Wipeout: Omega Collection Review

Τα racing games ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη παιχνιδιών. Μέχρι που κάποιος είχε την ιδέα να καταργήσει τις ρόδες και την άσφαλτο, για να τα κάνει ακόμα καλύτερα, αλλάζοντας τα δεδομένα για πάντα! Πριν από 22 χρόνια, όταν γνωρίσαμε για πρώτη φορά το αρχικό PlayStation, ένα από τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν γι’αυτό ήταν το -ιστορικό πλέον- Wipeout. Χωρίς να γνωρίζουν τότε οι δημιουργοί του, ότι μόλις είχαν θέσει τη βάση για ένα νέο genre,

το anti-gravity racing.

Το σκηνικό είναι ως εξής: βρισκόμαστε στο μακρινό μέλλον, με τα παιχνίδια της σειράς να καλύπτουν συνολικά την περίοδο 2048-2197. Όχι ότι αυτό έχει σημασία, αφού δεν υπάρχει κάποιο σενάριο. Σε αυτό το μέλλον, λοιπόν, το πιο δημοφιλές σπορ είναι οι αγώνες με πολύ γρήγορα οχήματα τύπου hover, σε πίστες με τεχνολογία αντιβαρύτητας. Η αλήθεια είναι ότι όταν κυκλοφόρησε το πρώτο παιχνίδι, οι developers είχαν πιο εύκολο έργο, καθώς τότε ήταν ένα καινούργιο concept και δεν χρειαζόταν πολύ για να εντυπωσιαστούν οι gamers. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι δύο δεκαετίες μετά, το Wipeout παραμένει ένα από τα καλύτερα franchises!

Κάπως έτσι φτάσαμε στο απόλυτο redesign, με τίτλο Wipeout: Omega Collection, μία συλλογή που περιλαμβάνει δύο παιχνίδια της σειράς, διαφορετικά αλλά βέβαια με πολύ όμοιο premise. Συγκεκριμένα με το Omega θα λάβετε το Wipeout HD -μαζί με το Wipeout HD Fury– και το Wipeout 2048. Το HD είχε κυκλοφορήσει για το PS3, ενώ το 2048 ήταν η μοναδική προσθήκη του franchise για το PS Vita. Φυσικά όλα αυτά είναι πλέον πλήρως επανασχεδιασμένα, ρετουσαρισμένα, και βελτιστοποιημένα για την εποχή του 4K!

Το πρώτο που παρατηρήσαμε είναι ότι ολόκληρη η συλλογή έχει ένα ενιαίο control scheme, που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από ότι χρησιμοποιούσατε στις original εκδόσεις, εδώ χρειάζεται να μάθετε μόνο έναν τρόπο χειρισμού. Αυτός είναι πλήρως ρυθμιζόμενος, με τη δυνατότητα να κάνετε remap όσα και όποια πλήκτρα θέλετε. Έχετε ακόμα και τη δυνατότητα να ελέγξετε το παιχνίδι με τον αισθητήρα κίνησης του DualShock4!

Όπως κάθε παιχνίδι racing, έτσι και εδώ έχουμε τρία βασικά modes: μεμονωμένους αγώνες, οργανωμένα πρωταθλήματα και multiplayer. Στους μεμονωμένους αγώνες μάλιστα υπάρχουν πολλά modes, που περιλαμβάνουν τα single race, time trial, speed lap, eliminator, zone, zone battle, detonator και tournament. Στο καθένα από αυτά μπορείτε να παίξετε με τις πίστες και τα οχήματα του HD ή του 2048, κατ’επιλογή σας.

Το Omega περιλαμβάνει τρία πρωταθλήματα, για το 2048, το HD και το HD Fury, αν και όπως είπαμε, τα δύο τελευταία είναι ουσιαστικά το ίδιο παιχνίδι. Εκεί αναγκαστικά θα πρέπει να λάβετε μέρος σε όλα τα modes που προαναφέραμε, αν θέλετε να ξεκλειδώσετε όλο το περιεχόμενο. Τερματίζοντας έναν αγώνα κερδίζετε τον ανάλογο αριθμό πόντων ανάλογα με τη θέση που πήρατε (χρυσό, αργυρό, χάλκινο). Έτσι καταφέρνετε να ξεκλειδώσετε νέες πίστες (26 συνολικά – και αντίστροφης κατεύθυνσης) και οχήματα (46 συνολικά), και φυσικά τις νέες φάσεις του κάθε πρωταθλήματος.

Τα οχήματα είναι έτσι σχεδιασμένα με μία cutting-edge προσέγγιση, ώστε ακόμα και στάσιμα δίνουν μία μοναδική αίσθηση της ταχύτητας! Φανταστείτε κάτι σαν το pod-racing του Star Wars, αλλά πολύ πιο cool! Λόγω ότι πρόκειται για sci-fi οχήματα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για φαντασία και ποικιλία, χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία για το συμβαδισμό με τους κανόνες της φυσικής. Έτσι έχουμε εκπληκτικά πολλές επιλογές όσον αφορά τη μορφή και το χρώμα κάθε οχήματος. Το καθένα από αυτά έχει 4 βασικά χαρακτηριστικά: την ταχύτητα, την επιτάχυνση, το κράτημα και τις ασπίδες (τα οποία δεν επιδέχονται ρύθμιση).

Ναι, θα χρειαστείτε τις ασπίδες, αφού σε αυτούς τους αγώνες… όλα επιτρέπονται, μαζί με τα όπλα. Μη φανταστείτε ότι αυτό είναι το focus του παιχνιδιού όμως. Το core gameplay παραμένει ο αγώνας ταχύτητας. Γι’αυτό και οι πίστες είναι διαμορφωμένες με αυτή τη λογική. Έχουμε και σε αυτό τον τομέα τρομερή ποικιλία. Όλες βέβαια έχουν άκρως φουτουριστική αρχιτεκτονική, με κάποιες να βρίσκονται σε συμβατικά τοπία, όπως πόλεις και πάρκα, και άλλες σε πιο ακραία, όπως τεχνολογικές μητροπόλεις και στον ουρανό, σε πολλά χιλιόμετρα ύψος. Διαφοροποίηση έχουμε όμως και στις ώρες της ημέρας, ανάλογα με την πίστα.

Ο χειρισμός θα σας φανεί σίγουρα γνώριμος αν έχετε παίξει οποιοδήποτε Wipeout game. Κρατάτε το πλήκτρο της επιτάχυνσης, στρίβετε το όχημα με τον αριστερό μοχλό, και χρησιμοποιείτε τα δύο trigger buttons για το αριστερό και δεξί φρένο. Με τα υπόλοιπα πλήκτρα αλλάζετε κάμερα και χρησιμοποιείτε τα διάφορα bonus που μαζεύετε. Αυτά περιλαμβάνουν και όπλα, μεταξύ άλλων, τα οποία χρησιμοποιείτε ενάντια στους υπόλοιπους racers. Με συνδυασμούς πραγματοποιείτε και εντυπωσιακά ακροβατικά όταν βρίσκεστε στον αέρα! Οι πίστες είναι τόσο όμορφες όσο και θανάσιμες. Το βασικό είναι να αποφεύγετε τα σημεία επιβράδυνσης και να προλαβαίνετε τα σημεία επιτάχυνσης στο έδαφος. Αντίστοιχα πρέπει να αποφεύγετε τις πολλές συγκρούσεις γιατί χωρίς ασπίδες καταστρέφεται το όχημα σας, και φυσικά να προσέχετε να μην ξεφεύγετε από τα όρια της πίστας, κάτι που συνεπάγεται reset της θέσης σας κατά την (αυτόματη) επιστροφή στον αγώνα.

Αλλά και εικαστικά, το παιχνίδι πραγματικά διαπρέπει! Τα οχήματα εμφανίζονται έτοιμα για απίστευτα ρεκόρ ταχύτητας, κάποια καινούργια και αστραφτερά, σα να έχουν βγει από τη γραμμή παραγωγής, άλλα «λερωμένα» ώστε να συμβαδίζουν με τον ρεαλισμό για τον οποίο είναι ικανές οι σημερινές μηχανές γραφικών. Οι πίστες είναι σχεδιασμένες με μπόλικη δόση φαντασίας, απολύτως εναρμονισμένες με το concept που κυριαρχούσε για τον μελλοντικό κόσμο όταν το Wipeout παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Είναι γεμάτες με εντυπωσιακά φώτα, φανταχτερά χρώματα και πλούσια particle effects! Στα τελευταία περιλαμβάνονται και οι ενεργειακές εξατμίσεις των οχημάτων, που δίνουν τη δική τους δυναμική νότα από ένα μέλλον που όλοι θέλουμε να δούμε.

Στον ήχο, πρωταγωνιστής είναι χωρίς καμία αμφιβολία η μουσική, αποτελούμενη από ένα σύνολο κομματιών techno και trance, με τα οποία ο Πέτρος έχει εκστασιαστεί… Ακόμα και αν δεν είναι της προτίμησης σας, δένει τόσο καλά με το παιχνίδι, που δεν μπορείτε παρά να την απολαύσετε! Για τα εφέ της μηχανής εννοείται πως δεν μπορούμε να κρίνουμε, αφού πρόκειται για ανύπαρκτη τεχνολογία, αλλά αποτελούν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για την ηλεκτρονική μουσική, σε σημείο που χάνονται τα όρια μεταξύ τους! Απολαυστικά είναι και τα εφέ επιτάχυνσης, σύγκρουσης, πυροβολισμού, εκρήξεων, κτλ.

Το παιχνίδι μπορείτε να το αποκτήσετε είτε σε δισκάκι ή σε downloadable format, όμως η πιο αξιοζήλευτη μορφή του είναι το press kit που πήραμε εμείς, ως προσφορά της Sony Hellas. Ένα εξάγωνο κάλυμμα με ματ εξωτερικό και γλασέ εξωτερικό, αποκαλύπτει ένα επίσης εξάγωνο λεπτό κουτί, από εκπληκτικά ανθεκτικό πλαστικό, έντονου πορτοκαλί χρώματος. Αυτό ανοιγοκλείνει με τέσσερα ισχυρά μαγνητικά κλιπ. Στο εσωτερικό του βρίσκεται μία κάρτα με διάτρητο art, και τον κωδικό για να κατεβάσετε το παιχνίδι από το Playstation Store. Στο ίδιο εκκεντρικό μοτίβο κινείται και το audioCD με το soundtrack, του οποίου το πλαστικό έχει κανονικό μέγεθος, αλλά ο ίδιος ο δίσκος καταλαμβάνει το μειωμένο μέγεθος των 8cm. Τέλος έχουμε ένα βιβλιαράκι με ολογραφικό εξώφυλλο και γλασέ εσωτερικό, που περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για το παιχνίδι, όπως και τη λίστα με τα 28 κομμάτια του soundtrack.

Ούτε τυπικά δεν θα έπρεπε να αναρωτηθείτε αν αξίζει η αγορά του Wipeout: Omega Collection! Το Wipeout αποτέλεσε ένα από τα best-seller games του πρώτου PlayStation, και για καλό λόγο. Αυτή είναι η κορυφαία έκδοση που κυκλοφόρησε ποτέ, με 4K γραφικά, περιλαμβάνοντας όλες τις πίστες και όλα τα οχήματα που υπήρξαν ποτέ στην ιστορία του Wipeout franchise. Μέχρι και η τιμή του είναι πιο συμφέρουσα από ένα τυπικό καινούργιο παιχνίδι, καθώς διαμορφώνεται στα 35€ ως download και στα 40€ σε φυσική μορφή. Ακόμα και αν έχετε αυτόνομους τους τίτλους που απαρτίζουν το Omega, θα ανταμειφθείτε από το ρετουσάρισμα που έχει υποστεί η νέα έκδοση!

Ανάπτυξη: Sony Computer Entertainment Έκδοση: Sony Computer Entertainment Διάθεση: Sony Hellas

The post Wipeout: Omega Collection Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα