State of Decay 2 Review

Τα zombies στο gaming είναι μία… διαχρονική αξία και όπως έχει αποδειχθεί: όσα zombie-themed games κι εάν κάνουν την εμφάνιση τους οι gamers θα τα ακολουθούν… τυφλά! Left 4 Dead, The Last of Us, Resident Evil,

Dead Rising, Plants Vs. Zombies και η λίστα πραγματικά δεν έχει τελειωμό, καθώς είναι εμφανές ότι τόσο οι περισσότεροι gamers όσο και οι developers λατρεύουν να βουτούν μέσα στον ανεξάντλητο κόσμο των απέθαντων, με τους δε πρώτους να ελκύονται τρελά από το θέμα της επιβίωσης. Zombies και «επιβίωση» λοιπόν αποτελούν δύο concepts που είναι “must” και «δοκιμασμένα» και το sequel του State of Decay (μίας ομολογουμένως «ευχάριστης έκπληξης» που έκανε την εμφάνιση της στο Xbox 360 το 2013 και γρήγορα απέκτησε «cult» status) επιχειρεί να κτίσει πάνω στις στέρεες βάσεις του πρώτου παιχνιδιού, δίνοντας στους gamers μία ακόμη ευκαιρία για να διαπρέψουν στην «τέχνη της επιβίωσης»…

I am a survivor!

Όπως κάθε zombie-themed game που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και στο State of Decay 2 της Undead Labs, ο πολιτισμός μας έχει «αφήσει»… χρόνους (συγκεκριμένα τα γεγονότα του λαμβάνουν χρονικά 15 μήνες μετά το πρώτο game)! Ύστερα από το ξέσπασμα μίας zombie-επιδημίας όλες οι ανθρώπινες δομές της κοινωνίας έχουν καταρρεύσει, καθώς δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε πόσιμο νερό, ούτε περίθαλψη, ούτε φυσικά… social media (χωρίς Insta, εδώ να δείτε καταστροφή). Τα brainless zombies έχουν πλημμυρίσει κάθε γωνιά της αμερικανικής ενδοχώρας, οι δυνάμεις του στρατού έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται και οι ελάχιστοι επιζώντες καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά παλεύοντας με την έλλειψη βασικών αγαθών, αλλά και με τα zombies που οι αριθμοί τους αυξάνουν ώρα με την ώρα και που ως γνωστόν δεν θέλουν τίποτα άλλο από το να γευθούν την ανθρώπινη σάρκα. Στη παραπάνω «δοκιμασμένη» συνταγή οι developers έχουν προσθέσει 4 διαφορετικές ιστορίες επιζώντων, αλλά και την ιδέα της δημιουργίας των κοινοτήτων (communities), κάτι δηλαδή σαν το The Walking Dead για τους πιο… «μυημένους».

Όποιο story κι εάν επιλέξετε στην αρχή, αυτό συνοδεύεται από ένα σύντομο tutorial, το οποίο σας μαθαίνει τις βασικές κινήσεις των ηρώων που ελέγχετε και αφού το ολοκληρώσετε στη συνέχεια αρχίζει το «the real thing»! To είδος του State of Decay 2 είναι κάπου λίγο δύσκολο να το προσδιορίσεις επακριβώς, καθώς συνδυάζει free open-world gameplay και survival action (δεν θα ήταν υπερβολή να το χαρακτηρίσουμε ως ένα… Grand Theft Zombies) με έντονα τα στοιχεία του life-simulation, της στρατηγικής και του micromanagement. Στα παραπάνω προσθέστε το στοιχείο του online co-op και την έννοια της συνεργασίας ανάμεσα στους παίκτες και έτσι θα έχετε σχηματίσει μία πρώτη εικόνα για το τι ακριβώς είναι το State of Decay 2. Κατά γενική ομολογία πρόκειται για ένα μείγμα που είναι ναι μεν ιδιαίτερο, αλλά μπορεί να προσφέρει άπειρες στιγμές διασκέδασης (παίρνοντας ως βασική προϋπόθεση βέβαια ότι η εκτέλεση είναι… σωστή).

Ξεκινώντας το παιχνίδι το πρώτο βήμα σας είναι να βρείτε ένα safe house, το οποίο θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως η βάση των επιχειρήσεων σας και ως ένα καταφύγιο – ορμητήριο. Από εκεί μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια του community σας, το οποίο στην αρχή αποτελείται από 4 άτομα. Για να λειτουργήσει βέβαια η κοινότητα σας και να επιτευχθεί ο στόχος της καθημερινής επιβίωσης, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται (κάθε άλλο μάλιστα). Ουσιαστικά οι παίκτες καλούνται να διαχειριστούν προσεκτικά 4 διαφορετικά στοιχεία, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους πόρους (φαγητό, φάρμακα, πολεμοφόδια και καύσιμα), να ρυθμίσουν τις… ανθρώπινες σχέσεις (σε έναν post-apocalyptic κόσμο δεν τα πάνε όλοι καλά με όλους), να διαχειριστούν κατάλληλα το χρόνο που έχουν στη διάθεση τους και τέλος να αποθηκεύσουν τα πράγματα που αποκτούν (καθώς ακόμη κι εκεί οι παίκτες θα πρέπει να βάζουν προτεραιότητες, αφού ένας ήρωας μπορεί να κουβαλήσει όσα αντικείμενα χωρούν στο backpack του).

Και το “deep” micromanagement δεν σταματάει εδώ, καθώς οι παίκτες μπορούν να κτίσουν (ή να επεκτείνουν) νέες δομές (όπως για παράδειγμα είναι ένα μίνι-ιατρείο ή ένα workshop), τα οποία έχουν σαν στόχο να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης της ομάδας και να σας εξοπλίσουν καλύτερα στη μάχη σας ενάντια στα zombies (η κάθε δομή δίνει πρόσβαση σε μία σειρά από special features ή βοηθάει στη δημιουργία – βελτίωση των αντικειμένων που έχετε στη διάθεση σας). Πρακτικά, η απίστευτα προσεκτική στρατηγική διαχείριση που θα πρέπει να κάνετε στο State of Decay 2, σας κάνει να βαδίζετε διαρκώς σε «τεντωμένο σχοινί», με τις εύθραυστες ισορροπίες να δίνουν και να παίρνουν. Για παράδειγμα, λίγο να μην δώσετε σημασία στις ανάγκες της κοινότητας σας και τότε θα αρχίσει το ηθικό των μελών της να σπάει… Στο State of Decay 2 τα πάντα κινούνται σε μία λογική συγκοινωνούντων δοχείων, ενώ πιστέψτε μας οι «ηθικές» επιλογές που κάνετε επηρεάζουν τον κόσμο του παιχνιδιού στο σύνολο του, με τον τίτλο της Undead Labs να αποδεικνύεται τελικά εκτός από ένα παιχνίδι επιβίωσης και ένα game «αποφάσεων».

State of… emergency?

Φυσικά, καλό και λειτουργικό το παιχνίδι του micromanagement που περιγράψαμε παραπάνω, ωστόσο το στοιχείο του combat δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα παιχνίδι στο οποίο καλείστε να επιβιώσετε από τις ορδές των αιμοσταγών νεκροζώντανων. Στην περιήγηση σας στον map του παιχνιδιού θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μία σειρά από διαφορετικά zombies, τα οποία στην αρχή δεν θα σας δυσκολεύουν ιδιαίτερα, ωστόσο όσο θα προχωράτε στο παιχνίδι τόσο ο αριθμός, όσο και η δύναμη τους θα αυξάνεται. Για αυτό, εκεί που ένας σιδερολοστός ή ένα μαχαίρι ήταν αρκετό, στη συνέχεια θα χρειάζεστε bazookas, μυδράλια και άλλα εκρηκτικά όπλα, τα οποία θα σας προμηθεύσουν οι arms dealers που θα συναντήσετε στο δρόμο σας. Αν και χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, η μάχη στο State of Decay 2 προσφέρει αρκετές ομολογουμένως αξιομνημόνευτες στιγμές ανόθευτου “splatter”. Εάν βέβαια χρειαστείτε βοήθεια, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε στο πλευρό σας έναν companion, είτε ΑΙ controlled, είτε ενεργοποιώντας την online co-op δυνατότητα του παιχνιδιού. Αν και το στοιχείο του combat στην πάροδο του χρόνου μπορεί να φαίνεται λιγάκι απλοϊκό, ωστόσο αποδεικνύεται αρκετά διασκεδαστικό, ενώ και o έλεγχος των οχημάτων μπορεί να μην είναι ο καλύτερος που έχουμε δει, αλλά δεν απογοητεύει .

Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του State of Decay 2 έχει να κάνει με την εκπληκτικά σκοτεινή (κι ανατριχιαστική) horror ατμόσφαιρα του, η οποία σε κάνει να «ζεις» τη δράση και να αισθάνεσαι και εσύ μέλος της κοινότητας που καλείσαι να οργανώσεις. Οι δε εναλλαγές ημέρας και νύχτας δεν είναι μόνο αισθητικού χαρακτήρα, αλλά επιπλέον επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη του gameplay (με το σκοτάδι πίσσα και δεκάδες zombies να σας περικυκλώνουν σίγουρα δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο). Μάλιστα, αρκετά θετικές εντυπώσεις μας άφησαν τα πολύ καθαρά voice-overs, αλλά και η μουσική που δένει απόλυτα γενικά με το post-apocalyptic περιβάλλον και την εικόνα… σήψης. Αναμφίβολα, οι developers δημιούργησαν τις συνθήκες για μία close & personal εμπειρία παιχνιδιού επιβίωσης και πράγματι πέτυχαν το σκοπό τους, καθώς μπορεί ναι μεν το State of Decay 2 να βγάζει έναν δικαιολογημένα πολύπλοκο χαρακτήρα, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι καταφέρνει να τραβήξει τον παίκτη σε έναν deep και immersive κόσμο.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα όσο φαίνονται, καθώς εντοπίσαμε αρκετές αδυναμίες στον τίτλο της Undead Labs. Ξεκινώντας πρώτα από τα quests, τα οποία εκφράζουν έναν μονότονο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, ενώ η έλλειψη φαντασίας στον συγκεκριμένο τομέα είναι διάχυτη. Επιπλέον, στον τομέα των visuals (παρότι χρησιμοποιείται η Unreal Engine 4), το αποτέλεσμα μοιάζει αρκετά φτωχό, σε σημείο που να πιστεύεις ότι τα γραφικά είναι περασμένης γενιάς… θυμίζοντας σε ορισμένες στιγμές περισσότερο Xbox 360 παρά Xbox One. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στην στατικότητα των physics, όπου λίγα πράγματα είναι destructible και moveable από το φυσικό περιβάλλον (σε ένα zombie game θες μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον), ενώ και το map design έχει πολλά ψεγάδια, όπως και η κίνηση της κάμερας που σε πολλές περιπτώσεις δεν βοηθάει.

Τα τεχνικά ατοπήματα βέβαια δεν περιορίζονται (δυστυχώς) εδώ, καθώς στις πρώτες μέρες από το release του, το παιχνίδι ήταν σχεδόν “broken”, με απίστευτο lag στο multiplayer, performance drops και τραγικά bugs και glitches (zombies να περνούν μέσα από τοίχους ή να πέφτουν στον χάρτη σαν βροχή). Κλείνοντας το κεφάλαιο με τα τεχνικής φύσεως «ατοπήματα» του State of Decay 2 δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα non-responsive controls και στο UI που σε κάνει να «χάνεσαι» σε πολλές περιπτώσεις. Αν και η αλήθεια είναι ότι το patch-γίγας των 20GB που έσκασε πριν λίγες μέρες βελτίωσε και έκρυψε πολλά από τα τεχνικά προβλήματα κάτω από το χαλάκι, ωστόσο κάποια θέματα εξακολουθούν και υπάρχουν, δείγμα ότι το State of Decay 2 ήθελε τουλάχιστον 3-4 μήνες ακόμα στο development του για καλύτερο bug-testing.

The art of survival!

Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές ότι το open-world survival game της Undead Labs ενσωματώνει μία σειρά από χαρακτηριστικά που σίγουρα θα κάνουν «click» τόσο στους fans του Walking Dead και των zombie games, αλλά και του survival horror genre γενικότερα. Ίσως βέβαια να ήθελε λιγάκι παραπάνω δουλειά στους τεχνικούς τομείς, καθώς από την υπερβολικά “buggy” εικόνα του προκύπτει ότι οι δημιουργοί του ανέλαβαν ένα βάρος που δεν μπόρεσαν να σηκώσουν όπως θα έπρεπε. Αν και το State of Decay 2 δεν είναι το Xbox One exclusive που θα δημιουργήσει πάταγο, αλλά με 29.99 ευρώ που στοιχίζει η απλή έκδοση, αν μη τι άλλο μπορεί να αποτελέσει μία καλή συντροφιά για τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

Ανάπτυξη: Undead Labs Έκδοση: Microsoft Studios Διάθεση: Microsoft Hellas

The post State of Decay 2 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
left 4 dead, plants vs zombies, the walking dead, resident evil, xbox 360, walking dead, safe house, unreal engine, xbox one, zombies, games, εμφάνιση, sequel, xbox, cult, status, βασεις, game, undead, ηλεκτρικος, media, real, free, survival, online, house, community, workshop, features, map, δραση, συγκεκριμένο, unreal, engine, zombie, θες, design, lag, performance, art, click, exclusive, microsoft, studios, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, safe house, the walking dead, walking dead, το θεμα, βημα, γωνια, δουλεια, θεμα, μουσικη, ωρα, games, game, map, microsoft, real, xbox 360, απιστευτο, απιστευτα, απλα, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δομη, δειγμα, ευχαριστο, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκρηκτικα, ελλειψη, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, επρεπε, ιδεα, ειδος, θες, ηθικο, εικονα, κεφαλαιο, κινηση, λειπει, μηνες, μινι, μπορειτε, νερο, παντα, ουσιαστικα, οχηματων, περιβαλλον, προβληματα, ρευμα, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συνταγη, τρελα, φαρμακα, φαινονται, φυσικο, χρονικα, art, bug, sequel, community, δαφνες, design, free, engine, exclusive, features, house, ηρωας, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, lag, left 4 dead, life, media, μοιαζει, patch, παιχνιδι, resident evil, studios, survival, online, undead, θεματα, unreal engine, unreal, world, voice, zombie, zombies, performance
Τυχαία Θέματα