Τop 10: Τα καλύτερα Adventures
Οι 10 πιο επικές περιπέτειες όλων των εποχών!
Τα Adventures είναι τα games που στήριξαν πολύ το PC gaming στα '90s, αλλά από εκείνη την "χρυσή" εποχή έχουν πλέον αλλάξει πολλά. Κάποτε το εν λόγω είδος ήταν ο βασιλιάς, για διάφορους λόγους στα τέλη της δεκαετίας του '90 άρχισε να παρακμάζει, έμεινε στην αφάνεια για καιρό (παρόλο που υπήρχαν διάφορες αναλαμπές) και πλέον κάνει σιγά-σιγά βήματα ανάκαμψης, μέσα από νέες προσεγγίσεις (βλέπε
Εμείς είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε τα κορυφαία Adventures όλων των εποχών ή για την ακρίβεια όσα από αυτά καταφέραμε να χωρέσουμε στο Top 10 μας, γιατί σίγουρα υπάρχουν και άλλα που θα άξιζαν τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Όπως πάντα, στην τελική επιλογή μας βοηθήσατε και εσείς, καθώς οι μισές επιλογές προέκυψαν από την δική σας ψήφο στο σχετικό topic του forum και οι άλλες μισές από την συντακτική ομάδα του GameWorld.
10: Day of the Tentacle (25/6/1993)
LucasArts
PC, Mac
Η "τρελοπαρέα" της LucasArts κάπου εκεί στις αρχές των '90s μας χάρισε δημιουργίες που θα μείνουν για πάντα στις καρδιές μας. Οι κύριοι Ron Gilbert, Tim Schafer και Dave Grossman (μεταξύ άλλων), ευθύνονται για ένα σκοτεινά σαρκαστικό, καρτουνίστικα χιουμοριστικό και εξαιρετικά πνευματώδες ύφος που γέννησε μια ολόκληρη αισθητική τάση στον χώρο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά games της δημιουργικής εκείνης περιόδου τους είναι αναμφίβολα το Day of the Tentacle του 1993. Η συνέχεια του Maniac Mansion, του παιχνιδιού που όρισε την δομή των Adventures της LucasArts και έδωσε "σάρκα και οστά" στην μηχανή SCUMM, είναι μια ακόμα πιο παλαβή, τρελαμένη και διασκεδαστική point-and-click περιπέτεια.
{youtube}4vJioAZ1oIY|500|300{/youtube}
Το Day of the Tentacle διέθετε ένα "άκυρο" καρτούν ύφος (πάντα μου θύμιζε το The Ren & Stimpy Show) με απολαυστικά voice-overs και εντελώς ΄90s cult σενάριο. Ο σκοπός μας ήταν να βοηθήσουμε τρεις βαρεμένους teenagers να σταματήσουν ένα κακό μεταλλαγμένο μωβ πλοκάμι (!) από το να κυριεύσει τον κόσμο. Το σενάριο περιελάμβανε ταξίδια στον χρόνο και αλληλεπίδραση μεταξύ των πράξεων του κάθε χαρακτήρα σε ένα πανέξυπνο, διασκεδαστικό αλλά και εντελώς ...ανισσόροπο αποτέλεσμα, που είχε ως μοναδικό μειονέκτημα την σχετικά μικρή του διάρκεια. Αλλά όταν μιλάμε για ένα game στο οποίο έχεις πετάξει χαρταετό με τον Benjamin Franklin και έχεις βάλει ένα χάμστερ στον φούρνο μικροκυμάτων, όλα τα άλλα συγχωρούνται!
9: The Pandora Directive (1996)
Access Software
PC
Τι όμορφες εποχές για το gaming εκείνες στα μέσα των '90s, όπου "έπαιξε" πολύ η τεχνική full motion video και τα Adventures σε συσκευασίες - ακορντεόν με τέσσερα, πέντε, έξι ή παραπάνω καμιά φορά CDs! Aντί για sprites ή πολύγωνα, βλέπαμε αληθινούς ηθοποιούς σε cutscenes b-movie αισθητικής (ενδεχομένως και χειρότερης!) μέσα σε εικονικά περιβάλλοντα της τότε τεχνολογίας, αλλά με μια πρωτόγνωρη μαγεία που τα έκανε στα μάτια μας να φαντάζουν υπερπαραγωγές! Ε λοιπόν, ένα από τα κορυφαία και πιο καινοτόμα games εκείνης της σχολής ήταν αναμφίβολα το The Pandora Directive, η τέταρτη συνέχεια των τίτλων βασισμένων στις περιπέτειες της "μορφάρας" που ακούει στο όνομα Tex Murphy.
{youtube}rR8R0WF23yA|500|300{/youtube}
Το The Pandora Directive αποτέλεσε συνέχεια του επίσης εξαιρετικού Under a Killing Moon, διατηρώντας το μοναδικό μίγμα sci-fi, post-apocalyptic, νουάρ, χιουμοριστικού και ταυτόχρονα σκοτεινού ύφους, σε ένα αποτέλεσμα που σαν αίσθηση δύσκολα θα βρείτε κάτι αντίστοιχο. Η τρομερή ιστορία σε βύθιζε στον κόσμο του παιχνιδιού, οι διάλογοι και το σύστημα διεξαγωγής τους ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με άλλα games, η ηθοποιοί ήταν πραγματικά αξιόλογοι ενώ και τεχνολογικά ήταν προηγμένο καθώς διέθετε ένα πλήρες 3D εικονικό περιβάλλον για εξερεύνηση. Αν σε αυτά προσθέσετε τα εξαιρετικά puzzles (Adventure hardcore-ίλα όχι αστεία) και τις πολλαπλές διαδρομές που μπορούσατε να ακολουθήσετε οι οποίες χάριζαν μοναδική replay value, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα πραγματικό διαμάντι.
8: Syberia (9/1/2002)
Microïds
PC, PlayStation 2, Xbox, Nintendo DS, Mobiles
To Syberia ήρθε σε μια "δύσκολη" εποχή τότε για το είδος, για να δείξει σε όσους είχαν αρχίσει να λησμονούν, πως πρέπει να είναι ένα πραγματικό Adventure. Η ιστορία της Kate Walker, η οποία ταξιδεύει στο χωριουδάκι Valadilène (στις Γαλλικές Άλπεις), στο "μυστήριο" εργοστάσιο κατασκευής κουρδιστών παιχνιδιών, κατάφερε να μας δέσει με την ηρωίδα και να την συμπαθήσουμε όπως συμβαίνει σπάνια σε games, ενώ το ψαγμένο στόρι και το απλό μα εξαιρετικό gameplay συμπληρώσαν ιδανικά το απολαυστικό σύνολο.
{youtube}rTXsuenh9EQ|500|300{/youtube}
Πατώντας γερά σε κλασικές φόρμες, η Microïds κατάφερε να μας χαρίσει μια εξαιρετική ιστορία που εν τέλει άντεξε στον χρόνο και απέδειξε την αξία της. Ένα "έξυπνο" Adventure με μαγική ατμόσφαιρα που κάθε σοβαρός φίλος του είδους και όχι μόνο θα πρέπει να έχει στην συλλογή του!
7: Myst (24/9/1993)
Cyan, List
PC, Mac, Amiga, Saturn, PlayStation, 3DO, Atari Jaguar CD, CD-i, PlayStation Portable, Nintendo DS, iOS, Nintendo 3DS
Ομολογώ ότι δεν είμαι ιδιαίτερα fan του ύφους που δημιούργησε το Myst, ενώ σκέφτηκα πολύ για το αν θα βάλω το συγκεκριμένο ή πχ. το Syberia σε αυτή τη λίστα. Όμως, όφειλα τελικά να σκεφτώ αντικειμενικά και να βασιστώ σε μια πολύ απλή ρητορική ερώτηση: "Ποιός δεν έχει παίξει το Myst;" Μόνο τα format του παιχνιδιού να δείτε, καταλαβαίνετε! Η δημιουργία της Cyan εκμεταλλεύτηκε πλήρως τότε τις δυνατότητες της τεχνολογίας του CD-ROM και οι τρομερές πωλήσεις που σημείωσε (κορυφαίο εμπορικά PC game της δεκαετίας του ΄90) οδήγησαν σε δεκάδες αντιγραφές της συνταγής, τα λεγόμενα "Myst clones".
{youtube}e-8CFun3nEw|500|300{/youtube}
Το παιχνίδι ήταν ένα μαγικό ταξίδι εξερεύνησης σε κόσμους πέρα από κάθε φαντασία, μέσα από μια προοπτική πρώτου προσώπου σε διαδοχικά frames. Για την εποχή του τα γραφικά σε ταξίδευαν πραγματικά σε μια άλλη ψυχεδελική διάσταση, ενώ η δυσκολία των γρίφων αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της old-school Αdventure σχολής. Το Myst είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της χρυσής εκείνης περιόδου και μια απροσδόκητη επιτυχία που άνοιξε νέους δρόμους στο είδος.
6: The Longest Journey (19/11/1999)
Funcom
PC
Το The Longest Journey ήρθε από το πουθενά από την Νορβηγική Funcom για να θρονιαστεί εύκολα δίπλα σε κλασικά games της LucasArts και της Sierra. Τα Adventures είναι "ταξίδι" και "μαγεία" και η επική ιστορία του The Longest Journey μόνο με αυτές τις δύο λέξεις μπορεί να περιγραφεί. Η πλοκή αφορά την 18χρονη φοιτήτρια καλών τεχνών April Ryan -από τις πιο συμπαθείς και χαρακτηριστικές ηρωίδες σε παιχνίδι ever- η οποία μπορεί να ταξιδεύει σε δύο παράλληλους κόσμους και τελικά αποδεικνύεται η μόνη που μπορεί να τους σώσει από την καταστροφή.
{youtube}UqwkLihRsQQ|500|300{/youtube}
Το The Longest Journey διαθέτει μια τεράστια ιστορία που σε βυθίζει πραγματικά στον κόσμο της και "παντρεύει" το sci-fi με την fantasy θεματολογία με τρόπο μοναδικό (τόσο πολύ μάλιστα που καμιά φορά μπερδεύει με την ...επική πολυπλοκότητά της!). Οι διάλογοι είναι πανέξυπνοι, οι γρίφοι αποτελούν μια ευχάριστη ταλαιπωρία ενώ γενικώς το παιχνίδι δίνει την αίσθηση ότι απευθύνεται σε κάπως πιο ώριμο και εξοικειωμένο με το είδος κοινό. Η δημιουργία των Νορβηγών ήταν απλά ένα από τα πιο όμορφα και "ταξιδιάρικα" (το λέει και το όνομα!) Adventures όλων των εποχών.
5: Indiana Jones and the Fate of Atlantis (6/1992)
LucasArts
PC, Mac, Amiga, FM Towns, Wii
Επειδή όλα τα παιχνίδια στην λίστα μας είναι σχεδόν ισάξια και αξίζουν τους χαρακτηρισμούς "αριστούργημα" ή "κλασικό" ή "κορυφαίο", νομίζω θα δυσκολευτώ να βρω λέξεις που να τα περιγράφουν! Το Indiana Jones and the Fate of Atlantis είναι απλά μέχρι και σήμερα το καλύτερο video game με πρωταγωνιστή τον διάσημο αρχαιολόγο-πρότυπο για μετέπειτα "γατάκια" όπως ο Nathan Drake (κάπου εδώ με βρίζετε τώρα αρκετοί το ξέρω). Όντας ένα από τα κλασικά -να τα, ήδη χρησιμοποίησα μια από τις λέξεις που έλεγα- Adventures βασισμένα στην γλώσσα SCUMM της LucasArts εκείνης της εποχής, το εν λόγω game μας ταξίδεψε με τρόπο μοναδικό σε ολόκληρο των κόσμο μέσα από μια περιπέτεια που είναι ισάξια στις συνειδήσεις μας των ταινιών του George Lucas (όχι της τελευταίας, προς Θεού).
{youtube}KnLHgbuSk6E|500|300{/youtube}
Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, εξωτικά αρώματα, μυστήριες "αρχαιολογίες", χιούμορ, δράση και όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πραγματικού Adventure, ήταν όλα παρόντα σε έναν τίτλο μια εταιρείας που τότε ήταν στο απόγειό της και φρόντιζε να μας το υπενθυμίζει με κάθε κυκλοφορία της, καθώς η μία ήταν καλύτερη από την άλλη! Το Indiana Jones and the Fate of Atlantis διέθετε μάλιστα και τρία modes (Team, Wits, Fists), με τo καθένα να δίνει βάρος σε μια διαφορετική πτυχή του gameplay. Όπως Indy χωρίς το μαστίγιό του δε νοείται, δε νοείται gamer και δη Adventure-ας που να μην έχει παίξει αυτό το εξαίσιο δείγμα του συγκεκριμένου είδους.
4: Broken Sword II: The Smoking Mirror (31/10/1997)
Revolution Software, Virgin Interactive
PC, PlayStation, Mac, iOS, Android
Top 10 για Adventures χωρίς να ακουστεί κάπου και το όνομα Broken Sword δεν γίνεται! Η σειρά που "δίδαξε" τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να κάνεις πολύπλοκους γρίφους να μοιάζουν λογικοί, "χώνεται" στη λίστα μας με την δεύτερη περιπέτεια του "διερευνώ αρχαία μυστήρια αλλά είμαι χαλαρός σαν τουρίστας σε διακοπές" George Stobbart. Στο Broken Sword II: The Smoking Mirror, ο ήρωάς μας τα βάζει με αρχαίους θεούς των Μάγιας προσπαθώντας να βρει την αγαπημένη του Nico.
{youtube}nvFyCYpF2S8|500|300{/youtube}
Με πλοκή περιπετειώδη και εξωτική που θα μπορούσε να ανήκει σε ταινία με τον Indiana Jones, το The Smoking Mirror συνεχίζει εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του και αποτελεί ακόμη ένα γοητευτικό Adventure. Ο George ταξιδεύει από το Παρίσι μέχρι την Κεντρική Αμερική και εξαπολύει τις cool ατάκες του από δω και από κει, ενώ εμείς αναλαμβάνουμε να λύσουμε μερικούς ακόμη από τους πιο όμορφα στημένους γρίφους σε παιχνίδι του είδους. Το καρτουνίστικο ύφος των γραφικών έχει μείνει εξίσου εμβληματικό και εάν θέλετε να το απολαύσετε ξανά σε καλύτερη ανάλυση, προτείνουμε τις remastered εκδόσεις που κυκλοφόρησαν πριν από λίγα χρόνια, μέχρι και σε Android.
3: Gabriel Knight: Sins of the Fathers (17/12/1993)
Sierra On-Line, Inc.
PC, Mac
Το point-and-click αριστούργημα της Jane Jensen είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και immersive παιχνίδια όλων των εποχών. Εμπνευσμένο προφανώς από το θρίλερ Angel Heart του Alan Parker, το Gabriel Knight: Sins of the Fathers ακολουθεί τον ξανθομάλλη πρωταγωνιστή καθώς ανακαλύπτει το πεπρωμένο του και μετατρέπεται από "ταπεινό" συγγραφέα τρόμου σε έναν ατρόμητο "Shattenjager", κυνηγό του μυστηρίου και του υπερφυσικού! Το παιχνίδι απομακρύνεται από ανάλαφρες θεματολογίες και καταπιάνεται με αποκρυφισμό, βουντού, μαύρη μαγεία και στυγερές δολοφονίες, έχοντας μια βαριά ατμόσφαιρα "σαπίλας" σαν τους βάλτους της Νέας Ορλεάνης όπου και διαδραματίζεται.
{youtube}WULkhdQmJQw|500|300{/youtube}
Το storytelling της κυρίας Jensen εδώ βρίσκεται σε ...άλλα επίπεδα, το σενάριο σαν κινούμενη άμμος σε καταπίνει σιγά-σιγά στην σκοτεινή του ιστορία και τα Adventures δείχνουν πως μπορούν να μας "ταξιδέψουν" όσο κανένα άλλο είδος. To Gabriel Knight: Sins of the Fathers είχε κυκλοφορήσει και σε CD-ROM, μία έκδοση που περιελάμβανε εντυπωσιακά voice-overs από τους Tim Curry, Mark Hamill, Michael Dorn, Efrem Zimbalist, Jr. και Leah Remini, μεταξύ άλλων. Για να μην λέμε πολλά και κουράζουμε, το αριστούργημα της Sierra θα λάμπει για πάντα στο πάνθεον των κορυφαίων παιχνιδιών του είδους.
2: The Secret of Monkey Island (10/1990)
Lucasfilm Games, LucasArts
PC, Mac, Amiga, FM Towns, Atari ST, CDTV, Sega CD
Πειρατές! Όλοι αγαπάνε τους πειρατές! Και ποιός είναι ο μεγαλύτερος πειρατής από όλους; Μήπως είναι ο Jack Sparrow; Μήπως είναι ο Μαυρογέννης; Μην είναι ο Edward Kenway; Όχι! Κύριες και κύριοι, ο θρύλος των επτά θαλασσών, ο άρχοντας του ρεσάλτου, ο δεξιοτέχνης του ξίφους και μάστορας της ατάκας είναι ο Guybrush Threepwood, ο οποίος παράλληλα αποτελεί και έναν από τους πιο απολαυστικούς πρωταγωνιστές όλων των εποχών σε όλα τα video games. Στην πρώτη του περιπέτεια θα αντιμετωπίσει το φάντασμα του πειρατή LeChuck και θα αγαπήσει για μια ζωή την ...ωραία Elaine, ενώ εμείς θα δυσκολευόμαστε να κάνουμε κλικ στο mouse από τα γέλια!
{youtube}fd5fH0TAgjI|500|300{/youtube}
Το The Secret of Monkey Island είναι πρώτο παιχνίδι μιας σειράς που έδωσε "ψυχή", εξυπνάδα, ψαγμένο χιούμορ και μεγάλες δόσεις προσωπικότητας στα Adventures, καθιστώντας το πρότυπο για τα επόμενα games. Το ύφος και την σπιρτάδα της δημιουργίας του Ron Gilbert και της παρέας του πολλοί developers επιχείρησαν κατά καιρούς να αναπαράγουν, ελάχιστοι όμως κατάφεραν να αγγίξουν το μεγαλείο του. Απλά, όποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την ομώνυμη σειρά, να παρατήσει τώρα αυτό το άρθρο και να πάει να εγκαταστήσει το The Secret of Monkey Island (υπάρχει και σε σχετικά πρόσφατη special edition).
1: Grim Fandango (30/10/1998)
LucasArts
PC
Το magnum opus του Tim Schafer ενδεχομένως και να είναι το κορυφαίο Adventure που συνέλαβε ποτέ ανθρώπινος νους. Αλλά ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με τον παραπάνω χαρακτηρισμό, τότε σίγουρα δεν μπορείτε παρά να συμφωνήσετε ότι είναι τουλάχιστον ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ευφάνταστα concepts που έχουμε δει στον χώρο. Ο κύριος Schafer πήρε στοιχεία από την πίστη στην μετά θάνατον ζωή των Αζτέκων, την Μεξικάνικη γιορτή της Ημέρας των Νεκρών (Día de Muertos), τα ανακάτεψε με νουάρ στοιχεία του κινηματογράφου του '40 και του ΄50, πέταξε κάθε συμβατική έννοια από το παράθυρο και μας παρουσίασε την φανταστική περιπέτεια του ...σκελετόμορφου Manny Calavera στην Land of the Dead.
{youtube}LPJFt5IOy1E|500|300{/youtube}
Το Grim Fandango ήταν ένα πανέξυπνο Adventure που μας χάρισε μια μοναδική και δυνατή εμπειρία με αγαπημένους χαρακτήρες και αυθεντικό gameplay. Δυστυχώς, όπως όλα τα πραγματικά μεγάλα έργα ήταν μάλλον μπροστά από την εποχή του και έτσι, παρά τις διθυραμβικές κριτικές που δέχθηκε, δεν σημείωσε τις πωλήσεις που περίμεναν στην LucasArts με αποτέλεσμα μάλιστα να "πάρει η μπάλα" όλο το τμήμα adventure game development το οποίο και έκλεισε. Έτσι, ειρωνικά σχεδόν, το κορυφαίο Adventure ήταν παράλληλα και η αφορμή για να παρακμάσει από εκεί και πέρα για αρκετά χρόνια το είδος, το οποίο έπαψε να θεωρείται κερδοφόρο στα PC. Όλα αυτά όμως παύουν να έχουν σημασία μόλις μπείτε στον μαγικό κόσμο του Grim Fandango, ένα μέρος που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί ποτέ!
Επόμενο Best Of
Αυτά ήταν τα 10 κορυφαία Adventures σε μια λίστα που ήταν αρκετά ...retro καθώς δεν περιλαμβάνει game που να κυκλοφόρησε μετά το 2000! Ωστόσο, όσοι λόγω ηλικίας ενδεχομένως δεν έχουν τσεκάρει κάποιον από τους παραπάνω τίτλους, θεωρούμε πως καλό θα ήταν να το κάνουν, για να έχουν μια πιο πλήρη άποψη της ιστορίας του gaming. Φυσικά περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Την επόμενη φορά η στήλη μας θα αλλάξει εντελώς ύφος και θα πάμε σε κάτι πιο μοντέρνο, πιασάρικο και καταιγιστικό! "Ξεσκονίστε" τις γνώσεις σας στο Call of Duty, καθώς θα επιλέξουμε τους δέκα κορυφαίους χαρακτήρες από όλα τα games της σειράς! Θυμηθείτε τους πρωταγωνιστές, τους αφανείς ήρωες ή ακόμα και τους ...κακούς της υπόθεσης και κάντε κλικ εδώ για να ψηφίσετε τις δικές σας επιλογές στο forum του GameWorld! Όπως πάντα η τελική επιλογή θα είναι αποτέλεσμα τόσο της δικής σας ψηφοφορίας όσο και των επιλογών της συντακτικής ομάδας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Symantec: Πως να προστατεύσετε τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης
- Τop 10: Τα καλύτερα Adventures
- Αποκάλυψη του Nokia Normandy στην ΜWC 2014
- Δέκα χρόνια Flickr
- Παράταση στον διαγωνισμό StudentAct
- Samsung: Teaser για το Unpacked 5 - Νέο UI για το Galaxy S5;
- Το πρόβλημα με την 1080p ανάλυση στο Xbox One έχει σχεδόν διορθωθεί
- Gameplay trailer για το EA Sports UFC
- Περισσότερος Σκοτεινός Ιππότης με Batman Blackgate Deluxe Edition
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld
- Τελευταία Νέα GameWorld
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Περισσότερος Σκοτεινός Ιππότης με Batman Blackgate Deluxe Edition
- Samsung: Teaser για το Unpacked 5 - Νέο UI για το Galaxy S5;
- Gameplay trailer για το EA Sports UFC
- Symantec: Πως να προστατεύσετε τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης
- Παράταση στον διαγωνισμό StudentAct
- Δέκα χρόνια Flickr
- Αποκάλυψη του Nokia Normandy στην ΜWC 2014
- Το πρόβλημα με την 1080p ανάλυση στο Xbox One έχει σχεδόν διορθωθεί
- O ΟΤΕ συμμετέχει στο ερευνητικό έργο E3NETWORK
- MLS iQTab Astro 3G: Ένα άστρο, πολλές ευχές