Βασίλης Ανδρικόπουλος: Υποψήφιος για το Δοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ στις επερχόμενες εκλογές με τον συνδυασμό ΑΛΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπρατάκο.

Ο στόχος για εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο αφήγημα, στο οποίο η μικρομεσαία επιχείρηση δεν αντιμετωπίζεται ως αδύναμος κρίκος, αλλά ως πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη.

Follow the Leaders of E: Βασίλης Ανδρικόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Καραμολέγκος

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της πρωτογενούς βιομηχανίας;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη που επηρεάζουν αντίστοιχα και την εγχώρια αγορά, π.χ. τιμές

πρώτων υλών, κόστος ενέργειας, εξαγωγικές δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Η εύρεση προσωπικού με δεξιότητες σίγουρα είναι μια σημαντική ανάγκη. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε εργάτες και εξειδικευμένο προσωπικό π.χ. μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους και άλλα σχετικά με τη βιομηχανία επαγγέλματα. Αυτό δημιουργείται και λόγω της στροφής του ανθρώπιμου δυναμικού στον Τουρισμό / Κατασκευές που αποφέρει γρήγορο και σημαντικό όφελος στους εργαζόμενους.

Θεωρείτε πρόκληση τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί;

Τα προβλήματα πάντα έχουν και λύσεις και μας κάνουν να σκεφτούμε λύσεις που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν. Η εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών, οι αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης της αγοράς με άλλα μοντέλα πωλήσεων είναι σημαντικές παρεμβάσεις που κάθε εταιρία πρέπει να εξετάζει προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της.

Σε ποιο βαθμό υπάρχει πολυπλοκότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ποια εξήγηση δίνετε;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν αλλάξει πολύ τους κανόνες του παιχνιδιού. Όπως προανέφερα πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να βρίσκουμε πάντα λύσεις που θα εξασφαλίσουν την κερδοφορία και συνέχιση της επιχείρησης.

Είναι διαχειρίσιμη αυτή η πολυπλοκότητα και προς ποια κατεύθυνση;

Είναι διαχειρίσιμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αλλαγές που επέφερε στον κόσμο μας. Δεχτήκαμε ένα αρχικό σοκ αλλά ανασυνταχτήκαμε γρήγορα και βρήκαμε λύσεις / εναλλακτικές. Δεν ήταν εύκολο αλλά ήταν απαραίτητο. Όσες εταιρίες δεν έχουν τους μηχανισμούς να προσαρμόζονται γρήγορα είναι αυτές που θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Πως αξιολογείτε την ανάγκη για προσθήκη αξίας;

Η συνεχής εξέλιξη της βιομηχανίας μέσω έρευνας και καινοτομίας είναι πάρα πολύ σημαντική προκειμένου να προσφέρονται στους καταναλωτές προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στις νέες τάσεις της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λανσάρισμα του «Διπλοζυμωτού Κατσέλη» από την εταιρία Καραμολέγκος που ήρθε να καλύψει μια ανάγκη των καταναλωτών για ποιοτικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και προϊόντα που θα τους διευκολύνουν στην καθημερινότητα τους.

Πόσο ανταποκρίνονται σήμερα οι επιχειρήσεις στην επίτευξη προσθήκης αξίας;

Αναταποκρίνονται σημαντικά. Δεν γίνεται άλλωστε αλλιώς αφού οι καταναλωτές είναι πολύ αυστηροί κριτές. Κρίνεσαι κάθε μέρα. Ή εξελίσσεσαι ή απλά εξαφανίζεσαι!

Θεωρείτε ανασταλτικό παράγοντα την περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση; Είναι όντως περιορισμένη η πρόσβαση και σε ποιο βαθμό;

Υπάρχουν σημαντικά εργαλεία χρηματοδότησης στην αγορά αυτή τη στιγμή. Το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι ένα από αυτά. Το ταμείο δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε πυλώνες σημαντικούς για την εξέλιξη της βιομηχανίας. Σίγουρα το να πάρεις χρηματοδότηση δεν είναι κάτι απλό, πρέπει να έχεις όραμα, καλά τεκμηριωμένα πλάνα και να έχεις και ένα επιτυχημένο ιστορικό που θα δείξει ότι τη χρηματοδότηση που θα λάβεις θα την αξιοποιήσεις.

Πιστεύετε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συμβάλουν πολύ, λίγο η είναι αδιάφορη στο αναπτυξιακό πλαίσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας;

Έχουν ήδη γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογία και έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, ακινήτων, κτλ. Η σωστή φορολόγηση είναι σημαντική σε ότι αφορά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι θα γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών πάντα σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Θεωρείτε αυστηρό το επιχειρηματικό και ρυθμιστικό κλίμα που υπάρχει σήμερα;

Θεωρώ πολύ σημαντικό το επιχειρηματικό περιβάλλον να είναι σταθερό και προβλέψιμο με ξεκάθαρους και δίκαιους κανόνες. Όπως είπα, η σταδιακή περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι σημαντική. Επίσης, η αναβάθμιση της νομοθετικής διαδικασίας με μείωση του ρυθμιστικού φόρτου και του κόστους συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών, η απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, το ασφαλιστικό σύστημα, η εκπαίδευση, η υγεία και η πολιτική προστασία, όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά θέματα για την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πως το αξιολογείτε σε σχέση με τα δημοσιονομικά προβλήματα, τα οικονομικά εμπόδια, το υψηλό κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία συνεχίζονται να εξελίσσονται, η ψηφιοποίηση προχωράει, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, όλα αυτά βοηθούν τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας με αποτέλεσμα τη δυνατότητα μεγαλύτερων θετικών παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις.

Παράγοντες όπως η μη επαρκή εκπαίδευση, τα εργασιακά προβλήματα σε ποιο βαθμό επηρεάζουν το επιχειρηματικό κλίμα και τι λύσεις προτείνετε;

Σίγουρα επηρεάζουν και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι είναι η προτεραιότητα σε κάθε επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι τους! Οι λύσεις αρκετές και πιστεύω εφαρμόσιμες.

Η ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Διαμόρφωση εθνικού συστήματος δεξιοτήτων, με κλαδική και περιφερειακή διάσταση, ώστε να απαντά στις ανάγκες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών.

Η αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας και της αγοράς. Ενίσχυση των αντικειμένων που σχετίζονται με STEM, συστηματική καλλιέργεια soft skills, αναβάθμιση των δομών επαγγελματικού προσανατολισμού και καθοδήγησης για την επιλογή καριέρας, στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Βελτίωση του πλαισίου για την αξιοποίηση του θεσμού της Μαθητείας, με ενεργό συμμετοχή των Επιμελητηρίων στα πρότυπα επιτυχημένων πρακτικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία.

Τα φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επενδύουν σε προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.

Η καταπολέμηση των εμποδίων εισόδου στην αγορά εργασίας και διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας. Αντιμετώπιση του έμφυλου χάσματος των αμοιβών, προώθηση πρακτικών για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, πρόσβαση σε αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, με πρωτοβουλίες και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πείτε μας πεδία στον τομέα μεταποίησης τα οποία επιδέχονται άμεση βελτίωση, προς ποια κατεύθυνση και με τι αντίκτυπο;

Αρκετά τα πεδία βελτίωσης και εξέλιξης. Παραθέτω κάποια χαρακτηριστικά:

Παραγωγικότητα και εξωστρέφεια – Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής. Αύξηση των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη, ώστε να πλησιάσουν σταδιακά στα επόμενα χρόνια το 3% του ΑΕΠ. Ενίσχυση – ποσοτική και ποιοτική – των δικτύων σύνδεσης της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας με τις επιχειρήσεις, δημιουργία περιφερειακών συνεργατικών σχηματισμών, περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μεταποίηση: οριζόντια φορολογικά μέτρα, άρση εμποδίων και αντικινήτρων σε όλο το φάσμα της επενδυτικής διαδικασίας, αναβάθμιση του χωροταξικού πλαισίου για τη βιομηχανία, ειδικές πολιτικές ενίσχυσης σε κλάδους με εξωστρεφή δυναμική και υψηλή προστιθέμενη αξία. Καθαρότερη ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος. Ευρωπαϊκή και εθνική ενεργειακή στρατηγική για την ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, για την επέκταση των δικτύων και των μέσων αποθήκευσης ενέργειας,  δημιουργία εταιρικών σχέσεων με παρόχους τρίτων χωρών, ένταξη σε νέα ασφαλέστερα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.

Δεξιότητες και ανθρώπινο δυναμικό – το λεγόμενο reskilling και upskilling είναι σημαντικά. Σημαντική επίσης είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μπορούν να γίνουν και περισσότερα.

Επιχειρηματικό περιβάλλον – Σταθερό και προβλέψιμο.

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή μετάβαση – Υποστήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης.  Ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα και κίνητρα, για την υιοθέτηση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις.  Ενισχυμένα προγράμματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και καθοδήγησης ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα και των εργαζομένων.

Η μακρόχρονη εμπειρία σας, σας κάνει να πιστεύετε ότι η μεταποίηση μπορεί να ακολουθήσει επιτυχώς τις ανάγκες ενεργειακού μετασχηματισμού;

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν συνέχεια και να αφήνουν ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι απαραίτητο να εξελίσσονται ενεργειακά. Άλλωστε η εξέλιξη του κόστους οδηγεί σε λύσεις πιο φθηνής ενέργειας αλλά και την υιοθέτηση συστημάτων έξυπνης κατανάλωσης.

Μπορείτε να χαρτογραφήσετε στον τομέα της μεταποίησης το που βρίσκονται οι επιχειρήσεις από πλευράς ψηφιακού μετασχηματισμού;

Πάντα υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Η τεχνολογία εξελίσσεται πλέον με απίστευτα γοργούς ρυθμούς. Το ΑΙ μπαίνει με ένταση στη καθημερινότητα μας. Όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν πλέον τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού – υιοθέτηση νέων ERPs, ρομποτικών μηχανημάτων στη παραγωγή και τα logistics, AI σε πελάτες και καταναλωτές, εργαλεία πωλήσεων κτλ. είναι απλά παραδείγματα που οι επιχειρήσεις επενδύουν προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές. Η χρηματοδότηση επίσης από τις τράπεζες για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι σημαντική. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι και ένας από τους πυλώνες του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ευρώπη στον τομέα της μεταποίησης;

Ναι εφόσον η χώρα επενδύσει στην «βιομηχανική αριστεία», δηλαδή στην επιδίωξη παραγωγής υψηλής ποιότητας μέσω της βελτιστοποίησης των διαδικασιών, των τεχνολογιών και των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως αναφέραμε παραπάνω και να μεταβεί σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Αν μπορούσατε να επιλέξετε θα προτείνατε ενδυνάμωση του κλάδου της μεταποίησης με επενδύσεις από το εξωτερικό ή με ντόπιες επενδύσεις; Τι κίνητρα μπορούν να δοθούν;

Η χώρα χρειάζεται έκρηξη επενδύσεων και από το εξωτερικό αλλά και από τις εταιρίες του εσωτερικού που πλέον κατατάσσονται σε μεγέθη κολοσσών του εξωτερικού. Πολλά τα λαμπρά παραδείγματα στη χώρα μας. Σίγουρα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής και σίγουρα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Σε ποιο βαθμό μπορούν να επιδράσουν οι επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στον κλάδο της μεταποίησης;

Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες και ήδη γίνεται σημαντική προσπάθεια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και στη παραγωγικότητα και εξωστρέφεια. Όσο πιο γρήγορα και οι επιχειρήσεις καταλάβουν ότι η αγορά που ανταγωνίζονται δεν είναι μόνο η χώρα μας αλλά η παγκόσμια αγορά, τόσο πιο γρήγορα οι επιχειρήσεις θα αλλάξουν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το σίγουρο πλέον είναι ότι οι αλλαγές συντελούνται πολύ πιο γρήγορα απ ότι στο παρελθόν! Είμαι βέβαιος ότι έχουμε και τη ποιότητα των ανθρώπων και τη διορατικότητα των εξελίξεων προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να βάλουν το στίγμα της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Βασίλης Ανδρικόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Καραμολέγκος: Το όραμα μου για μια εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία.

The post Βασίλης Ανδρικόπουλος: Υποψήφιος για το Δοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ στις επερχόμενες εκλογές με τον συνδυασμό ΑΛΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπρατάκο. first appeared on markos.tv |.

Keywords
εβεα, εκλογες, μπροστα, εκλογες 2012, μπροστα, βιωσιμότητα, σοκ, συμμετοχή, αεπ, απε, νέα, τραπεζες, ελλαδα, βομβα mall, markos, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, αξια, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, φορολογια 2013, κοινωνια, υιοθετηση, αεπ, γερμανια, εθνικη, εργαλεια, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, υγεια, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, απε, απιστευτα, απλα, ασφαλιστικο, βιωσιμότητα, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δικτυα, δυναμικο, ευκολο, υπαρχει, εκπαιδευση, εκρηξη, ενεργεια, εργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επαγγελματα, επενδυσεις, ερευνα, εταιρια, ευρωπη, τεχνολογια, ζωης, υπηρεσιες, θετικο, ιστορικο, κατασκευες, κλιμα, μειωση, μοντελα, νοημοσυνη, παντα, οραμα, οφελος, πεδια, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, σιγουρα, σιγουρο, συνεχεια, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σοκ, στιγμα, σουπερ, υψηλη, φορολογια, ψηφιακη, ψηφιακο, αλυσιδα, βηματα, εφαρμογη, χωρα, markos, θεματα
Τυχαία Θέματα