3 φράσεις που κάνουν κακό στη σχέση σας

Σχεδόν όλα τα άρθρα που μιλούν για σχέσεις αναφέρουν την επικοινωνία ως μία πολύ σημαντική αξία. Τι γίνεται όμως όταν τα λόγια σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό;

Η γλώσσα είναι μια ισχυρή δύναμη και αυτά που λέτε αυθόρμητα στο σύντροφό σας θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά. Εδώ είναι οι τρεις πιο απειλητικές φράσεις που μπορεί να σας ξεφύγουν και να κάνουν κακό στη σχέση.

1. «Πάντα … ποτέ δεν …»

Ο κλασικός δολοφόνος της επικοινωνίας. Τίποτα δεν είναι πιο εγγυημένο για να εκνευρίσει το σύντροφό σας από το να ακούσει αυτού του είδους τις σαρωτικές γενικεύσεις. Το πρόβλημα με το

«Πάντα…» και το «Ποτέ δεν …» είναι ότι είναι τόσο εύκολο να σας ξεφύγει τη στιγμή που μιλάτε και αυτό που ο σύντροφός σας ακούει είναι: «Είσαι άχρηστος. Πάντα με απογοητεύεις», ακόμα και αν είναι για κάτι τόσο ασήμαντο όπως το πλύσιμο των πιάτων.

Μπορεί να είστε απογοητευμένοι και απλά να θέλετε να πείτε κάτι, αλλά αυτό που ο σύντροφός σας ακούει, είναι μια επίθεση στον χαρακτήρα του. Αυτό όμως πονάει. Οι γραμμές της επικοινωνίας κλείνουν ερμητικά. Ο σύντροφός σας θα πάρει αυτόματα αμυντική θέση και δεν πρόκειται να ακούσει καμία άλλη λέξη που θα πείτε.

Η υπερβολική κριτική όμως όπως αυτή, ωθεί το αγαπημένο σας πρόσωπο μακριά και δεν σας φέρνει πιο κοντά για να απολαύσετε τη σχέση σας.

Τι διαφορετικό μπορείτε να πείτε:

«Αισθάνομαι ……………….. όταν κάνεις/ ή δεν κάνεις ……………. Πώς μπορούμε να το λύσουμε αυτό;»

«Εκτιμώ πραγματικά όταν κάνεις ………………»

Όπως μπορείτε να δείτε, ξεκινώντας με το «εγώ» αντί για το «εσύ» είναι συχνά μια καλή αρχή! Η αρχή με το «εγώ» μετατρέπει τα λόγια σας από μια κατηγορία, σε μια πρόσκληση για να μιλήσετε και να λύσετε το πρόβλημα.

2. «Δεν με νοιάζει»

Αυτο δεν χρειάζεται καν σκέψη. Η σχέση σας βασίζεται στη μεταξύ σας φροντίδα, οπότε γιατί να την σαμποτάρετε με αυτή την αλόγιστη φράση; Το να λέτε «Δεν με νοιάζει» σε οποιοδήποτε πλαίσιο, όπως π.χ. δεν με νοιάζει τι έχουμε για φαγητό, δεν με νοιάζει που τα παιδιά μαλώνουν, δεν με νοιάζει πού θα πάμε αργότερα, συνεπάγεται αυτομάτως την έλλειψη συναισθηματικής επένδυσης στο άλλο πρόσωπο και στην κοινή σας ζωή.

Ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας μιας μακροχρόνιας σχέσης, είναι αν τα ζευγάρια φέρονται με καλοσύνη ο ένας στον άλλον, όπως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το τι λέει ο σύντροφός σας ή όχι. Εάν ο σύντροφός σας ζητήσει την προσοχή σας και εσείς αντιδράσετε με το «Δεν με νοιάζει» (είτε προφορικά ή σιωπηρά), τότε αυτή αντίδραση θα προκαλέσει ζημιά.

Τι μπορείτε να πείτε αντί για αυτό:

Λίγο πολύ οτιδήποτε, αρκεί να περιέχει ένα αυθεντικό ενδιαφέρον και ότι συμμετέχετε σε αυτό που θέλει ο σύντροφός σας να μοιραστείτε μαζί του.

3. «Δεν πειράζει … δεν έχει σημασία»

Φυσικά, θα υπάρξουν στιγμές που θα το εννοείτε πραγματικά αυτό. Αλλά πολύ συχνά χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις με μια περιφρονητική έννοια, π.χ. «Δεν πειράζει, θα το κάνω εγώ», ή «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για αυτό!»

Και οι δύο φράσεις σε αυτή την έννοια, σημαίνουν ότι απορρίπτετε σκόπιμα την γνώμη του συντρόφου σας, αποκλείοντάς τον. Μπορεί επίσης η συμπεριφορά σας να είναι παθητικά επιθετική, προσπαθώντας να επικρίνετε σιωπηρά τη συμπεριφορά του συντρόφου σας, αντί να κάνετε μια ειλικρινή και εκ των προτέρων συζήτηση μαζί του.

Τι μπορείτε να πείτε αντί για αυτό:

«Θα ήθελα πολύ να μου πεις τη γνώμη σου πάνω στο…………….»

«Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση, μπορείς παρακαλώ να με βοηθήσεις;”

Μην ξεχάσετε να πείτε «ευχαριστώ!» Είναι τόσο μικρό πράγμα, αλλά αυτή η λέξη κάνει όλη τη διαφορά. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ζευγάρια που ευχαριστούν ο ένας τον άλλον αισθάνονται τακτικά περισσότερη υποστήριξη και εκτίμηση, κάτι που τους βοηθά να ξεπεράσουν περιόδους έντασης, όταν αυτές προκύψουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν στιγμές όπου οι σύντροφοί μας, μάς ματαιώνουν και μας ενοχλούν. Αν εκφράσετε την απογοήτευση σας για αυτό, τότε μπορεί να φαίνεται ότι λέτε τη γνώμη σας ή ότι είστε ειλικρινείς. Όμως συχνά, δεν είναι ακριβώς εποικοδομητικό.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Είναι αυτό σοβαρό ζήτημα για να ασχοληθούμε ή απλά κάτι περαστικό;» Αν η απάντηση είναι η πρώτη, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ουδέτερη, εποικοδομητική γλώσσα που επικεντρώνεται σε δράσεις και όχι στον χαρακτήρα και αποφύγετε την επίρριψη ευθυνών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε συνέχεια κάθε λέξη που λέτε. Αλλά μια μεγαλύτερη ευαισθησία γύρω από τις αρνητικές φράσεις θα σας βοηθήσει πολύ μακροπρόθεσμα. Και η προσπάθεια να ενισχύσετε την αγάπη σας με θετικές φράσεις όπως «Σε ευχαριστώ», «Σε αγαπώ», αξίζει εκατό φορές τον κόπο.

Πηγη

The post 3 φράσεις που κάνουν κακό στη σχέση σας appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα