The Order: 1886
Όταν είχα πρωτομάθει την ύπαρξη ενός παιχνιδιού που διαδραματίζεται σε ένα νεοβικτωριανό Λονδίνο, με ήρωες ένα τάγμα ιπποτών που υποστηρίζεται τεχνολογικά από τη διάνοια του Νίκολα Τέσλα για να πολεμήσει κρυφά τέρατα της νύχτας, σε ένα γκρι και μουντό Λονδίνο, πρέπει να είχα μερικούς εγκεφαλικούς πολλαπλούς οργασμούς.
Θυμάμαι ότι είχε οργιάσει η φαντασία μου: σκεφτόμουν κάτι μεταξύ σε Bioshock και Dishonored, με μπόλικη steampunk αισθητική που θα συνδύαζε τα εκπληκτικά γραφικά του
Έξι ώρες αργότερα, είχα τελειώσει. Το The Order: 1866 είναι ένα πανέμορφο, αριστουργηματικό κομψοτέχνημα, με υψηλότατα production values, ένα αληθινό tech demo που δείχνει τις ικανότητες ενός πανίσχυρου μηχανήματος. Δυστυχώς όμως, το The Order: 1886 είναι για τα shooter, ό,τι ήταν το The Walking Dead για τα adventures: μια ατμοσφαιρική και όμορφη, αλλά παθητική και μηχανική εμπειρία όπου περισσότερο παρακολουθείς, παρά συμμετέχεις.
Το βασικό μειονέκτημα του 1886 δεν είναι η διάρκειά του, αντίθετα με ίσως όσα έχετε ακούσει. Δεν θα είχα πρόβλημα αν είχαμε ένα σύντομο παιχνίδι, αν διέθετε σφιχτό, στέρεο σχεδιασμό. Αν είχαμε έξι ώρες έξυπνου παιχνιδιού, με gameplay που καθηλώνει, που βυθίζει τον παίκτη αληθινά σε αυτόν τον πανέμορφο κόσμο, θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε πολλά…αλλά δυστυχώς στο The Order: 1886 βρίσκουμε ένα παιχνίδι που εγκλωβίζει τον παίκτη (ή καλύτερα, τον θεατή) σε μια εμπειρία που νιώθει ακάλεστος παρείσακτος που παρατηρεί, και που σπάνια καλείται να συμμετέχει. Χωρίς υπερβολή, το 30% του παιχνιδιού είναι cinematics (που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε), το 30% είναι περπάτημα/κακοσχεδιασμένο interaction με το περιβάλλον (μέσω αφόρητων QTE) και το 30% είναι μάχες. Μάχες που πάντα διαδραματίζονται σε πολύ μικρές, κλειστές αρένες με εχθρούς που καλύπτονται πίσω από βολικά κουτιά και πυροβολούν μηχανικά. Μηδέν φαντασία από την πλευρά του σχεδιαστή, άρα μηδέν δημιουργικότητα από την πλευρά του παίκτη. Είναι επίσης προφανή τα διάφορα κόλπα και (φτηνά) τεχνάσματα των σχεδιαστών για να επιμηκύνουν τη διάρκεια του The Order: κανένα cinematic δεν μπορεί να γίνει skipped, ενώ σε ορισμένες περιοχές, απενεργοποιείται η δυνατότητα τρεξίματος. «Θα περπατήσεις αργά, θες δεν θες!». Τα collectibles είναι παγίδες χρόνου με αργά και ανούσια animations εξέτασης. Μάλιστα, τα ηχητικά αρχεία ακούγονται μόνο από το βασικό μενού και δεν μπορείς να τα ακούς ενώ παίζεις… Ακόμα και το rotation για να περιεργαστείς ένα κομμάτι χαρτί μου φαινόταν σαν προσπάθεια για να μας κλέψουν λίγα ακόμα δευτερόλεπτα. Και φυσικά, QTE…QTE παντού! Γρήγορα taps στον σταυρό για να ανοίξεις την πύλη, πατημένο τρίγωνο για δευτερόλεπτα (που μοιάζουν αιωνιότητα) για να ανοίξεις ένα ντουλάπι, κύκλος εδώ, τετράγωνο εκεί, άντε κι ένα R2 για το φινάλε.
Για κάθε εκπληκτικά σχεδιασμένη καπαρντίνα, για κάθε ατάκα του επαγγελματικού voice-acting και για κάθε πανέμορφο δωμάτιο με φωτισμούς και textures που ξεβιδώνουν το σαγόνι και το αφήνουν να πέσει στο πάτωμα, το The Order: 1886 κάνει και από μια γκάφα. Οι δύο μεγάλες μάχες με bosses; Όχι μόνο είναι κι αυτά QTE, αλλά είναι ολόιδια (σκανδαλώδες ατόπημα). Τα φοβερά όπλα του Tesla που πετάνε κεραυνούς και θερμίτες; Δίνονται από το παιχνίδι σε δύο-τρια συγκεκριμένα σημεία, σε ολόκληρο το παιχνίδι και δεν τα ξαναβλέπουμε. Τα τερατώδη half-breeds; Τα πολεμάμε σε δύο σημεία του παιχνιδιού, σε μάχες με γελοίο ΑΙ. Τα ενδιαφέροντα mini-games που αφοπλίζουν κλειδαριές ή ηλεκτρικά κυκλώματα; Χρησιμοποιούνται σε ακριβώς τρία προκαθορισμένα σημεία. Θυμάμαι στην αρχή του παιχνιδιού που μας τα δίνει ο Tesla, σκεφτόμουν ότι θα υπάρχουν διάφορα, προαιρετικά δωμάτια που θα κρύβουν πολεμοφόδια ή μυστικά και ότι με περίμενε μπόλικο ψάξιμο και ξεκλείδωμα. Φευ, η λέξη «προαιρετικό» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του The Order: 1886. Σαν να μην του έφταναν όλα αυτά, λίγο πριν το τέλος, το The Order: 1886 βάζει στον εαυτό του άλλη μια τρικλοποδιά, με το πιο αδέξιο stealth level που έχω δει τελευταία. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο HUD για να φαίνεται το περιβάλλον και οι φρουροί, ο εντοπισμός και η ανίχνευση πρέπει να γίνονται εμπειρικά… αλλά μόλις σε αντιλαμβάνεται ένας εχθρός, χάνεις ακαριαία. Παράλληλα, τα stealth kills ενεργοποιούνται με το σωστό πάτημα του πλήκτρου, σε πολύ συγκεκριμένα σημεία και γωνίες. Δεν σκοτώθηκα σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, αλλά σε αυτό το stealth level πρέπει να έκανα πάνω από δέκα reloads. Επίσης έχω την αίσθηση ότι δεν αξιοποιήθηκε και σε καλό βαθμό η όλη ιδέα των Ιπποτών, της μάχης με τα τέρατα, το καταδικασμένο Λονδίνο: οι χαρακτήρες καλύπτονται επιδερμικά, υπάρχουν μπόλικες σεναριακές τρύπες, οι ανατροπές είναι αφελείς, ο βηματισμός πάσχει, ακόμα και η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών δεν πείθει: ίσως αυτό να ήταν που με πόνεσε τελικά περισσότερο. Αν και κινηματογραφική, η ιστορία, η ουσία του The Order δημιούργησε τις βάσεις αλλά άφησε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να περάσει και… να μην αγγίξει.
Το The Order: 1886, εκτός από μια θλιβερή χαμένη ευκαιρία, μας μαθαίνει ότι τελικά, ένα παιχνίδι μπορεί να είναι υπερβολικά «κινηματογραφικό». Οι σχεδιαστές της Ready at Dawn ισχυρίζονται ότι ήθελαν να φτιάξουν ένα «κινηματογραφικό» παιχνίδι… και καλά έκαναν. Σε εμάς τους gamers, μας αρέσει ένα παιχνίδι που δανείζεται στοιχεία από την ασημένια οθόνη: θέλουμε δράμα, θέλουμε ατμόσφαιρα, θέλουμε εξέλιξη στους χαρακτήρες, ανατροπές στο σενάριο, σκηνοθεσία και σκηνογραφία. Αλλά θέλουμε να τα παίζουμε όλα αυτά, όχι να τα παρακολουθούμε σε ένα tech demo. Και συγνώμη, αλλά έχουμε και το οικονομικό θέμα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, σκεφτείτε ότι για κάθε μια ώρα παιχνιδιού, θα πληρώνετε δέκα ευρώ. Και βέβαια δεν έχουμε καθόλου mutliplayer και καθόλου replayability. Από αυτό το πρίσμα, δεν θα μπορούσα να προτείνω σε κάποιον φίλο (κι εσύ φίλος είσαι, ω, αναγνώστη), να αγοράσει το The Order: 1886. Σίγουρα θα πρέπει να το δείτε σε κάποια φάση, γιατί η ομορφιά του θα σας φέρει δάκρυα, αλλά μπορείτε να περιμένετε μια μείωση τιμής. Ελπίζω πραγματικά, η Ready at Dawn στο αναπόφευκτο sequel να χαράξει διαφορετική πορεία…
The post The Order: 1886 appeared first on gameslife.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Android Wear: Σύντομα υποστήριξη σε iOS;
- PES 2015: Έρχεται το Data Pack 4
- Το Battlefield Hardline θα υποστηρίζει το Mantle ΑPΙ της AMD
- Sony Xperia M4 Aqua: Αδιάβροχο Με 13MP Κάμερα Στα €299
- Τα παιχνίδια του PS Plus για τον Μάρτιο
- Mad Max: Η μάχη για επιβίωση αρχίζει τον Σεπτέμβριο
- The Order: 1886
- Samsung Galaxy Note 5: Πιθανόν να κυκλοφορήσει με διπλή κυρτή οθόνη
- Huawei Talkband B2: Ανακοινώθηκε Το Μεταλλικό Wearable Της Εταιρίας
- Ακυρώθηκε το Mad Max για PS3 και Xbox 360
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife
- Τελευταία Νέα gameslife
- The Order: 1886
- H μηχανή Unreal 4 είναι πλέον δωρεάν!
- Η Blizzard παρουσιάζει το WoW Token
- Valve και HTC συνεργάζονται για το Vive
- Ανακοινώθηκε το Trine 3: The Artifacts of Power!
- Το House of Cards παίζει… Stanley Parable!
- Ιαπωνικό Humble Bundle!
- Ένα γιγάντιο Cucco στο Hyrule Warriors!
- To Star Trek Online τιμάει τον Leonard Nimoy
- Apotheon
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Android Wear: Σύντομα υποστήριξη σε iOS;
- Ακυρώθηκε το Mad Max για PS3 και Xbox 360
- Mad Max: Η μάχη για επιβίωση αρχίζει τον Σεπτέμβριο
- Samsung: Ανακοίνωσε φακό 8MP ISOCELL για εμπρόσθιες κάμερες
- Στα $26 δισ. η σημερινή αξία της PC gaming industry
- Το Phantom Pain θα είναι το τελευταίο Metal Gear Solid;
- Huawei Talkband B2: Ανακοινώθηκε Το Μεταλλικό Wearable Της Εταιρίας
- Τα παιχνίδια του PS Plus για τον Μάρτιο
- Το Battlefield Hardline θα υποστηρίζει το Mantle ΑPΙ της AMD
- Samsung Galaxy Note 5: Πιθανόν να κυκλοφορήσει με διπλή κυρτή οθόνη