Social media και videogames: Τα δίκτυα του… κοινωνικού gamer

Η αλήθεια είναι πως η παρουσία των social media έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα videogames. Ξεκλείδωσες achievement; Μοιράσου το στο Facebook. Έβαλες ένα σούπερ γκολ; Ανέβασέ το στο YouTube. Νέο high score; Βουρ στο Twitter. Οι παίκτες, βλέπεις, είναι άτομα «βουτηγμένα» μέχρι πάνω στην τεχνολογία, κάτι που οι εταιρείες έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν.

Εδώ

κοντζάμ site σου έχουμε ειδικά για το αντικείμενο και μιλάω βέβαια για το μικρότερο «αδελφάκι» του gameslife, SocialMediaLife.gr.

Τι γίνεται όμως όταν ο παίκτης θελήσει να κάνει παιχνίδι στο δικό του gaming social δίκτυο (και ουχί social gaming δίκτυο); Αν, ας πούμε, θελήσει να ξεφύγει από τη γενικότητα του Facebook και το χάος του Twitter και να βρεθεί κάπου που να περιτριγυρίζεται από άλλους gamers και μόνο;

Τα social δίκτυα για gamers δεν είναι πολλά όμως υπάρχουν, έστω κι αν το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς. Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο τα μεγάλα (Facebook, LinkedIn, Twitter κλπ) όμως αφ’ ενός είναι τίγκα στα παιχνίδια και αφ’ ετέρου κρατούν συγκεντρωμένα τα στατιστικά σου σε διάφορες πλατφόρμες, κονσόλες και παιχνίδια. Για πάμε να τα δούμε ένα προς ένα…

Raptr

Ξεκίνησε την πορεία του το 2007 και έχοντας λάβει $27 εκατ. σε χρηματοδοτήσεις, έχει προσελκύσει περισσότερα από 13 εκατ. μέλη. Βασικά είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις στο είδος του! Συγχρονίζεις τους λογαριασμούς σου σε Xbox LIVE, PSN και PC (Origin, Steam, Battle.net κλπ) και αυτό αναλαμβάνει να σου βγάλει στατιστικά, διαγράμματα, achievements, χρόνους, trophies και ό,τι άλλο φαντάζεσαι –ή δεν φαντάζεσαι. Προσφέρει υπηρεσίες όπως IM chatting, video & screen grabbing και ειδησεογραφία ενώ βάσει επιδόσεων, χαρίζει πρόσβαση σε DLC, beta, ακόμα και δωρεάν παιχνίδια! Είναι προσβάσιμο μέσω browser ενώ έχει εφαρμογή και για iOS. Θες να το πεις «το Facebook των videogames»; Πες το, κανείς δεν θα φέρει αντίρρηση.

Γιατί να μπω: Γιατί είναι ό,τι πληρέστερο παίζει στον χώρο.

Ελληνικό στοιχείο:

Steam

Ξεκίνησε ως κατάστημα ψηφιακής διανομής videogames. Οι matchmaking υπηρεσίες του ωστόσο βοήθησαν στη δημιουργία μιας τεράστιας community που αποτελείται από παίκτες και πελάτες (άπαξ και αγοράσεις, ε, θα ‘χεις γίνει μέλος, πώς να το κάνουμε;). Η Valve αποφάσισε νωρίς-νωρίς να επενδύσει σε αυτή την κοινότητα και έτσι έχει φτάσει να της προσφέρει πλέον πληθώρα υπηρεσιών όπως achievements, chatting, groups, χρηματοδότηση projects, ανταλλαγές τίτλων, προσφορά δώρων κ.α. Θα δεις (σε PC, iOS και Android) τα παιχνίδια που παίζουν οι φίλοι σου, θα συγκρίνεις τα κατορθώματά σας, θα σχολιάσεις, θα βρεις κόσμο για να παίξετε παρέα και γενικώς θα περάσεις καλά μέσα σε μία παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα που συνδυάζει το networking με τις αγορές (και ειδικά σε περιόδους εκπτώσεων, το Steam απλά δεν πιάνεται).

Γιατί να μπω: Γιατί το Steam είναι πλέον συνώνυμο του PC gaming.

Ελληνικό στοιχείο:

Rockstar Games Social Club

Το Rockstar Games Social Club είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει ο τίτλος του: ένα social club για τους τίτλους της Rockstar Games και ναι, μπορεί η ύπαρξη ενός social δικτύου για τα παιχνίδια μίας και μόνο εταιρείας να μοιάζει υπερβολική, όταν όμως η εταιρεία αυτή έχει στην τσέπη της franchises όπως τα Grand Theft Auto, Red Dead Redemption και LA Noire, το πράμα αλλάζει. Συνδέεις τους λογαριασμούς σου σε Xbox LIVE, PSN, Games for Windows, Nintendo DS, Facebook και Twitter και το δίκτυο αναλαμβάνει να σου βγάλει στατιστικά και achievements/trophies καθώς και να σε βοηθήσει να τα… εξωτερικεύσεις στους ιντερνετικούς σου φίλους! Τα Crews στα οποία ανήκεις είναι παρόντα ενώ πέραν της friend list υπάρχει και feed με το ιστορικό σου συν statuses και messages!

Γιατί να μπω: Γιατί κυκλοφόρησε το Grand Theft Auto V. Και επίσης είναι χαριτωμένο.

Ελληνικό στοιχείο:

gamerDNA

Αν ψάχνεις κάτι που να συνδυάζει community στοιχεία μαζί με στοιχεία που να αφορούν τη δημοτικότητα (ή αυτό που θα χαρακτήριζε κανείς ως online buzz) για videogames, τότε το gamerDNA είναι ακριβώς αυτό. Μπορείς να συνδέσεις προφίλ και να προσθέσεις χειροκίνητα τους τίτλους που έχεις παίξει σε κάθε κονσόλα ενώ ειδικά για τα παιχνίδια, προσφέρει κάθε λογής πληροφορίες: από ειδήσεις και review scores, μέχρι εικόνες, game activity, statuses μελών, στατιστικά κλπ. Θα έχεις τη δυνατότητα να «σπρώξεις» περιεχόμενο σε Facebook, Twitter, YouTube και Tumblr ενώ όσο πιο ενεργός είσαι, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνεις και στην ιεραρχία του ίδιου του gamerDNA.

Γιατί να μπω: Για να έχεις πρόσβαση και σε στοιχεία που αφορούν τα ίδια τα παιχνίδια.

Ελληνικό στοιχείο:

WeGame

Με αφετηρία του το 2007, το WeGame δίνει έμφαση κυρίως στο multimedia περιεχόμενο, ήτοι την εικόνα και το βίντεο. Τα μέλη του είναι σε θέση να μοιραστούν μεταξύ τους τις gaming εμπειρίες –και να καυχηθούν για τα επιτεύγματα και τις επιδόσεις τους- ενώ έχουν πρόσβαση και μια ικανοποιητική γκάμα στατιστικών και πληροφοριών –activity, achievements και trophies, friend list με τους τίτλους που παίζουν τα φιλαράκια σου, statuses, forums κλπ. Το WeGame συνεργάζεται μάλιστα με δημιουργούς και εκδότες, προσφέροντας και ορισμένους δωρεάν τίτλους στον «λαό» του –τίποτα τρομερό αλλά, διάολε, τσάμπα είναι! Μεγάλη μαγκιά οι προκλήσεις (aka Challenges) που παίζουν ανάμεσα στα μέλη της κοινότητάς του, όπως επίσης και η διασύνδεση με «εναλλακτικά» δίκτυα τύπου reddit και StumbleUpon.

Γιατί να μπω: Γιατί έχει εικόνα και βίντεο και τα έχει «σπουδάσει».

Ελληνικό στοιχείο:

Keywords
Τυχαία Θέματα