Σεισμοί στις Κυκλάδες: Άλλαξε για πρώτη φορά ο τρόπος που «σπάει» το ρήγμα – «Ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, αλλά μικρότερο»

Για την ενεργοποίηση ενός γειτονικού και μικρότερου ρήγματος στην υποθαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, που θα μπορούσε να εμποδίσει την επέκταση του κυρίου ρήγματος, κάνει λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου που απασχολεί εδώ και μέρες τους κατοίκους των Κυκλάδων, ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr,  ανέφερε ότι, «όλη η προσοχή μας εστιάζεται πλέον στην εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά

τις 5 Φεβρουαρίου, όταν και έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ανάλυση δείχνει ότι ίσως μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό, έχουμε μια αλλαγή συμπεριφοράς στη σεισμική δραστηριότητα, η οποία μας δίνει μια μικρή αισιοδοξία ότι ίσως πάνε καλύτερα από εδώ και πέρα». 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μειωθεί το πλήθος των σεισμών που έχουν μεγέθη από 3 Ρίχτερ και πάνω, ενώ ταυτόχρονα τα μεγέθη αρχίζουν σταδιακά να μικραίνουν. «Αυτά τα δυο στοιχεία, μας κάνουν να έχουμε μια ελαφρά αισιοδοξία. Ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσουμε να επικυρώσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ότι δηλαδή, ο 5,2 Ρίχτερ ίσως ήταν ο κύριος σεισμός», συμπλήρωσε ο επιστήμονας.

«Ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, μικρότερο ρήγμα»

Την ίδια στιγμή, από σήμερα, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, έχει αλλάξει ο τρόπος που «σπάει» το ρήγμα. «Ενώ όλοι οι προηγούμενοι σεισμοί είχαν ακριβώς τον ίδιο τρόπο διάρρηξης επάνω στο συγκεκριμένο ρήγμα, με κατεύθυνση προς ΒΑ και με την κατακόρυφη κίνηση να επικρατεί, πλέον η διεύθυνση έχει αλλάξει και είναι περίπου κάθετη στην προηγούμενη και επικρατεί η οριζόντια μετακίνηση», εξήγησε ο σεισμολόγος.

«Αυτό μας δίνει ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, μικρότερο ρήγμα, το οποίο εμποδίζει ενδεχομένως την προσπάθεια της ΒΑ επέκτασης του κυρίου ρήγματος. Άλλωστε, επειδή είναι μικρό, δεν έχει και την δυναμική να μας δώσει μεγάλο σεισμό. Όποτε, αυτό ίσως να επιδρά περισσότερο ευεργετικά στο να μην προχωρήσει το κύριο ρήγμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος συστήνει «υπομονή, καθώς όλα αυτά θα τα δούμε τις επόμενες μέρες, όταν και θα τα συναξιολογήσουμε».

Κυκλάδες: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε 14 ημέρες στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού – Τα νέα στοιχεία του ΕΚΠΑ

Πάνω από 12.800 σεισμούς έχει εντοπίσει το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025.

Σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 καταγράφηκαν 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 δονήσεις με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 Ρίχτερ, και 2 δονήσεις μεγέθη μεγαλύτερα των 4,5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ.

Παράλληλα το ΕΚΠΑ κατέγραψε τις περιοχές, κοντά, αλλά και μακριά από την καλντέρα, που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από κατολισθητικά φαινόμενα.

Πηγή: www.enikos.gr

The post Σεισμοί στις Κυκλάδες: Άλλαξε για πρώτη φορά ο τρόπος που «σπάει» το ρήγμα – «Ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, αλλά μικρότερο» first appeared on markos.tv |.

Keywords
Τυχαία Θέματα