Evil Nun: The Broken Mask Review

Το Evil Nun: The Broken Mask αποτελεί remake ενός αρκετά δημοφιλούς horror-game που κυκλοφόρησε προ πενταετίας αποκλειστικά σε κινητά και tablets. Δεδομένου του είδους και το πόσο αταίριαστο αποδεικνύεται για τέτοιου είδους τίτλους (μικρή οθόνη, αδύναμος ήχος και αποσπάσεις από ειδοποιήσεις), η εταιρία ανάπτυξης The Keplerians θεώρησε σωστό να μεταφέρει τον τίτλο σε PC και κονσόλες.

Η ιστορία του τίτλου μας μεταφέρει στην παιδική κατασκήνωση του Eagle

Junior High School όπου τα πράγματα γρήγορα παίρνουν μια σκοτεινή τροπή. Η καλόγρια Madeline έχει μια μάλλον διαστρεβλωμένη εικόνα για την διαπαιδαγώγηση των κατασκηνωτών, αφού το βασικό εργαλείο αποτροπής των σκανδαλιών είναι η τεράστια βαριοπούλα που κραδαίνει πάντα πάνω της, ειδικά όσο περιφέρεται στους διαδρόμους του σχολείου, αναζητώντας πιθανούς σκασιάρχες. Σε αυτό το κλίμα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα είναι το σας τελευταίο καλοκαίρι αν δεν φύγετε γρήγορα από το cambus. Η απόφαση αυτή βέβαια κάθε άλλο παρά εύκολη αποδεικνύεται, αφού πέρα από την καταδίωξη της θεότρελης καλόγριας, θα πρέπει να λύσετε γρίφους, να ξεκλειδώσετε πόρτες και κρυφές στοές και φυσικά θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση και σιωπηλοί για μην προδώσετε την θέση σας. Αν σας πιάσει η καλόγρια, στην καλύτερη θα σας βάλει τιμωρία στο δωμάτιο σας και στην χειρότερη θα σας στείλει σύντομα να γνωρίσετε την μετά θάνατον ζωή.

Η πιο χτυπητή αλλαγή μεταξύ των δύο εκδόσεων (για κινητά και για current-gen κονσόλες/PC) βρίσκεται φυσικά στον οπτικοακουστικό τομέα. Τα γραφικά είναι πολύ καλά για τα δεδομένα μιας τέτοιας παραγωγής, με ambient φωτισμούς και εφέ ομίχλης που δημιουργούν μια πιο σκοτεινή, αποπνικτική ατμόσφαιρα από ποτέ. Οι χώροι του σχολείου πείθουν γενικά με την αληθοφάνεια του σχεδιασμού τους και θα λέγαμε ότι το Evil Nun δείχνει εξαιρετικό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τις απαρχές του τίτλου.

Το gameplay είναι αρκετά απλό και όπως προαναφέραμε, σκοπός του παιχνιδιού είναι να δραπετεύσετε από το σχολείο. Η δόμηση του τίτλου είναι τέτοια που απαιτεί επαναλαμβανόμενα playthroughs ενώ χωρίζεται σε επεισόδια και αυτά με την σειρά τους ολοκληρώνονται όταν φέρετε εις πέρας τρία βασικά objectives. Υπάρχει ένα τυπικό hint system υπό μορφή μνημάτων που σας αφήνουν τα υπόλοιπα παιδιά της κατασκήνωσης, και βάζει τις κατευθυντήριες γραμμές στο που πρέπει να εξερευνήσετε και τι πάνω-κάτω πρέπει να κάνετε για να ξεφύγετε. Αν σας πιάσει αρκετές φορές η Madeline, η πρόοδος σας χάνεται και θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή το επεισόδιο, κάτι που συμβαίνει ακόμα και να κλείσετε το παιχνίδι στην μέση. Γενικά το Evil Nun βασίζεται σε αρκετό πειραματισμό και άσκοπη περιπλάνηση: δεν παίρνει τον παίκτη από το χέρι και η καταγραφή των objectives είναι τόσο σαφής όσο χρειάζεται για να σας δώσει απλά μια γενική εικόνα του τι πρέπει να κάνετε.

Τα controls είναι όσο βασικά θα μπορούσαν – μόνο ένα πλήκτρο για σκύψιμο και άλλο ένα για αλληλεπίδραση με αντικείμενα. Ο ήρωας μπορεί να μεταφέρει πάνω του μόλις ένα αντικείμενο, το οποίο θα πρέπει να το πετάξει κάτω για να σηκώσει άλλο – αν η Madeline σας κάνει τσακωτούς, το αντικείμενο θα πέσει κάτω στο σημείο που σας ανακάλυψε και θα πρέπει να το ανακτήσετε. Αυτή η κάπως ανοικτή σχεδίαση, δημιουργεί αναμενόμενα κάποια προβλήματα, όπως π.χ. το colision από το μοντέλο της Madeline να σπρώχνει αντικείμενα χρήσιμα για πρόοδο σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα – κάτι που μπορεί να γίνει και αν τα πετάξετε προσωρινά για να απελευθερώσετε τα χέρια σας.

Ευτυχώς, η διαρκής απειλή της καλόγριας μπορεί να γίνει όσο ενοχλητική θέλετε. Υπάρχουν πέντε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, με το ευκολότερο (Ghost) να αφήνει την Madeline σε ρόλο παρατηρητή αφού δεν μπορεί να σας πιάσει και μπορείτε ελεύθερα να εξερευνήσετε την κατασκήνωση χωρίς κίνδυνο (και χωρίς trophies/achivements όμως), και το Extreme όπου οι αισθήσεις της AI είναι εξαιρετικά οξυμένες. Η Madeline τρέχει πιο γρήγορα από εσάς και θα ακούσει τον πραγματικό θόρυβο, οπότε θα πρέπει να κινείστε σκυμμένοι κατά βάση, να κρύβεστε πιο συχνά σε ντουλάπια και φωριαμούς και να μην πετάτε αντικείμενα κάτω αφού δημιουργούν θόρυβο.

Οι γρίφοι και η αποκρυπτογράφηση των objectives είναι το δυνατό σημείο του τίτλου, χωρίς φυσικά να λείπουν και μερικές παράλογες συμβάσεις. Ο συνδυασμός δε, με το horror κομμάτι και την διαρκή παρουσία της Madeline να μην σας αφήνει σε ηρεμία λειτουργεί εξαιρετικά, αλλά και πάλι αυτή η δόμηση του τίτλου και η ανάγκη για επανάληψη μετά το game over, σίγουρα δεν είναι για όλους.

Το σίγουρο είναι, ότι το Evil Nun είναι ένα παιχνίδι μικρής διάρκειας με αρκετά καλά στοιχεία και είναι ιδανικό για streamers που θέλουν να προσφέρουν στους θεατές του μικρές δόσεις τρομάρας. Παραμένει όμως ένα παιχνίδι με mobile καταβολές και σχετικά χαμηλό budget οπότε καλό θα ήταν να το γνωρίζετε προτού το επιλέξετε.

Προγραμματιστής: Keplerians

Εκδότης: Keplerians

Διανομή: Enarxis Dynamic Media

The post Evil Nun: The Broken Mask Review appeared first on gameslife.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα