Adventure Rooms: ένα αληθινό «escape the room»!

Μια από τις πιο φρέσκες, αυτοδημιούργητες κατηγορίες παιχνιδιών είναι τα λεγόμενα «escape the room» games. Πρόκειται για υποκατηγορία των adventures όπου ο παίκτης ξεκινά σε μια στατική οθόνη ενός «δωματίου» από όπου πρέπει να αποδράσει, βρίσκοντας κλειδιά, στοιχεία και αντικείμενα που λύνουν κάθε λογής γρίφους-εμπόδια.

Πώς θα σας φαινόταν η μεταφορά ενός «escape the room» στην κανονική ζωή;

Εμένα η νοσηρή μου φαντασία, όταν έμαθα ότι άνοιξε πρόσφατα το Adventure

Rooms που είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, αμέσως χρωμάτισε την σκηνή με στοιχεία horror. Δεν βοηθούσε που, όλως τυχαίως, την προηγούμενη νύχτα είχα πετύχει το Saw σε κάποιο κανάλι. Με φαντάστηκα αλυσοδεμένο σε ένα καλοριφέρ, να ψάχνω γύρω μου για κλειδιά, κρυφούς συνδυασμούς για να ανακαλύψω τον σωστό αριθμό που θα ξεκλειδώσει το λουκέτο του κελιού μου. Και ένα πελώριο ρολόι που μετράει αντίστροφα τον χρόνο, προτού επιστρέψει ο σιχαμένος βασανιστής μου.

Πού να ήξερα ότι ακριβώς αυτό το πράγμα θα ζούσα, μέρα μεσημέρι, σε ένα ανυποψίαστο κτίριο δίπλα από το πολύβουο Μοναστηράκι.

Do you wanna play a game?

Οι επισκέπτες στο Adventure Rooms γίνονται οικειοθελώς «φυλακισμένοι» ενός τρελού επιστήμονα. Έχουν μια ώρα να δραπετεύσουν, χρησιμοποιώντας αντικείμενα και λύνοντας γρίφους στο περιβάλλον γύρω τους, όπως γίνεται σε ένα τυπικό «escape the room» παιχνίδι. Η Βιβή και ο Στράτος με συνάντησαν και απάντησαν στις ερωτήσεις μου. Αλλά πρώτα με έριξαν μέσα στο δωμάτιο πίσω από την κόκκινη πόρτα, με κλείδωσαν και πέταξαν το κλειδί. Το παιχνίδι είχε αρχίσει.

Παρά τον υπερβολικό μου πρόλογο, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αληθινό «στοιχείο τρόμου», ούτε κάτι το επικίνδυνο σε όλη την υπόθεση. Ο μύθος με τον επιστήμονα, το industrial feel, το «wanna play a game» στην είσοδο, η μυστικότητα, όλα αυτά είναι για να γίνει πιο ατμοσφαιρική η εμπειρία. Το Adventure Rooms είναι απλώς ένα παιχνίδι που προάγει την παρατηρητικότητα και την διορατικότητα του ατόμου, αλλά και την ομαδικότητα του συνόλου. Ακόμα και το αρχικό εφέ των χειροπεδών, είναι προαιρετικό, ενώ η πόρτα ανοίγει με το πάτημα ενός ειδικού panic button, αν κάποιος «φυλακισμένος» χρειαστεί να βγει. Όλοι οι χώροι συνδέονται οπτικοακουστικά με το κρυφό control room, ώστε οι επόπτες να παρακολουθούν διαρκώς τους «φυλακισμένους». Στα δωμάτια υπάρχουν και οθόνες που, εκτός από την αντίστροφη μέτρηση, προσφέρουν και συμβουλές ή tips, αν κάποιος «φυλακισμένος» κολλήσει για ώρα σε έναν γρίφο: από το control room, ο επόπτης μπορεί να πληκτρολογήσει ό,τι θέλει και να εμφανιστεί στις οθόνες του δωματίου. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε κάθε επισκέπτη, ώστε να τον ψυχολογήσουμε σωστά. Κάποιοι είναι δεκτικοί σε βοήθειες και συμβουλές, άλλοι θέλουν να κάθονται και να ζορίζονται με τον ίδιο γρίφο, όσο κι αν τους πάρει», λέει η Βιβή.

Φυσικά δεν μπορώ να αποκαλύψω κανέναν γρίφο, ούτε να δείξω φωτογραφίες από τον χώρο. Πάντως όλοι τους είναι λογικοί και καλοσχεδιασμένοι. Χρειάζεται παρατηρητικότητα, ψυχραιμία και γρήγορη σκέψη, αλλά και λίγη φαντασία και ευρηματικότητα για να βρεις, μέσα σε εξήντα λεπτά, τον δρόμο σου προς την ελευθερία. Δεν απαιτούνται περίεργες γνώσεις, ούτε να έχεις παίξει εκατοντάδες adventures στο παρελθόν: αν και ίσως έχει ένα προβάδισμα ο gamer που έχει συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις, θα πρότεινα την επίσκεψη και σε non-gamers. Αν μην τι άλλο, είναι μια πολύ πρωτότυπη ιδέα: τα δωμάτια είναι καλοστημένα και ατμοσφαιρικά, οι γρίφοι πάρα πολλοί και ποικιλόμορφοι και κάνεις κάτι πραγματικά που σου «μένει» ως εμπειρία.

Ο επιστήμονας και η βασίλισσα

Βγαίνοντας από το δωμάτιο, περίπου μιάμιση ώρα μετά, έκατσα με την Βιβή και τον Στράτο για να μου πουν πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτότυπη ιδέα. «Την αρχή την έκανε ένας Ισπανός καθηγητής Φυσικής. Αρχικά σκαρφίστηκε κάποιους γρίφους που συσχετίζονται με την Φυσική, ως διασκεδαστικό τρόπο εκμάθησης για τους μαθητές του. Αργότερα όμως προχώρησε την ιδέα και έφτιαξε τα Adventure Rooms. Το Original Room, το αρχικό δωμάτιο που έφτιαξε, έχει ακόμα μερικούς γρίφους που θυμίζουν κάτι από τους πρώτους γρίφους Φυσικής, χωρίς να απαιτείται φυσικά κάποια εξειδίκευση για να λυθούν. Τώρα υπάρχουν Adventure Rooms σε όλο τον κόσμο: ΗΠΑ, Καναδά, Ελβετία, Ισπανία».

Όσο για τον κόσμο που έρχεται στο Adventure Rooms; «Έχουμε από όλα: τουρίστες που περνάνε από έξω και μπαίνουν μέσα, παρέες φίλων, οικογένειες…», εξιστορείται η Βιβή. «Έχουν έρθει και μικρά παιδιά εννιά χρονών με τους γονείς τους, έχουν έρθει και άνθρωποι εξήντα ετών». Ο Στράτος συμπληρώνει:« Είμαστε μόλις έναν μήνα τώρα που έχουμε ανοίξει, πάμε πολύ καλά. Σίγουρα θα προσεγγίσουμε και σχολεία, αλλά και εταιρείες που κάνουν δραστηριότητες άμιλλας και συνεργασίας για να αναδείξουν team-spirit».

Υπάρχουν δύο δωμάτια αυτή τη στιγμή (με σχέδια επέκτασης στο μέλλον): το αρχικό Original Room με τον τρελό επιστήμονα και το κάστρο της Μαύρης Βασίλισσας (το οποίο θα επισκεφθώ την επόμενη φορά). Υπάρχει και ένα ανταγωνιστικό mode του παιχνιδιού, όπου δύο ομάδες (των 3 με 6 ατόμων έκαστη) μάχονται για την πρώτη θέση. Προτείνω να μαζέψετε μεγάλες παρέες, μην πάτε δύο άτομα μόνο: η τιμή χαμηλώνει αρκετά όσο περισσότεροι είστε (10 EUR το άτομο), ενώ είναι πολύ πιο πιθανό να αποδράσετε έτσι. Ακόμα και σε μεγάλες ομάδες πάντως (μέχρι 6 άτομα), μόνο το 30% των «φυλακισμένων» καταφέρνουν να αποδράσουν…

The post Adventure Rooms: ένα αληθινό «escape the room»! appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα