Ναυάγιο στη Σικελία: Ανασύρθηκε η σορός του Μάικ Λιντς

Οι δύτες ανέσυραν και τον πέμπτο νεκρό από τους έξι αγνοούμενους στο ναυάγιο του σούπερ γιοτ Bayesian ανοικτά του Πορτιτσέλο στην Σικελία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πρόκειται για τον Μάικ Λιντς.

Χθες, οι δύτες είχαν ανασύρει τέσσερα πτώματα από το βυθισμένο σκάφος. Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Παλέρμο. Δεν έχουν αναγνωρισθεί επισήμως.

Νωρίς το πρωί επαναλήφθηκε η επιχείρηση για τον εντοπισμό του

τελευταίου νεκρού που παραμένει παγιδευμένος στο ναυαγισμένο γιοτ και, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πρόκειται για την 18χρονη κόρη του Μάικ Λιντς Χάνα.

 Γιατί επέζησε το πλήρωμα του σούπερ γιοτ, ενώ χάθηκαν οι μισοί επιβάτες;

Το ερώτημα γιατί επέζησε το πλήρωμα του σούπερ γιοτ που βυθίστηκε στην Σικελία, έχοντας μία μόνον απώλεια, ενώ χάθηκαν οι μισοί από τους 12 επιβάτες, καθώς και το γιατί το σκάφος βυθίστηκε τόσο γρήγορα, είναι τα ζητήματα που πρέπει να λύσουν οι ιταλικές ανακριτικές αρχές, που ερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες ναυάγησε η υπερπολυτελής θαλαμηγός του μεγιστάνα της τεχνολογία Μάικ Λιντς και της γυναίκας του.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πλήρωμα του σούπερ γιοτ επέζησε, εκτός από τον σεφ του πλοίου, επειδή ήταν όλοι ξύπνιοι και στο κατάστρωμα, ενώ οι επιβάτες τους κοιμούνταν, στις καμπίνες κάτω. Ο σεφ του πλοίου, Ρεκάλντο Τόμας, ήταν το πρώτο θύμα που βρέθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Τα άλλα εννέα μέλη του πληρώματός επέζησαν.

Ο Stephen Askins, συνεργάτης της Tatham & Co, δικηγορικής εταιρείας του Λονδίνου με ειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο, ο οποίος έχει περάσει πάνω από τριάντα χρόνια εργασίας στον ναυτιλιακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων, δήλωσε στη MailOnline ότι η πρόβλεψη κακών καιρικών συνθηκών σήμαινε πιθανότατα ότι το πλήρωμα ήταν ήδη όρθιο και εργαζόταν όταν ο καιρός χτύπησε το Bayesian. Αυτό τους επέτρεψε να πέσουν γρήγορα στην θάλασσα και να διαφύγουν με σωσίβια λέμβο.

Η αντίστοιχη διαδικασία θα ήταν πολύ πιο δύσκολη για τους επιβάτες κάτω από το κατάστρωμα. Θα έπρεπε να ανέβουν στο κατάστρωμα στα 60 δευτερόλεπτα που φέρεται να χρειάστηκε το σκάφος για να βυθιστεί. Αλλά εκείνη την ώρα, το σούπερ γιοτ ήταν φτερό στον άνεμο, από τον υδροσίφωνα που το είχε τυλίξει. Οι άνθρωποι κοιμούνταν και όταν ξύπνησαν έπρεπε να βγουν στο κατάστρωμα υπερπηδώντας οτιδήποτε είχε πέσει και έκλεινε τις μικρές σκάλες του σκάφους.

Ο Στήβεν Άσκινς δήλωσε στη MailOnline: «Όλο το πλήρωμα, εκτός από τον σεφ, επέζησε, γεγονός που μου λέει ότι ήταν όλοι ξύπνιοι. Οι άνθρωποι που επιβιώνουν από αυτά τα πράγματα είναι ξύπνιοι και στο κατάστρωμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να ρίξουν μια σωσίβια λέμβο στην θάλασσα», εκτίμησε

«Είμαι σίγουρος ότι θα είχαν κοιτάξει τα δελτία καιρού και μπορείτε να φανταστείτε μια συζήτηση μεταξύ του καπετάνιου και του ιδιοκτήτη για το πώς θα το αντιμετώπιζαν, γι’ αυτό και το πλήρωμα ήταν ξύπνιο. Το πλήρωμα ήταν όλο ξύπνιο και όταν όλα ξεκίνησαν μπόρεσαν να μπουν σε μια από τις σωσίβιες λέμβους. Αλλά οι άλλοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω. Τα πράγματα συνέβησαν τόσο γρήγορα που θα ήταν δύσκολο να φτάσουν οι ναυτικοί στους επιβάτες», είπε. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για περίπτωση κατηγορίας «μαύρου κύκνου».

Έναρξη δικαστικής έρευνας – Το γιοτ βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά

Οι αρχικές μαρτυρίες έκαναν λόγο ότι το σούπερ γιοτ βρέθηκε στο «μάτι» υδροσίφωνα και, κατόπιν περιδίνησης, έσπασε το τεράστιο κατάρτι του και άρχισε να βυθίζεται.

Ωστόσο, δύτες που κατόρθωσαν να φτάσουν στο ναυάγιο, σε βάθος 50 μέτρων, ανέφεραν ότι το κύτος του πλοίου είναι πεσμένο στο πλάι άθικτο, μαζί με το κατάρτι.

«Τα στοιχεία που έχουμε από τους δύτες είναι ότι το σκάφος είναι άθικτο, γυρισμένο στο πλάι» δήλωσε επίσης στο BBC o Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης και πρόσθεσε ότι τα σκάφη δεν είναι σχεδιασμένα να πλέουν με τέτοιο καιρό».

Μετά από αυτές τις μαρτυρίες, η εισαγγελία του Τέρμινι Ιμερέσε άνοιξε δικαστική έρευνα για το περιστατικό. Στόχος είναι η περισυλλογής στοιχείων για τη διαλεύκανση του τραγικού περιστατικού, εφόσον μέχρι στιγμής δεν αποκλείεται κανένα σενάριο. Μάλιστα, από τα νέα στοιχεία προκύπτει πως το ιστιοφόρο Bayesian βυθίστηκε ταχύτατα, μέσα σε διάστημα περίπου 5 λεπτών, σύμφωνα με δήλωση των Ιταλικών Αρχών στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Πηγή: www.enikos.gr

The post Ναυάγιο στη Σικελία: Ανασύρθηκε η σορός του Μάικ Λιντς first appeared on markos.tv |.

Keywords
Τυχαία Θέματα