Fez

Το Fez είναι ένα από ‘κείνα τα παιχνίδια που θα κάνει τον εγκέφαλό σου να στριφογυρίσει πιο πολύ κι από τυρόπιτα σφολιάτα. Ξέρεις, ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία τίτλων που μπορεί να μην έχουν χολιγουντιανά εφέ, ακατάπαυστη δράση και διαστημικό budget αλλά μπορούν να σε κρατήσουν κολλημένο για ώωωωρες στην κονσόλα σου. Ε, το Fez ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία: έχοντας κυκλοφορήσει ήδη σε PS3, PS4,

Xbox 360 και PC, ήρθε ηβέντσουαλι και η ώρα να υποδεχθεί και το PS Vita τον τίτλο της Polytron. Για να δούμε τι θα δούμε…

Σενάριο και τα ρέστα

Ο ήρωάς μας, ο Gomez, ζει χαρούμενος τη ζωή του σε δύο διαστάσεις, μέχρι που μια μέρα ένα χρυσό δεκαεξάπλευρο έρχεται να του αλλάξει την κοσμοθεωρία αποκαλύπτοντάς του την τρίτη διάσταση! Τατάαααν! Ο κύβος όμως δέχεται επίθεση και η σταθερότητα του διαστατικού συνεχούς διαταράσσεται! Τι σου λέω τώρα, ε; Για να μη στα πολυλογώ, ο Gomez πρέπει να ταξιδέψει στις διαστάσεις και να βρει τα χαμένα κυβάκια προκειμένου να κατασκευάσει ξανά το χρυσό δεκαεξάεδρο και να σώσει τον κόσμο από τα… «δαιμονικά τετράγωνα»! Αυτός και η Μαρί Κυριακού!



Gameplay

Όλη η μαγκιά του Fez είναι η εναλλαγή μεταξύ των διαστάσεων. Σκέψου ότι ο κόσμος του είναι ένας κύβος και με τα L και R αλλάζεις έδρα. Εφ’ όσον πρόκειται για τρισδιάστατο σχήμα, στη διάθεσή σου βρίσκονται τρεις διαστάσεις (x, y, z) και τέσσερις προοπτικές για να εξερευνήσεις κάθε επίπεδο, επιφάνεια, χώρο και τοποθεσία. Στην ουσία φαντάσου ότι το καθετί στο Fez αποτελείται από τέσσερις 2D προοπτικές οπότε κάπως έτσι βρίσκεις κρυμμένα αντικείμενα, προσεγγίσεις πλατφόρμες που υπό άλλες συνθήκες θα έβλεπες από μακριά κλπ. Ο χαρακτήρας που ελέγχεις, ο Gomez, τριγυρνά εδώ κι εκεί, μιλώντας με κόσμο και ψάχνοντας για να συλλέξει κυβάκια. Γενικά θα δεις ότι οι μηχανισμοί του Fez δουλεύουν τέλεια, ειδικά μάλιστα στο PS Vita αφού η ίδια η φύση του παιχνιδιού είναι… handheld-friendly. Να ξέρεις πάντως ότι υποστηρίζονται cross-save και cross-buy, οπότε αν έχεις και PS Vita και PlayStation ποιος τη χάρη σου.

Και από εμφάνιση;

Αυτό που σου ‘γραψα πιο πάνω. Τα γραφικούλια του Fez είναι πανέμορφα και στην οθόνη του PS Vita φαίνονται ακόμα πιο συμπαθητικά. Το όλο στυλ του παραπέμπει σε ρετρό platformers της χρυσής εποχής των 8-bit με τρελή όμως λεπτομέρεια και με τον επίσης λιτό αλλά τρελά νοσταλγικό chiptune ήχο να το πλαισιώνει, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που μόνο αδιάφορο δεν θα σ’ αφήσει.

The post Fez appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα