Clean Space One: Ο Δορυφόρος Που «Τρώει» Τα Σκουπίδια Από Το Διάστημα

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα για την επιστημονική κοινότητα, καθώς αποτελούνται από μικρά κομμάτια που τρέχουν με τεράστια ταχύτητα γύρω από την Γη και μπορούν έτσι να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε δορυφόρους ή σε διαστημικές αποστολές. Τα σκουπίδια αυτά είναι μεταλλικά αντικείμενα – απομεινάρια και εξαρτήματα από τα δεκάδες διαστημόπλοια που έχουν εκτοξευτεί αλλά και τους εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε διάφορες τροχιές.

Όσο μεγαλώνει αυτός ο όγκος των αντικειμένων τόσο η NASA

ανησυχεί από την παρουσία τους αφού παλαιότερα έχουν προκαλέσει μικροζημιές σε ατράκτους ή παράθυρα διαστημικών λεωφορείων. Μάλιστα έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι μακριά το μέλλον, που αυτό το «δίχτυ» θα εμποδίζει μέχρι και την ανύψωση δορυφόρων στην τροχιά του πλανήτη μας.

Για αυτό τον λόγο η επίλυση του προβλήματος θεωρείται επιτακτική και ευελπιστεί να την δώσει το Clean Space One Project. Η ιδέα βασίζεται σε έναν δορυφόρο σε τροχιά, ο οποίος θα παγιδεύει τα διαστημικά σκουπίδια μέσω ενός κωνικού διχτυού. Όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία, ο δορυφόρος θα πέφτει μαζί με το ανεπιθύμητο φορτίο στην ατμόσφαιρα της Γης και θα καταστρέφονται μαζί.

Σύμφωνα με το Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, ο δορυφόρος-καθαριστής, θα τεθεί σε τροχιά για να παγιδεύσει στο δίχτυ του έναν άλλον μικρότερο δορυφόρο με την ονομασία SwissCube, ο οποίος ήταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη 5 χρόνια και στόχος ήταν να μην μετατραπεί σε ένα ακόμα σκουπίδι του διαστήματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργάστηκαν μηχανικοί από την eSpace, το Center for Space Engineering (EPFL), το Signal Processing 5 Laboratory (LTS 5) και συνεργάτες από την HES-SO που εργάζονται στο Clean Space One εδώ και τρία χρόνια. Η ιδέα αυτή αποτελεί την πιο φιλόδοξη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και θεωρείται ότι μπορεί να εκτοξευτεί ο συγκεκριμένος δορυφόρος το 2018.

Συντάκτης: Σταμάτης Ρήγας

Keywords
Τυχαία Θέματα