέποντας σε ζόμπι, όπου το μόνο που θέλει είναι να σκοτώσει. Η μόλυνση εξαπλώθηκε με ρυθμούς πανδημίας, φέρνοντας τον ανθρώπινο πολιτισμό στο χείλος της κατάρρευσης. Οι πόλεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς με αποτέλεσμα οι επιζήσαντες να έχουν δημιουργήσει μικρά οχυρά μέσα στις ίδιες τις πόλεις ώστε να προστατευτούν από τους κινδύνους που καραδοκούν έξω από τα ασφαλή τείχη. Τα πάντα πια έχουν περάσει στα χέρια του στρατού, και έτσι τα στρατιωτικά καθεστώτα ελέγχουν τα τρόφιμα, τη διανομή της ενέργειας και διαφόρων άλλων υλικών. Σε αυτόν τον κόσμο, ο Joel έχει αναλάβει μια πολύ σημαντική αποστολή, να συνοδεύσει την Ellie σε ένα ταξίδι με προορισμό την ελπίδα...

Οι κεντρικοί χαρακτήρες, η σύνδεση που δημιουργείται μεταξύ τους και ο τρόπος με τον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία είναι από τα θετικά του τίτλου. Ο Joel είναι ένας λαθρέμπορος ο οποίος έχει επιβιώσει σε αυτόν τον τόσο αφιλόξενο κόσμο εδώ και 20 χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν όλα δηλαδή. Η Ellie από την άλλη είναι ένα μικρό παιδί το οποίο ενηλικιώθηκε πολύ απότομα. Υπάρχουν στιγμές μέσα στο παιχνίδι που την βλέπεις να κοιτάει με απορία κάποιο παιδικό δωμάτιο, κάποιο παιχνίδι ή να σας λέει ότι δεν ξέρει κολύμπι όταν βρίσκεστε σε μέρος με νερό και χρειάζεται να κολυμπήσετε. Βέβαια όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτόν τον κατεστραμμένο κόσμο, γεμάτο με αιμοδιψή ζόμπι, τέρατα και φυσικά στυγερούς δολοφόνους δεν υπάρχει χώρος για διασκέδαση και πολυτέλειες. Ξέρει ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κρατήσει και αυτή κάποιο όπλο στα χέρια της για να αμυνθεί, και αυτή η στιγμή δεν αργεί να έρθει χωρίς να υπάρχουν φωνές και υστερίες από τη μεριά της. Αυτός είναι ο κόσμος που μεγάλωσε, αυτός είναι ο κόσμος που ζει και τον έχει αποδεχτεί.

Αγνό survival horror παιχνίδι - Gameplay

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, η Naughty Dog έχει σκοπό να μας προσφέρει έναν καθαρό survival horror τίτλο και αυτό ακριβώς κάνει. Ο Joel έχει στην κατοχή του πυροβόλα και melee όπλα για να επιτεθεί στους εχθρούς. Εννοείται ότι οι σφαίρες σε έναν τέτοιο κόσμο είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν ενώ οι σωλήνες, τα ξύλα και τα διάφορα άλλα αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα έχουν περιορισμένο αριθμό σε χρήσεις. Το παιχνίδι ενθαρρύνει τον παίκτη να εξερευνά τους σχετικά περιορισμένους χώρους με την ελπίδα να βρει προμήθειες. Από την άλλη, μέσα από διάφορα εξαρτήματα ή αντικείμενα μπορείτε να αναβαθμίσετε τα πυροβόλα όπλα σας ώστε να κάνουν πιο γρήγορα reload ή να έχουν πιο πολλές σφαίρες, ενώ στα melee όπλα μπορείτε να προσθέσετε ψαλίδια, καρφιά κτλ και να τα κάνετε πιο φονικά. Επίσης σε ορισμένα σημεία θα βρείτε και κουτιά με χάπια, τα οποία λειτουργούν ως skill points για να αναβαθμίσετε ορισμένες ικανότητες του Joel όπως είναι η ακοή για να εντοπίζετε πιο εύκολα τους εχθρούς. Αν πάλι βρεθείτε αντιμέτωπος με κάποιον εχθρό και δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω για να επιτεθείτε, τότε ο τίτλος προσφέρει ένα απίστευτο σύστημα μάχης με αποκορύφωμα τα πολύ βίαια τελικά χτυπήματα τα οποία αφήνουν σπασμένα κρανία και αίματα στο πάτωμα ή στους τοίχους. Βέβαια η παραπάνω τακτική δεν θα έχει αποτέλεσμα πάνω στους Κλίκερς. Ποιοι είναι αυτοί; Όταν κάποιος άνθρωπος μολυνθεί περνάει ένα στάδιο ως μολυσμένος, ζόμπι δηλαδή, και μετά γίνετε Κλίκερ. Αυτό το είδος εχθρού είναι πολύ φονικό και μπορεί με ένα χτύπημα σας σκοτώσει. Ωστόσο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: δεν βλέπει. Στον χώρο κινείται με βάση τους ήχους που ακούει γιαυτό θα πρέπει να το πλησιάσετε πολύ προσεκτικά και ήσυχα ή απλά να το αποφύγετε.

Μετά τα credits τι; - Multiplayer

Το The Last Of Us θα μπορούσε να ήταν ένα franchise το οποίο δεν θα χρειαζόταν την ύπαρξη multiplayer επιλογών στο αρχικό μενού. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε πια ότι ζούμε στην εποχή της δικτύωσης, και κάθε προϊόν που θέλει να έχει μια αξιοπρεπή εμπορική πορεία, θα πρέπει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- να προσφέρει στο κοινό κάποιου τύπου δικτυακές μάχες. Το The Last Of Us λοιπόν περιέχει ένα αρκετά φτωχό αλλά πολύ ενδιαφέρον multiplayer mode με την ονομασία Factions ή καλύτερα Φατρίες. Φτωχό γιατί περιέχει μόνο δύο modes για 8 παίχτες συνολικά, 4 σε κάθε ομάδα. Από την άλλη είναι πολύ ενδιαφέρον και καλό γιατί συνδυάζει όλα τα καλά στοιχεία του single player όπως την κατασκευή όπλων, την stealth προσέγγιση τω εχθρών και το υπέροχο σύστημα μάχης. Οπότε μια τέτοια προσθήκη είναι φυσικά ευπρόσδεκτη γιατί προσθέτει διάρκεια και, άρα αξία στον τίτλο.

Ένας "υπέροχος" κατεστραμμένος κόσμος - Τεχνικός τομέας

Πέρασαν επτά χρόνια και επιτέλους το PS3 έφτασε στα όρια του και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τερματίστηκε. Το The Last Of Us είναι ένας πανέμορφος τίτλος. Οι σκοτεινοί κλειστοί χώροι και η εναλλαγή τους με μαγευτικά φωτεινά τοπία (όπως κάποιο δάσος) θα κάνουν τον παίχτη να σταθεί και θαυμάσει πολλές φορές το τοπίο. Τα μοντέλα των χαρακτήρων κατέχουν εντυπωσιακή λεπτομέρεια και φυσικότητα στις κινήσεις τους ενώ οι εκφράσεις που παίρνουν κατά την διάρκεια της αφήγησης τους έχουν κάτι από next generation. Η ποικιλία στα περιβάλλοντα που θα επισκεφθείτε είναι ατελείωτη. Υπάρχουν αποστολές σε οποιαδήποτε διάρκεια της ημέρας, σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, με βροχή, σε ταράτσες κτιρίων ή σε δάση γεμάτα βλάστηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθείτε με όσα θα δείτε. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στα περισσότερα σημεία, τα frames του παιχνιδιού διατηρούνται σταθερά. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η Naughty Dog θα δημιουργήσει παιχνίδια για το PS4 με την ίδια μηχανή γραφικών, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό.

Ο ήχος του The Last Of Us κινείται και αυτός στα ίδια επίπεδα, ενώ οι ηθοποιοί με τις ερμηνείες τους δίνουν για ακόμα μια φορά ρεσιτάλ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Sony Hellas συνεχίζει την πολύ καλή δουλειά με τις μεταφράσεις τίτλων αφού το The Last Of Us είναι ακόμα ένα μεγάλος τίτλος ο οποίος είναι πλήρως υποτιτλισμένος στα Ελληνικά. Βέβαια εδώ αξίζει να δοθούν συγχαρητήρια στην Sony Hellas για την επιλογή να μην μεταγλωττίσει τον τίτλο γιατί το voice acting δεν θα μπορούσε να αποδώσει τις ερμηνείες των ηθοποιών, όπως συνέβη αντίστοιχα στα νέα God of War και Sly Cooper.

Μετά από αυτό τι; - Συμπέρασμα

Η Naughty Dog απέδειξε για μια ακόμα φορά τη μεγάλη της αξία, προσφέροντας ένα παιχνίδι που ξεπερνά το φάσμα του “κλασικού” gaming. Όπως θα προσέξατε στο κείμενο μας δεν αναφέραμε κάποιο αρνητικό. Το μοναδικό που εντοπίσαμε και κόβει από τον τίτλο έναν βαθμό είναι ότι... αυτή η μοναδική εμπειρία που ζήσαμε για 14 ώρες τελείωσε. Τελείωσε με εμάς να κοιτάμε τα credits στην οθόνη μας και να αναρωτιόμαστε "Μετά από αυτό τι;". Ελπίζουμε να βγούμε ψεύτες και να ζήσουμε πολύ σύντομα κάτι το παρόμοιο, είτε αν πρόκειται από το αγαπημένο μας στούντιο από την Καλιφόρνια είτε από κάπου αλλού...

{youtube}pv6zFDK7Q8w{/youtube}

Άκης ΜαύροςΘετικά:Μετά από καιρό έχουμε σωστό survival horror τίτλοΚαλογραμμένο σενάριοΥπέροχο gameplayΣτιβαρό σύστημα μάχηςΜεγάλη διάρκεια η οποία μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη με τα New Game+ και το MultiplayerΕκπληκτικές ερμηνείες ηθοποιώνΑρνητικά:Δυστυχώς τελείωσε...

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
god of war, crash bandicoot, naughty dog, next generation, sony, survival, dog, party, studio, crash, games, uncharted, road, legend, επηρεάζει, reload, franchise, single, player, ps3, ps4, hellas, voice, νέα, god, sly, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, reload, δουλεια, εμπορικη, ηθοποιοι, ηχος, παιχνιδια, games, ps3, ps4, sony, αξιζει, ανθρωπος, απιστευτο, απλα, βρειτε, βροχη, γινει, δειτε, δικη, ευκολα, υπαρχει, εκφρασεις, ελπιδα, επηρεάζει, εποχη, επτα, ζομπι, ιδια, ειδος, ησυχα, κειμενο, κρανια, λειτουργια, λειπει, μυστικο, μικρο, μοντελα, μπορειτε, μυαλο, νερο, ξυλα, ομαδα, παντα, οθονη, ορια, οραμα, παιδι, ρεσιταλ, σεναριο, σιγουρο, συντομα, συγχαρητηρια, σφραγιδα, σωληνες, τειχη, τοπια, τιτλος, φυση, φυσικα, φορα, ψευτες, ωρες, αιματα, crash, crash bandicoot, δωματιο, ελληνικα, road, franchise, γινετε, god of war, god, hellas, χωρα, legend, λεξεις, μια φορα, μοιαζει, naughty dog, dog, next generation, παιχνιδι, player, party, studio, single, sly, survival, σωστο, ταξιδι, θετικα, uncharted, υπεροχο, χαπια, χερια, voice
Τυχαία Θέματα