Halo 5: Guardians

Το Halo franchise έχει αφήσει το στίγμα του στον κόσμο του gaming, καθώς οι συγκεκριμένοι τίτλοι συνέδεσαν το όνομα τους με την ιστορική εξέλιξη της κονσόλας Xbox. Φυσικά πολλά πράγματα άλλαξαν από το πρώτο Halo (που κυκλοφόρησε το 2001 από την Bungie), καθώς οι περιπέτειες του Master Chief εξελίχθηκαν και επεκτάθηκαν

σε ένα τεράστιο sci-fi universe, που έχει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά μίας εποποιίας ανάλογης με τα μεγάλα γνωστά franchises επιστημονικής φαντασίας. H Bungie κράτησε τη σκυτάλη του development για περίπου 10 χρόνια, με την 343 Industries να αναλαμβάνει μέχρι σήμερα το βαρύ φορτίο του Halo με την ολοκλήρωση του πέμπτου κεφαλαίου. Η αλήθεια είναι ότι με ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία και μία νέα κονσόλα Xbox, το Halo 5: Guardians είναι αυτή τη στιγμή το πιο «large» project που έχει κυκλοφορήσει στο Xbox One από τη «γέννηση» του και για την 343 Industries πρόκειται για ένα πραγματικά «τεράστιο στοίχημα». Θα καταφέρει άραγε να το κερδίσει; Η απάντηση στο review που ακολουθεί…

Let the hunt begin!

Στα περισσότερα Halo games έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον John 117 ή Master Chief να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πλαισιωμένος από την A.I. «βοηθό» του Cortana, ο Master Chief περιπλανήθηκε στις εσχατιές του σύμπαντος πολεμώντας τις εξωγήινες φυλές των Covenant και των Forerunners, αλλά και την μάστιγα των Flood. Παρατηρώντας τα προηγούμενα Halo games, όλα τα single-player campaigns είχαν πάντοτε διάχυτη τη λάμψη και την αύρα μίας «blockbuster» space όπερας: με εντυπωσιακές σεναριακές ανατροπές, αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, επικές μάχες και ένα φανταστικό soundtrack που εκτόξευε την ένταση και την αγωνία στα ύψη. Το Halo 5: Guardians δεν θα μπορούσε παρά να βασιστεί στο ίδιο πετυχημένο μοτίβο, μόνο που αυτή τη φορά το focus μετατοπίζεται λίγο από τον Master Chief, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του Halo έχουμε δύο πρωταγωνιστές, με τον John 117 (Master Chief) να «συνοδεύεται» από τον Spartan Agent Jameson Locke.

Κάθε ένας μάλιστα από τους δύο πρωταγωνιστές είναι υπεύθυνος της δικής του ομάδας, καθώς από τη μία πλευρά έχουμε την Blue Team του Master Chief και από την άλλη την Fireteam Osiris του Agent Locke. Κάθε πολεμιστής που συντροφεύει τον Agent Locke ή τον Master Chief έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τη δική του μοναδική προσωπικότητα και όπως θα διαπιστώσετε προσφέρει μία ξεχωριστεί εμπειρία στο 4-player co-op που υποστηρίζει το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο ήρωες δεν «παίζουν» μόνοι τους στο σενάριο, με την single-player campaign μάλιστα να στηρίζεται σε ένα μοντέλο εναλλαγής των δύο βασικών χαρακτήρων.

Σε ότι έχει να κάνει με το story, τα γεγονότα του Halo 5: Guardians λαμβάνουν χώρα λίγο καιρό μετά το τέλος του Halo 4 και φέρνουν στο προσκήνιο μία νέα μυστηριώδη και άγνωστη δύναμη: τους Guardians, οι οποίοι εμφανίζονται πανίσχυροι και απειλούν να αφανίσουν τις μακρινές γήινες αποικίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Master Chief καταφέρνει να βρει τα ίχνη της Cortana, μίας Cortana που όμως μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως «απειλή» παρά ως «σύμμαχος». Ο Master Chief όμως δεν έχει άλλη επιλογή, για αυτό και ξεκινάει την προσπάθεια αναζήτησης της, παραβαίνοντας τις διαταγές των ανώτερων του. Σε αυτό το σημείο είναι που εμφανίζεται ο Agent Locke, ο οποίος καλείται να εντοπίσει τον Master Chief και να τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη, καταδιώκοντας τον παντού…

Χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύψουμε άλλα στοιχεία για το story του Halo 5: Guardians, μπορούμε να πούμε ότι το κύριο θέμα του ανηλεούς κυνηγητού δένει υπέροχα με το συνολικό concept (παρά το γεγονός ότι εντοπίσαμε ορισμένα σεναριακά κενά που είχαν να κάνουν κυρίως με την εξέλιξη του story και με γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν). H αίσθηση ότι οι σεναριογράφοι θα μπορούσαν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο, δουλεύοντας καλύτερα στην πλοκή του σεναρίου και τον χαρακτήρα του Agent Locke ήταν εμφανής στα μεγαλύτερα σημεία της εξέλιξης του story. Παρόλα αυτά, η συνολική εμπειρία που προσφέρει το single-player campaign είναι AAA ποιότητας, αποδεικνύοντας ότι το σύμπαν του Halo (παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από το πρώτο game της σειράς) εξακολουθεί να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, παραμένοντας «φρέσκο» και γεμάτο με συναρπαστικές ιδέες.

Time for some… change(s)!

Το Halo 5: Guardians είναι το πρώτο Halo game που κυκλοφορεί στο Xbox One, για αυτό και η πιο λογική κίνηση ήταν να υποστεί μία σειρά από αλλαγές, που θα χάριζαν στον κόσμο του Halo μία νότα φρεσκάδας. Φυσικά, ο φρενήρης ρυθμός και η run ‘n gun φιλοσοφία (τόσο στο single player, αλλά κυρίως στο multiplayer) δεν έχουν αλλάξει (μιλάμε για Halo άλλωστε και η πετυχημένη συνταγή δεν πρέπει να χαλάει), ωστόσο από τα πρώτα λεπτά καθίσταται σαφές ότι η 343 Industries προέβη σε μία σειρά από ενδιαφέρουσες και καίριες αλλαγές, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν την κλασική φυσιογνωμία του Halo.

Ξεκινώντας πρώτα από την δομή των single-player αποστολών, το Halo 5: Guardians είναι εμφανές ότι διαθέτει μεγαλύτερη ποικιλία, ενώ παράλληλα το scaling είναι αρκετά πιο μεγάλο. Εάν συγκρίνετε το Halo 5: Guardians με το Halo 4 θα διαπιστώσετε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πραγματικά μεγάλα open environments, τα οποία βρίθουν από κινδύνους και προκλήσεις. Με την έκταση του πεδίου των μάχης να μεγαλώνει αισθητά, αυξήθηκε παράλληλα και ο αριθμός των αντιπάλων που καλείται να αντιμετωπίσει ο παίκτης. Ο κόσμος του παιχνιδιού έγινε μεγαλύτερος λοιπόν (κάτι απολύτως λογικό από τη στιγμή που οι ανεπτυγμένες hardware δυνατότητες του Xbox One το επιτρέπουν), με τους developers επιπλέον να επανασχεδιάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο το σύστημα κίνησης, αλλά και το σύστημα στόχευσης.

Ειδικότερα, το ανανεωμένο movement system αλλάζει άρδην τον τρόπο που κινείστε την ώρα της μάχης, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε thruster packs (και έτσι είτε να αποκτήσετε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα την ώρα της μάχης είτε να αποφύγετε τα εχθρικά πυρά), να σκαρφαλώσετε σε απόκρημνα σημεία ή ακόμη και να γλιστρήσετε στο έδαφος την ώρα που πυροβολείτε. Επιπλέον, ο παίκτης μπορεί να πραγματοποιήσει ένα άλμα και να χτυπήσει με ορμή το έδαφος (εκτελώντας μία shock-type επίθεση), ενώ πλέον οι gamers μπορούν να χρησιμοποιήσουν με πιο αποδοτικό τρόπο την κάλυψη του περιβάλλοντος, ώστε να προστατευθούν από τα εχθρικά πυρά. Σε γενικές γραμμές, το επανασχεδιασμένο movement system συμβάλλει καταλυτικά στην ακόμη πιο γρήγορη ροή της δράσης, καθώς δίνεται έτσι μεγαλύτερη ώθηση στον φρενήρη ρυθμό. Πέραν της πιο γρήγορης ροής της δράσης, οι developers αναβάθμισαν το σύστημα στόχευσης, δίνοντας τη δυνατότητα πλέον σε όλα τα όπλα να κάνουν zoom-in, ένα αναβαθμισμένο feature που σίγουρα χαρίζει την αίσθηση του περισσότερου ελέγχου και της καλύτερης ακρίβειας.

Μία από τις σημαντικότερα αλλαγές στο νέο Halo όμως, έχει να κάνει με την ενσωμάτωση του REQ System. Ουσιαστικά το Requisition System πρόκειται για ένα σύστημα ανταμοιβών που επιβραβεύει τους παίκτες ανάλογα με την πορεία τους στο multiplayer. Συγκεκριμένα, οι gamers ανάλογα με τα kills ή με τα objectives που καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας κερδίζουν πόντους με τους οποίους στη συνέχεια μπορούν να αγοράσουν REQ packs, τα οποία έρχονται με τη μορφή καρτών και αφορούν σε bonus όπλα, armor, οχήματα και άλλου είδους βελτιώσεις και προσθήκες που αποδεικνύονται καθοριστικές την ώρα της μάχης, ανατρέποντας τα δεδομένα στο battlefield. Στο Halo 5: Guardians υπάρχει μία τεράστια ποικιλία από REQ cards και το σύστημα παρόλο που εκ φύσεως μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει θέματα ανισορροπίας στο multiplayer, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η 343 Industries κατάφερε να το ενσωματώσει με αριστοτεχνικό τρόπο στο gameplay.

Multiplayer madness!

Δε νοείται Halo game χωρίς multiplayer, καθώς από καταβολής Halo 2, το multiplayer αποτέλεσε το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του Halo franchise. Η 343 Industries, ύστερα και από τις «παλινωδίες» που προκάλεσαν τα τεχνικά προβλήματα του Master Chief Collection, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην εξασφάλιση ενός stable τεχνικά multiplayer περιβάλλοντος όσο και στον περαιτέρω εμπλουτισμό των διαφόρων modes. Το ευχάριστο είναι ότι η εταιρεία ανάπτυξης του Halo 5 κατάφερε να διαπρέψει τόσο στον τομέα της σταθερότητας (lag και dropped connections δεν πρόκειται να μπουν στη ζωή των gamers), όσο και στην τεράστια ποικιλία που προσφέρουν τα διάφορα modes. Ουσιαστικά το multiplayer κομμάτι χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα: στο πιο κλασικό Arena (που χωρίζεται σε 4 game types) και στο ολοκαίνουργιο Warzone.

Ξεκινώντας από το Arena εδώ έχουμε modes που είτε τοποθετούν τον gamer σε team-based 4 vs.4 ή σε 1 vs.7 firefights. Ειδικότερα, στο Breakout mode έχουμε μία μάχη σε elimination rounds ανάμεσα σε δύο ομάδες (των 4 ατόμων), όπου νικήτρια σε έναν γύρο ανακηρύσσεται η ομάδα που θα καταφέρει να βγάλει εκτός μάχης όλα τα μέλη της αντίπαλης ομάδας. Το team που θα κερδίσει 5 γύρους κερδίζει και το παιχνίδι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εν λόγω τύπου παιχνιδιού είναι ότι οι παίκτες έχουν πιο αδύναμες ασπίδες και έτσι μπορεί να πεθάνουν με λίγες μόνο ριπές όπλων. O δεύτερος τύπος παιχνιδιού είναι το Slayer, όπου πρόκειται για το κλασικό Deathmatch, στο οποίο οι gamers καλούνται να πετύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα kills (μπορείτε να παίξετε είτε ως μέλος μίας ομάδας είτε και μεμονωμένα ενάντια σε 7 αντιπάλους). Στη συνέχεια, ο τρίτος τύπος multiplayer arena παιχνιδιού είναι το Strongholds που αφορά στη διατήρηση τριών ζωνών που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Κάθε ζώνη δίνει συγκεκριμένους πόντους και η ομάδα που θα καταφέρει να πιάσει τους 100 πόντους κερδίζει. Tέλος, από το Arena Multiplayer του Halo 5: Guardians δεν λείπει και το all-time classic Capture the Flag.

Τα περισσότερα modes του Arena θα φανούν γνωστά στους περισσότερους «βετεράνους» του Halo, όμως εκεί που όλοι αναμένεται να νιώσουν έκπληξη είναι στο Warzone, το οποίο αν μη τι άλλο πρόκειται για μία «κατηγορία» από μόνο του! To Warzone πρόκειται για ένα ολοζώντανο online πεδίο μάχης, με τη συμμετοχή 24 παικτών (δύο ομάδες με 12 Spartans έκαστη), όπου στη μάχη συνδυάζονται στοιχεία PvP και PvE. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι gamers όχι μόνο θα πρέπει να εξοντώσουν τα μέλη της αντίπαλης ομάδας, αλλά παράλληλα θα πρέπει να επιβιώσουν απέναντι στο εχθρικό A.I, καθώς στο Warzone θα δείτε να εμφανίζονται μονάδες των Covenants και των Forerunners (με διάφορα mini-bosses μάλιστα) που είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τη ζωή σας πιο δύσκολη. Νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα συγκεντρώσει 1000 victory points και αυτό είναι κάτι όμως που δεν επιτυγχάνεται απλώς μόνο με τα αντίπαλα kills, αλλά και με την επιτυχή ολοκλήρωση συγκεκριμένων objectives. H χρονική διάρκεια ενός Warzone match μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τα 30 λεπτά, ενώ εδώ η ορθή χρήση των REQ cards είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου. Δε χωράει αμφιβολία, ότι το Warzone είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στον multiplayer κόσμο του Halo, καθώς φαίνεται ότι ενσωματώνει όλη την εξέλιξη του multiplayer παιχνιδιού των Halo games.

Σε γενικές γραμμές, τόσο τα Arena modes όσο και το Warzone παρέχουν στον gamer μία μοναδικά «μεστή» και διασκεδαστική multiplayer εμπειρία παιχνιδιού, η οποία διακρίνεται για την σταθερότητα και την τεχνική αρτιότητα, τον πολυποίκιλο χαρακτήρα της, το εξαιρετικό map-design και το προσεκτικά μελετημένο και ισορροπημένο gameplay (το οποίο δεν χαλάει ούτε από το REQ system). Και εάν η single-player campaign κάποια στιγμή μπορεί και να ξεχαστεί από τους gamers, το multiplayer του Halo 5: Guardians θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου (μέχρι την κυκλοφορία του Halo 6 δηλαδή), καθώς θα υπάρχει για να χαρίζει μπόλικες επικές στιγμές με αμέτρητα εντυπωσιακά frags και δυναμικά gaming sessions που χαράσσονται στη μνήμη κάθε φανατικού φίλου του Master Chief.

Technically speaking…

Φτάνοντας στο τέλος του review μας για το Halo 5: Guardians δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στον τεχνικό τομέα. Η 343 Industries μέσω του Halo 5 κατόρθωσε να ξεδιπλώσει τις hardware αρετές του Xbox One, καθώς η graphics engine παράγει ένα πανέμορφο και άκρως ατμοσφαιρικό οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο αποκρυσταλλώνεται στα 60 FPS που τρέχει το παιχνίδι. To development team έδωσε ξεχωριστή βαρύτητα στη λεπτομέρεια των environments, καθώς οι χώροι που θα πολεμήσουν οι gamers διακρίνονται τόσο για το τολμηρό design, όσο και για την μεγάλη ποικιλία τους. Το μόνο ίσως που θα μπορούσε να δουλευτεί παραπάνω αφορά στην εισαγωγή περισσότερων destruction και explosion effects, αλλά ακόμη και έτσι η engine του Halo 5 κάνει καλά τη δουλειά της. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο βαδίζει και η ηχητική επένδυση, η οποία χαρακτηρίζεται από crystal-clear ήχο και πεντακάθαρα sound-effects και voice overs. Επίσης, το soundtrack είναι στα ίδια υψηλά στάνταρ ποιότητας που έχουμε συνηθίσει από τα προηγούμενα Halo games, με τη μουσική να δένει εκπληκτικά με τη δράση.

Μοναδική παραφωνία σε ότι έχει να κάνει με τα «τεχνικά» του τίτλου, είναι το κάπως ελλιπές και ελλαττωματικό συμμαχικό A.I (που αφορά στα μέλη της ομάδας του Master Chief και του Agent Locke). Δυστυχώς, παίζοντας το single-player campaign διαπιστώσαμε πολλές στιγμές όπου οι A.I-controller σύμμαχοι «σφύριζαν αδιάφορα» και υπήρχαν μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς (παρόλο που το radar είχε γεμίσει από εχθρούς). Επίσης, ήταν κάπως fail η εικόνα ενός μέλους της ομάδας να έχει κολλήσει με το Warthog του σε ένα τοίχο και να παραμένει εκεί αβοήθητος χωρίς να αναλαμβάνει την παραμικρή πρωτοβουλία για να βγει από το όχημα του. Ελπίζουμε ότι σε μελλοντικά patches, η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Η σημαία στον ιστό της!

Συνοψίζοντας, η 343 Industries κατάφερε να περάσει με επιτυχία το δύσκολο και απαιτητικό test του Halo 5: Guardians. Αναμφίβολα, πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και είναι εμφανές ότι το Halo 5: Guardians σε καμία περίπτωση δεν φέρνει κάποια επανάσταση στο χώρο. Ωστόσο, η εκπληκτική ατμόσφαιρα, οι καλοδουλεμένοι μηχανισμοί του gameplay και το αφόρητα διασκεδαστικό και ισορροπημένο multiplayer είναι οι βασικοί λόγοι που κρατούν για μία ακόμη φορά τη «σημαία» στον ιστό της. Δε χωράει αμφιβολία, ότι αυτή τη στιγμή το Halo 5: Guardians είναι ένας δυνατός λόγος για να προτιμήσει ένας gamer την κονσόλα της Microsoft έναντι του ανταγωνισμού. Παράλληλα, το Halo 5: Guardians θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία μια «μικρή ματιά» στο μέλλον, για όλα αυτά που έρχονται και που θα δούμε στο Halo 6… Επειδή όμως το επόμενο κεφάλαιο στον κόσμο του Halo θα αργήσει, μέχρι τότε το λιώσιμο στο multiplayer του Halo 5 είναι σίγουρο ότι θα γίνει καθημερινή συνήθεια…

The post Halo 5: Guardians appeared first on gameslife.

Keywords
halo, halo, xbox one, εν λόγω, franchise, xbox, bungie, master, universe, νέα, project, games, john, space, focus, blue, team, aaa, game, time, run, gun, single, player, system, bonus, armor, battlefield, εταιρεία, lag, arena, slayer, classic, online, συμμετοχή, pvp, σημαίνει, μνήμη, graphics, engine, fps, design, voice, δραση, fail, test, microsoft, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, μνήμη, δουλεια, θεμα, ιχνη, καθημερινη, μουσικη, ρυθμος, ωθηση, ωρα, aaa, fps, games, game, map, microsoft, pvp, slayer, test, time, αγωνια, αρδην, ατμοσφαιρα, αυρα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γρηγορης, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δομη, ευχαριστο, εγινε, εδαφος, υπαρχει, εν λόγω, εξελιξη, επιτυχια, ερχονται, εταιρεία, ζωη, ζωνη, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ηρωες, ηχητικη, εικονα, ηχο, κεφαλαιο, κινηση, κλιμα, λαμψη, λειπει, μεμονωμενα, μορφη, μπορειτε, ομαδα, ονομα, ορμη, ουσιαστικα, οχηματα, οχημα, πεδιο, ροη, προβληματα, πρωταγωνιστες, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, συνταγη, στιγμα, συμπαν, τυπος, φυσικα, φορα, arena, armor, battlefield, blue, bonus, bungie, classic, crystal, design, engine, fail, focus, franchise, graphics, john, gun, χωρα, ιδιαιτερο, project, controller, κομματι, λιωσιμο, mini, master, ομαδες, παιχνιδι, player, run, σημαια, σημαίνει, single, space, system, team, online, θεματα, universe, voice
Τυχαία Θέματα