Πως δημιουργήθηκε το look της εμβληματικής Maleficent

Στις 29 Μαΐου έρχεται στη μεγάλη οθόνη η πιο δημοφιλής αντι-ήρωας της Disney, η «κακιά» της «Ωραίας Κοιμωμένης», Maleficent. Η νέα εκδοχή του ιστορικού φιλμ του 1959 αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα σημαντικό γεγονός για τη Disney αλλά η ενσάρκωση της Maleficent από την Angelina Jolie

ενισχύει το ενδιαφέρον μας για το φιλμ.

Άραγε, πως δίνεις σάρκα και οστά σε έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε 55 χρόνια πριν;

Πως μετατρέπεις μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του Χόλιγουντ σε μια τρομακτική κακιά μάγισσα;

Οι ενδυματολόγοι και makeup artists είχαν ένα δύσκολο έργο να εκτελέσουν και επειδή το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και με το παραπάνω, ευτυχώς για εμάς, αποκάλυψαν μερικά από τα μυστικά τους.

Καταρχάς, ξέχασαν πως είχαν μία από τις πιο ωραίες γυναίκες του πλανήτη απέναντι τους: Η αρχική πρόθεση του σχεδιαστή makeup εφέ και βραβευμένου με 7 Όσκαρ, Rick Baker ήταν να προσθέσει μόνο κέρατα και μεγεθυμένα αυτιά στην Jolie μη θέλοντας να «χαλάσει» την εντυπωσιακή εικόνα της αλλά ήταν η ίδια η ηθοποιός που τους έπεισε να γίνουν πιο υπερβολικοί προκειμένου να δώσουν ακόμα πιο τρομακτική όψη στη Maleficent.

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση της Angelina Jolie σε Maleficent

Έτσι, χρειάστηκαν επιθέματα από σιλικόνη τα οποία προστέθηκαν στα μήλα, τα αυτιά και τη μύτη της Jolie.

Από που άντλησαν έμπνευση;

Για το μέτωπο και τα μήλα της Maleficent ο Baker βασίστηκε στην εικόνα της Lady Gaga στο videoclip «Born this Way», κάτι που ήταν ιδέα της Angelina Jolie. Ωστόσο, ο σχεδιαστής δεν απομακρύνθηκε πολύ από την αυθεντική εικόνα καρτούν της ηρωίδας.

H Lady Gaga στο video-clip «Born This Way»

Έτσι, παρόλο που τα επιθέματα φαίνονται πολύ εντυπωσιακά στην οθόνη, στην πραγματικότητα δίνουν προέκταση μόλις 6 χιλιοστών στα σημεία που χρησιμοποιήθηκαν και είχαν μήκος περίπου 1,2 εκατοστά.

Η όλη διαδικασία της μεταμόρφωσης διαρκούσε τέσσερις ώρες και τα επιθέματα ήταν από σιλικόνη και κόλλα. Αυτό έκανε δύσκολη και χρονοβόρα και τη διαδικασία αφαίρεσης τους και επειδή τα συγκεκριμένα υλικά προκαλούν ερεθισμό στην επιδερμίδα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, η makeup ομάδα της ταινίας χρησιμοποιούσε ένα μείγμα με έλαιο argan και καρύδας προκειμένου να προστατεύσουν την επιδερμίδα της Jolie αλλά και να διευκολύνουν την αφαίρεση των επιθεμάτων.

Το τρομακτικό βλέμμα της Maleficent οφείλεται στους ειδικούς φακούς επαφής που δημιουργήθηκαν βάσει των ματιών της…κατσίκας. Όπως εξήγησε ο Baker η κόρη του ματιού της κατσίκας έχει οριζόντιο προσανατολισμό με αποτέλεσμα το βλέμμα να φαίνεται ακόμα πιο απόκοσμο!

O Rick Baker και ο makeup artist, Toni G. συνεργάστηκαν με τη MAC προκειμένου να σχεδιάσουν μια ειδική συλλογή 14 προϊόντων αφιερωμένη στη Maleficent. Οι δημιουργοί της συλλογής θέλησαν να δώσουν χαρακτήρα παλιού Χόλιγουντ καθώς η αρχική ταινία έγινε εκείνη την εποχή. Έτσι, ενώ η καρτούν εκδοχή της Maleficent ήταν πράσινη με μοβ σκιά η σειρά της MAC έχει κλασσικές και γήινες αποχρώσεις με τις σκούρες σκιές και το κόκκινο κραγιόν να κυριαρχούν.

Ο Toni G. αποκάλυψε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό In Style πως η Maleficent συλλογή μακιγιάζ της MAC «απευθύνεται στις γυναίκες που έχουν αυτοπεποίθηση και έχουν κλασσικό γούστο», καθώς το look είναι δραματικό με έντονα μάτια και χείλη.

Η περσόνα της Maleficent ωστόσο δεν βασίζεται μόνο στα μακιγιάζ και τα κέρατα, τα οποία εφάρμοζαν στο κεφάλι της με μαγνήτες αλλά και στα κοστούμια.

Το βάρος της αναδημιουργίας των κοστουμιών της Maleficent έπεσε στους ώμους της Anna B. Sheppard, η οποία έχει προταθεί για Όσκαρ για τη δουλειά της στις ταινίες «Η Λίστα του Σίντλερ» και «Ο Πιανίστας». Η Sheppard κλήθηκε να «ντύσει» δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους, το αιθέριο περιβάλλον του μαγικού δάσους και του βασιλείου των ανθρώπων. Η ενδυματολόγος ξεκίνησε τη διαδικασία κάνοντας έρευνα που την οδήγησε από το 15ο αιώνα ως την γαλλική και ιταλική τέχνη της Αναγέννησης, μέσα από πίνακες, γλυπτά και σκίτσα της εποχής.

H πριγκίπισσα Aurora στη Maleficent

Ομοίως με τους makeup artists, η Sheppard σεβάστηκε το έργο των δημιουργών της πρώτης ταινίας και έτσι βασίστηκε στις λεπτομέρειες των κοστουμιών που είχε σχεδιάσει ο animator, Marc Davis το 1959 για να διαμορφώσει τη νέα εικόνα της Maleficent. Έτσι, η Sheppard χρησιμοποίησε τις μακριές κάπες και τους ανυψωμένους γιακάδες ως σημείο αναφοράς.

H ενδυμασία της Maleficent του 1959

‘’ Τα κοστούμια της Maleficent εξελίχτηκαν από σκουριασμένα και με ανάλαφρη κίνηση σε κοστούμια με σκούρα χρώματα, γεωμετρική γραμμή και βαριά υφάσματα με πολύ όγκο. Σε αυτά προστέθηκαν τεχνητές γούνες, δέρμα και φτερωτά αξεσουάρ που δημιουργήθηκαν από ειδικούς σχεδιαστές προκειμένου να δώσουν στη νέα εκδοχή της Maleficent μια πιο σκοτεινή και απειλητική εικόνα’’, αποκάλυψε η ενδυματολόγος της ταινίας.

Βαριά υφάσματα και λεπτομέρειες από δέρμα & φτερά στα κοστούμια της Maleficent

Τέλος, η Maleficent αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για μία από τις πιο καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παγκοσμίως, τη Stella McCartney η οποία δημιούργησε μια παιδική σειρά ρούχων η οποία περιελάμβανε πριγκιπικά φορέματα, σανδάλια, ασυνήθιστα t-shirts και αθλητικά παπούτσια για αγόρια και κορίτσια από 4 έως 14 ετών.

Maleficent συλλογή παιδικών ρούχων δια χειρός Stella McCartney

55 χρόνια μετά την αρχική της εμφάνιση, η Maleficent εξακολουθεί να προκαλεί φόβο και δέος αλλά και να εμπνέει όχι μόνο τους δημιουργούς της 7ης τέχνης αλλά και τους εκπροσώπους του στυλ.

Η ταινία Maleficent έρχεται στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D, στις 29 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα