Τέμπη: Τα 6 συμπεράσματα Κοκοτσάκη για την πραγματογνωμοσύνη για τα 3 βίντεο – «Οι συντάκτες είναι εκτός του επιστημονικού τους αντικειμένου»

Σε 6 συμπεράσματα καταλήγει η ομάδα του κ. Βασίλη Κοκοτσάκη, τεχνικού συμβούλου συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, σχετικά με την έκθεση των δύο δικαστικών πραγματογνωμόνων για τα τρία βίντεο που παραδόθηκαν πρόσφατα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λάρισας, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά

Ο ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών και οι συνεργάτες του -εξειδικευμένοι επιστήμονες- αφού εξέτασαν την έκθεση των κ.κ. Απόστολου Βασιλάκου και Σταύρου Μπατζόπουλου, διαπίστωσαν τα παρακάτω:

«Οι

συντάκτες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια για τη σύνταξη μιας τόσο σοβαρής έκθεσης, λόγω:

α) Ελλιπούς γνώσης του αντικειμένου, καθώς η επιστημονική τους κατάρτιση αφορά διαφορετικό πεδίο.β) Περιορισμένης επαγγελματικής εμπειρίας σε ένα τόσο σύνθετο έργο πραγματογνωμοσύνης.

Αναζητώντας τα επαγγελματικά βιογραφικά των δύο συντακτών, διαπιστώνεται, από την ομάδα του κ. Κοκοτσάκη, ότι το ερευνητικό αντικείμενο του ενός σχετίζεται με μεταλλουργία, υλικά και μηχανική μετάλλων, με έμφαση σε:

Κράματα αλουμινίου και χάλυβα.Μηχανικές ιδιότητες μετάλλων (εφελκυσμός, ερπυσμός, αντοχή, επιμήκυνση).Μικροδομή και συμπεριφορά υλικών (π.χ. κατανομή σωματιδίων Si, σταθερότητα).Μικροσκοπία και χαρακτηρισμό υλικών (ηλεκτρονικές μικρογραφίες, XRD, μικροσκοπία σάρωσης).Μοντελοποίηση και προσομοιώσεις (μηχανικές ιδιότητες, διαγράμματα φάσεων, διάχυση)».

«Συνεπώς, πρόκειται για μηχανικό μεταλλουργίας και επιστήμονα υλικών, με εξειδίκευση στη μελέτη και βελτίωση μεταλλικών κραμάτων. Δεν διαθέτει ειδίκευση στην ανάλυση βιντεοσκοπημένου υλικού ούτε εμπειρία πραγματογνώμονα. Όσον αφορά τον έτερο, ηλεκτρολόγο μηχανικό, δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν επαρκείς επαγγελματικές πληροφορίες ή στοιχεία που να αποδεικνύουν σχετική εμπειρία».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ομάδας του κ. Κοκοτσάκη, ο αναφερόμενος, στην έκθεση των δύο πραγματογνωμόνων, πίνακας 1, «στερείται αξιοπιστίας, καθώς δεν συνοδεύεται από καμία σήμανση που να επιβεβαιώνει την πηγή ή την πιστοποίησή του. Η μόνη σχετική αναφορά είναι η δήλωση ότι πρόκειται για “στοιχεία χορηγηθέντα από τη Hellenic Train”, χωρίς περαιτέρω τεκμηρίωση».

Σχολιάζοντας τις παρακάτω φωτογραφίες με χειρόγραφα χαρτιά, η ομάδα του κ. Κοκοτσάκη επισημαίνει πως, δεν αποτελούν μόνο ένα εντελώς αναξιοποίητο στοιχείο, «αλλά και μια ένδειξη της ερασιτεχνικής – έως και προκλητικά πρόχειρης – οργάνωσης των ευρημάτων του δυστυχήματος».

Επίσης, αναφέρεται, ότι πουθενά δεν υπάρχουν φωτογραφίες με τις τρείς (3) άδειες (?) φορτάμαξες που φέρεται να μετέφεραν ελάσματα και «κυρίως δεν υπάρχει αναφορά στην έκθεση τους εάν πάνω στο φορτίο των λαμαρινών διακρίνονται ή όχι τα εν σειρά συρματόσχοινα πρόσδεσης όπως οι ίδιοι περιγράφουν ότι υπήρχαν, στην αρχική έκθεση πραγματογνωμοσύνης τους… για τα αίτια της πυρκαγιάς».

Στην συνέχεια, η ομάδα του κ. Κοκοτσάκη επισημαίνει πως όλα τα containers, εκτός από εκείνο της ΜAERSK, το οποίο φαίνεται μερικώς, φωτογραφίζονται αποσπασματικά. «Τα containers δεν είναι μοναδικά, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν χιλιάδες πανομοιότυπα παγκοσμίως, φέρνοντας την ίδια σήμανση της μεταφορικής εταιρείας, όπως συμβαίνει π.χ. με τη δανέζικη MAERSK».

Στις παρατηρήσεις της ομάδας του κ. Κοκοτσάκη για την έκθεση των δύο δικαστικών πραγματογνωμόνων, αναφέρεται επίσης πως «στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ταυτοποίηση του container είναι αδύνατη, ενώ σε πολλές άλλες γίνεται εντελώς αυθαίρετα».

«Ασάφειες στην παράγραφο “Γ. Ανάλυση Ταχύτητας και Χρόνου”»

Αναλύοντας τις ασάφειες σχετικά με την ανάλυση ταχύτητας και χρόνου, προκύπτει:

«A. Έλλειψη σαφήνειας στον όρο “μη γεωαναφερμένο αντίγραφο”

Το κείμενο αναφέρει ότι τα κατασκευαστικά σχέδια της σιδηροδρομικής γραμμής δόθηκαν μη γεωαναφερμένα και στη συνέχεια έγινε η γεωαναφορά τους μέσω του QGIS. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο αξιόπιστη ήταν αυτή η διαδικασία και αν υπήρχαν περιθώρια.

Β. Η φράση “χρονοσήμανση των καιρικών” δεν έχει νόημα

Πιθανότατα εννοείται “χρονοσήμανση των καταγραφών καιρικών δεδομένων” ή κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο, η σύνταξη όπως είναι τώρα, είναι ασαφής.

Γ. Δεν διευκρινίζεται αν η ώρα των 23:18:28’’ αφορά όλα τα καταγραφικά ή μόνο τις εξωτερικές πηγές

Ενώ αναφέρεται ότι η σύγκρουση σημειώθηκε στις 23:18:28 βάσει των δεδομένων από τρίτες εταιρείες, στη συνέχεια αναφέρεται ότι το καταγραφικό της ηλεκτράμαξας έδειξε 2 3:13:27,700, δηλαδή περίπου 5 λεπτά νωρίτερα.Δεν διευκρινίζεται ποια ώρα θεωρείται πιο αξιόπιστη και αν αυτό το χρονικό χάσμα οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα του καταγραφικού ή σε διαφορά συγχρονισμού των ρολογιών.

Δ. Η αναφορά στα 5.662.757μ. στο τέλος είναι ασαφής.

Δεν εξηγείται τι αντιπροσωπεύει αυτή η τιμή. Είναι συνολική απόσταση που έχει διανύσει το όχημα; Είναι κάποια ένδειξη που σχετίζεται με το σύστημα μέτρησης;Αν πρόκειται για τη συνολική διαδρομή της αμαξοστοιχίας, θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς την σημασία της».«Ασάφειες στην παράγραφο “Γ.1. Βίντεο καταγραφικού σήραγγας Πλαταμώνα”»

«A. Σχέση απόστασης – ταχύτητας – χρόνου

Η αμαξοστοιχία κινείται με 36,58 χλμ/ώρα (~10μ/δευτερόλεπτο).Αν βρίσκεται 1.100μ πριν τον Σ.Σ. Ν. Πόρων, θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά για να φτάσει εκεί, άρα η χρονική εκτίμηση φαίνεται σωστή.Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάλυση πιθανών επιβραδύνσεων ή μικρών διαφορών στην ταχύτητα κατά τη διαδρομή, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ελαφρώς το αποτέλεσμα.

B. Επιβεβαίωση από τρίτη πηγή (σταθμάρχης Σ.Σ. Ν. Πόρων)

Η σταθμάρχης καταγράφει τη διέλευση της αμαξοστοιχίας στις 23:05’, που συμπίπτει με το θεωρητικό πέρασμα της αμαξοστοιχίας από τον σταθμό 2 λεπτά μετά την έξοδο από τη σήραγγα.Δεν διευκρινίζεται αν ο σταθμάρχης βασίζεται σε ρολόι συγχρονισμένο με την επίσημη ώρα Ελλάδος ή σε κάποιο άλλο αυτόματο σύστημα καταγραφής».

«Ασάφειες στην παράγραφο “Γ.2. Βίντεο καταγραφικού σήραγγας Τεμπών”»

«A. Συγχρονισμός μεταξύ καμερών και χρονογράφου αμαξοστοιχίας

Αναφέρεται ότι οι δύο κάμερες της σήραγγας Τεμπών (Ραψάνης) έχουν την ίδια χρονική απόκλιση με τον χρονογράφο της αμαξοστοιχίας.Ωστόσο, επειδή η απόστασή τους είναι 1.000μ., γίνεται η υπόθεση ότι ανήκουν στο ίδιο καταγραφικό.Η σύνδεση αυτή δεν τεκμηριώνεται με επιπλέον τεχνικές λεπτομέρειες και παραμένει υπόθεση.

Β. Η υπόθεση περί λάθους χρονισμού των καμερών

Συμπεραίνεται ότι η απόκλιση “πιθανότατα οφείλεται σε λάθος χρονισμό του καταγραφικού των καμερών”.Ωστόσο, δεν παρέχεται κάποια ανεξάρτητη επαλήθευση αυτής της υπόθεσης (π.χ. από τρίτη πηγή, τεχνικό έλεγχο ή εξωτερικό ρολόι αναφοράς).Επιπλέον, η φράση “η ώρα Ελλάδος εκτιμάται κατά 00:01’:10’’” υποδηλώνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα, κάτι που αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Γ. Έλλειψη τεκμηρίωσης της αναφοράς σε “εξωτερικό παρατηρητή”

Στο τέλος αναφέρεται ότι “χωρίς την παρουσία εξωτερικού παρατηρητή ή άλλου τεχνικού βοηθήματος δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί”.Αυτό αφήνει ανοιχτό το ερώτημα: πώς θα μπορούσε να είχε επιβεβαιωθεί η πραγματική ώρα;Υπήρχε κάποια δυνατότητα συγχρονισμού του καταγραφικού με άλλη ανεξάρτητη πηγή (π.χ. GPS, κεντρικό σύστημα σηματοδότησης)».Συμπεράσματα

Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Κοκοτσάκη και με βάση όλα τα παραπάνω, προκύπτουν 6 συμπεράσματα τα οποία είναι:

«1. H έκθεση αυτή των διορισθέντων από τον κ. Ανακριτή προσώπων δεν πιστοποιεί τη γνησιότητα του βιντεοληπτικού υλικού.
2. Οι συντάκτες είναι εκτός επιστημονικού τους αντικειμένου.
3. Η μία εβδομάδα χρονικής διάρκειας σύνταξης παράγει προχειρότητα.
4. Η ανάλυση των εικόνων και του βίντεο δεν είναι πειστική.
5. Η ανάλυση του χρόνου δεν είναι τεκμηριωμένη.
6. Τα βίντεο κατά τα φαινόμενα, είναι πιθανότερο να είναι αποτέλεσμα εκ των υστέρων “σκηνοθεσίας” πάρα αλλοίωσης».

Παραρτήματα (ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΑΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ)

  Γ. Ανάλυση Ταχύτητας και Χρόνου

Από το Μάρτιο του 2023 και κατά την διενέργεια των ερευνών μας για τα αίτια του δυστυχήματος της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών μας δόθηκε, από την εταιρεία ΟΣΕ ΑΕ, μη γεωαναφερμένο αντίγραφο των κατασκευαστικών σχεδίων της σιδηροδρομικής γραμμής στο επίμαχο τμήμα Ευαγγελισμός – Ν. Πόροι.

Με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού, της εφαρμογής QGIS, επεξεργασίας και ανάλυσης γεωπληροφοριακών συστημάτων, προβήκαμε στην γεωαναφορά του στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ87), ώστε να καταστεί δυνατή η χωροθέτησή του και να πραγματοποιηθούν ακριβείς μετρήσεις αποστάσεων επ’ αυτού.

Επίσης, από τον Ιούνιο του 2023 διαθέτουμε, από την εταιρεία ASEA ΜΟΥΜΤΖΗΣ, τα αρχεία καταγραφής του συνόλου των κινήσεων της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 μετά την εξαγωγή τους από τα καταγραφικά των ηλεκτραμαξών σε επεξεργάσιμη μορφή (αρχείο excel).

Τέλος, από την χρονοσήμανση των καιρικών, της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ και της εταιρείας MKC ΑΕ (με διόρθωση της θετικής απόκλισης των 2’:50’’), που κατέγραψαν το συμβάν, έχει εξακριβωθεί ότι η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έλαβε χώρα στις 23:18:28’’ ώρα Ελλάδος το βράδυ της 28ης
Φεβρουαρίου 2023.

Κάνοντας χρήση της χιλιομέτρησης του ανωτέρω αναφερόμενου σχεδίου μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι για τη γραμμή καθόδου:
● Η συνολική απόσταση μεταξύ του σημείου σύγκρουσης, εμπροσθεν της ανισόπεδης διάβασης της ΠΑΘΕ και της νότιας εξόδου της σήραγγας Πλαταμώνα (Ν. Πόροι), είναι 22.400μ.
● Η απόσταση μεταξύ του σημείου σύγκρουσης και της βόρειας εισόδου της σήραγγας Τεμπών (Ραψάνη) είναι 9.600μ.
● Η απόσταση μεταξύ του σημείου σύγκρουσης και της 3ης εξόδου διαφυγής εντός της σήραγγας Τεμπών είναι 8.600μ.

Από την ανάγνωση των δεδομένων καταγραφής της κίνησης της με αριθμό 120-012 ηλεκτράμαξας της εμπορικής αμαξοστοιχίας διαπιστώνουμε ότι η τελευταία καταγραφή, προφανώς λόγω της σύγκρουσης, είναι αυτή με αύξοντα αριθμό καταχώρισης 412257, κατά την οποία ο ηλεκτρονικός χρονογράφος έδειξε 23:13’:27’’,700. Αυτό σημαίνει ότι ο ηλεκτρονικός χρονογράφος της ηλεκτράμαξας παρουσίασε απόκλιση – υστέρηση πέντε (5) λεπτών από την επίσημη ώρα Ελλάδος.

Στην ίδια τελευταία καταγραφή το σύστημα της 120-012 ηλεκτράμαξας ανέφερε 5.662.757μ.Γ.1. Βίντεο καταγραφικού σήραγγας Πλαταμώνα

Ανατρέξαμε στις εγγραφές του οδομέτρου μέχρι εκείνης που θα υποδείκνυε ότι η αμαξοστοιχία βρίσκεται σε απόσταση 22.400μ προ του σημείου της σύγκρουσης. Δηλαδή, εκείνης της εγγραφής όπου η αμαξοστοιχία θα εμφανιζόταν στη νότια έξοδο της σήραγγας του Πλαταμώνα και το οδόμετρο θα έγραφε 5.640.357μ. Η τιμή πλησιόν αυτής, η εγγραφή αναφέρεται με αύξοντα αριθμό καταχώρισης 411254, όπου το οδόμετρο δείχνει 5.640.352μ, δηλαδή απόσταση 22.405μ.

Η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας καταγράφεται σε 36,58 χλμ/ώρα, δηλαδή περίπου 10μ/δευτερόλεπτο. Στην ίδια καταχώριση, ο χρονογράφος δείχνει 22:58’:15’’,700 και συνδυάζοντας την ένδειξη αυτή με την πεντάλεπτη (5λεπτη) χρονική υστέρησή του, η πραγματική ένδειξη σε ώρα Ελλάδος είναι 23:03’:16’’.

Η τιμή αυτή χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη με την ένδειξη χρονοσήμανσης του εξεταζόμενου βιντεοληπτικού υλικού, που τη χρονική στιγμή εξόδου της αμαξοστοιχίας από τη σήραγγα αναγράφει 23:03’:18’’. Η μεταξύ τους απόκλιση, της τάξης των ±2 δευτερολέπτων, έχει αμελητέα επίπτωση στη θέση της αμαξοστοιχίας, καθώς, όντας κινούμενη με ταχύτητα μόλις των 10μ/δευτερόλεπτο, η θέση της βρίσκεται με απόκλιση εμπρός ή πίσω δέκα έως είκοσι μέτρων σε συνολική απόσταση 22.400μ.

Η αμαξοστοιχία συνεχίζει την πορεία της και διέρχεται από τον Σ.Σ. Ν. Πόρων. Η απόσταση που διανύει από την έξοδο της σήραγγας του Πλαταμώνα έως τον Σ.Σ. Ν. Πόρων είναι 1.100μ, και με την ταχύτητα που διατηρεί (36χλμ/ώρα) θα χρειαστεί περίπου δύο (2) λεπτά για να την καλύψει.

Η σταθμάρχης του Σ.Σ. Ν. Πόρων καταγράφει στο φύλλο εξασφάλισης υπηρεσίας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 στις 23:05’, δηλαδή δύο λεπτά μετά την έξοδό της από τη σήραγγα.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε ότι υπάρχει χρονική ταύτιση του χρονογράφου της ηλεκτράμαξας 120-012, μετά την διόρθωση της απόκλισης – υστέρησής του, με την αναγραφόμενη χρονοσήμανση του ελεγχόμενου βιντεοληπτικού υλικού της νότιας εξόδου σήραγγας Πλαταμώνα, η οποία επιβεβαιώνεται πλήρως και από εξωτερικό παρατηρητή (σταθμάρχης Σ.Σ. Ν. Πόρων).

Γ.2. Βίντεο καταγραφικού σήραγγας Τεμπών

Αναζητήθηκε εν συνεχεία η εγγραφή που θα υποδείκνυε την αμαξοστοιχία να βρίσκεται σε απόσταση 9.600μ. προ του σημείου της σύγκρουσης. Δηλαδή εκείνης της εγγραφής όπου η αμαξοστοιχία θα εμφανίζονταν να εισέρχεται στην βόρεια είσοδο της σήραγγας των Τεμπών και το οδόμετρο θα έγραφε 5.653.157μ. ή τιμή πλησίον αυτής. Η εγγραφή ανευρέθει με αύξοντα αριθμό καταχώρισης 411819 όπου το οδόμετρο δείχνει 5.653.129μ., δηλαδή απόσταση 9.628μ.

Η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας καταγράφεται σε 88,92 χλμ/ώρα, δηλαδή περίπου 25μ/δευτερόλεπτο. Στην ίδια καταχώριση ο χρονογράφος δείχνει 23:07’:44’’,400 και συνδυάζοντας την ένδειξη αυτή με την πεντάλεπτη (5λεπτη) χρονική υστέρησή του, η πραγματική ένδειξη ώρας είναι 23:12’:44’’.

Η τιμή αυτή χαρακτηρίζεται ως ασύγχρονη με την ένδειξη χρονοσήμανσης του εξεταζόμενου βιντεοληπτικού υλικού, που τη χρονική στιγμή εισόδου της αμαξοστοιχίας στη σήραγγα αναγράφει 23:13’:54’’, καθώς η μεταξύ τους απόκλιση είναι 00:01’:10’’.

Τέλος, αναζητήθηκε η εγγραφή που θα υποδείκνυε την αμαξοστοιχία να βρίσκεται σε απόσταση 8.600μ. προ του σημείου της σύγκρουσης. Δηλαδή, εκείνης της εγγραφής όπου η αμαξοστοιχία θα εμφανίζονταννα διέρχεται μπροστά από την 3η έξοδο διαφυγής εντός της σήραγγας των Τεμπών και το οδόμετρο θα έγραφε 5.654.157μ. ή τιμή πλησίον αυτής. Η εγγραφή ανευρέθει με αύξοντα αριθμό καταχώρισης 411888 όπου το οδόμετρο δείχνει 5.654.147μ., δηλαδή απόσταση 8.610μ.

Η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας καταγράφεται σε 96,13 χλμ/ώρα, δηλαδή περίπου 27μ/δευτερόλεπτο. Στην ίδια καταχώριση ο χρονογράφος δείχνει 23:08’:24’’,200 και συνδυάζοντας την ένδειξη αυτή με την πεντάλεπτη (5λεπτη) χρονική υστέρησή του, η πραγματική ένδειξη ώρας είναι 23:13’:24’’.

Η τιμή αυτή χαρακτηρίζεται ως ασύγχρονη με την ένδειξη χρονοσήμανσης του εξεταζόμενου βιντεοληπτικού υλικού, που τη χρονική στιγμή διέλευσης της αμαξοστοιχίας εντός της σήραγγας αναγράφει 23:14’:34’’, καθώς η μεταξύ τους απόκλιση είναι 00:01’:10’’.

Οι δύο κάμερες της σήραγγας Τεμπών (Ραψάνης) παρουσιάζουν την ίδια χρονική απόκλιση με τον χρονογράφο της ηλεκτράμαξας και καθώς η μεταξύ τους απόσταση είναι 1.000μ., πιθανότατα είναι εγκατεστημένες στο ίδιο καταγραφικό.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει χρονική ταύτιση του χρονογράφου της ηλεκτράμαξας 120-012, μετά την διόρθωση της απόκλισης – υστέρησής του, με την αναγραφόμενη χρονοσήμανση του ελεγχόμενου βιντεοληπτικού υλικού της σήραγγας των Τεμπών. Η απόκλιση πιθανότατα οφείλεται σε λάθος χρονισμό του καταγραφικού των καμερών και ως πραγματική εκτιμάται η ώρα Ελλάδος κατά 00:01’:10’’, αλλά χωρίς την παρουσία εξωτερικού παρατηρητή (π.χ. σταθμάρχης Σ.Σ. Ραψάνης) ή άλλου τεχνικού βοηθήματος δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Πηγή: www.enikos.gr

The post Τέμπη: Τα 6 συμπεράσματα Κοκοτσάκη για την πραγματογνωμοσύνη για τα 3 βίντεο – «Οι συντάκτες είναι εκτός του επιστημονικού τους αντικειμένου» first appeared on markos.tv |.

Keywords
Τυχαία Θέματα