SAY YES: Η Βάσω Σκόπα προτείνει νέες εμπειρίες γνώσης. Πείτε απλώς ΝΑΙ!

Το SAY YES μάς προσκαλεί να πούμε «ΝΑΙ» στις δράσεις που διοργανώνει. Στόχος της, να δούμε την πόλη μ’ άλλα μάτια. Να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τα κοινά μας ενδιαφέροντα είναι όλα αυτά που θα μας ενώσουν. Να βγούμε από την εσωστρέφεια και να εκμεταλλευτούμε όσο ελεύθερο χρόνο έχουμε με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς να χρειαστεί να ψάξουμε ή ν’ ασχοληθούμε με τα διαδικαστικά. Τι κάνει, δηλαδή; Ψάχνει, επιλέγει, δημιουργεί, συνθέτει και προτείνει κάθε φορά μια εμπειρία γνώσης, χωρίς να ξεχνά την ψυχαγωγία. Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε «Ναι», δηλώνοντας

συμμετοχή.

Τα omorfamystika.gr μίλησαν με την Βάσω Σκόπα, τη δημιουργό της ομάδας  SAY YES, γι’ αυτήν την αναπτυσσόμενη παρέα ανθρώπων, η οποία Λέει Ναι σε νέες εμπειρίες.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε την ομάδα SAY YES και ποια είναι η φιλοσοφία της.
Ήθελα να οργανώσω ωραία πράγματα να κάνω με τους φίλους μου. Να τα βρω κι αν δεν υπάρχουν να τα δημιουργήσω. Αυτή ήταν η ιδέα. Και μετά είπα: Δεν ανοίγουμε τον κύκλο;
Έτσι γεννήθηκε το SAY YES. Μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο, η παρέα που συνεχώς μεγαλώνει, έχει πάει σε εκθέσεις ζωγραφικής, σε μουσεία και χώρους τέχνης, πάντα με επιλεγμένους ξεναγούς. Έχουμε κάνει βόλτες και ξεναγήσεις σε γειτονιές της Αθήνας, περίπατους σε κοντινά βουνά και πάρκα, συζητήσεις για το θέατρο αλλά κι επισκέψεις σε παραστάσεις και θεατρικά παιχνίδια. Κάνουμε, ακόμα, βιωματικά σεμινάρια ενίσχυσης της θετικής ψυχολογίας (κεντρικό θέμα στη φιλοσοφία του SAY YES) και εργαστήρια από κεραμική και μαγειρική μέχρι στάιλινγκ και διακόσμηση. Με σταθερά ραντεβού για χορό, face yoga, μαθήματα μακιγιάζ και μαγειρικής. Είναι λοιπόν το SAY YES μια πρόσκληση και μια ευκαιρία να συμμετέχει κάποιος σε ενδιαφέροντα πράγματα μαζί με μια παρέα που του ταιριάζει. Και του ταιριάζει ακριβώς γιατί μοιράζονται κάποιο κοινό ενδιαφέρον.

H Βάσω Σκόπα πιστεύει στο ΝΑΙ, στην αποδοχή και στη θετική διάθεση!

Πώς προέκυψε το όνομα της ομάδας και ποιος ο συμβολισμός του;
Το ΝΑΙ/YES ήταν από την αρχή στο μυαλό μου. Πιστεύω στο Ναι. Στο ΝΑΙ της αποδοχής, της συμφωνίας, της δημιουργίας, της θετικότητας. Το YES όμως είναι μια απάντηση, ενώ εγώ ήθελα να κάνω μια πρόταση. Όταν είδα κάπου τη φράση SAY YES, είπα αυτό είναι. Έγινε πρόσκληση.

Με τι κριτήρια επιλέγετε τις δράσεις της ομάδας;
Παρακολουθούμε τι συμβαίνει, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο που είναι γεμάτο πληροφορίες για ΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ που γίνονται στην όχι τέλεια, αλλά πάντως ολοζώντανη Αθήνα. Άλλη σημαντική πηγή είναι οι φίλοί και γνωστοί, οι οποίοι ξέρουν πως ενδιαφέρομαι και όταν ακούσουν κάτι που φαίνεται αξιόλογο μου το μεταφέρουν για να το ψάξω και να δω αν αξίζει. Επιλέγουμε αυτά που θεωρούμε ποιοτικά και καλύπτουν διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος ενός ανθρώπου. Αναπόφευκτα υπάρχει ένα προσωπικό κριτήριο στην επιλογή και τη διαμόρφωση των δράσεων, το οποίο όμως βλέπω ότι έχει ανταπόκριση.

Ποια είναι η δράση από την έναρξη του SAY YES έως και σήμερα για την οποία είστε ιδιαίτερα περήφανη;
Η σειρά βιωματικών σεμιναρίων με την Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας είναι στην καρδιά της φιλοσοφίας του SAY YES και θεωρώ πολύτιμη την συμβολή τους στη διεκδίκηση μιας καλύτερης σχέσης με τον εαυτό μας και τον κόσμο. Η σειρά αυτή μόλις ολοκληρώθηκε και θα ξεκινήσει ξανά ανανεωμένη κι εμπλουτισμένη από τον Οκτώβριο. Και μια πρόσφατη εμπειρία: στη συζήτηση που είχαμε οργανώσει στο black duck multiplearte, σχετικά με το αρχαίο δράμα και το φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, ήρθε χωρίς να τον περιμένουμε και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, σκηνοθέτης Β. Θεοδωρόπουλος, επειδή όπως είπε «το είδε στο internet και του φάνηκε ιδιαίτερο»

H ομάδα είναι «γέννημα» της κρίσης. Οι δυσκολίες, τελικά, μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες;
Κάθε εποχή έχει τις ευκαιρίες της. Η κρίση σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, έφερε αλλαγές στις βασικές αξίες. Από τα υλικά αγαθά, που αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά εφήμερα, περάσαμε στην ΕΜΠΕΙΡΙΑ και την ΠΟΙΚΙΛΙΑ σαν βασική επιδίωξη. Αυτό που ζούμε το έχουμε για πάντα, πλουτίζει την ψυχή και τη ζωή μας, δεν κινδυνεύει ούτε να περικοπεί, ούτε να χαθεί. Η ανάγκη για εμπειρία και ποικιλία
γεννά ιδέες σαν το SAY YES, που βέβαια δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς άλλη μια καταπληκτική ευκαιρία που έφερε η εποχή: την εύκολη, δωρεάν πρόσβαση στις πληροφορίες. Για να βρίσκουμε εμείς όλα όσα γίνονται και οι φίλοι μας όλα όσα προτείνουμε.

Θυμάστε κάποια αντίδραση μέλους που σας συγκίνησε και σας έκανε να σκεφτείτε πως προχωράτε καλά; Αν ναι, ποια ήταν αυτή;
Θυμάμαι πολλές, ευτυχώς γινόμαστε πιο εκδηλωτικοί όταν νοιώθουμε όμορφα – αυτή είναι η δική μου επαγγελματική τύχη: συναντώ τους ανθρώπους στις καλές τους στιγμές!
Δύο ενδεικτικά: ένας φίλος που μας βρήκε στο internet επειδή ενδιαφέρθηκε για μια έκθεση, απάντησε στην πρόσκληση για το μάθημα μαγειρικής με θέμα τεχνικές κιμάδων: «παίρνω τα μπιφτέκια έτοιμα από το χασάπη, αλλά θα έρθω για την καλή παρέα!»
Ή το μήνυμα μιας φίλης,: «…φέτος χάρη στο SayYes έχει εμπλουτιστεί η ζωή μας με πάρα πολλές, ωραίες, διαφορετικές εκδηλώσεις. Ξεκολλάμε από τη ρουτίνα, μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, βλέπουμε φίλους, γνωρίζουμε νέα μέρη, κόσμο διαφορετικό που δεν θα γνωρίζαμε στα μέρη που ήδη κυκλοφορούμε ή στις δουλειές μας. Είμαστε χαρούμενοι. Και πριν, στην αναμονή (φοβερή παρηγοριά στα ζόρια της καθημερινότητας να έχεις κάτι ωραίο να περιμένεις) και κατά τη διάρκεια και μετά (super after effect). Τι ωραία! Ευχαριστούμε.»

Πόσο θετικό είναι το ελληνικό κοινό σε τέτοιες εκδηλώσεις;
Οι περισσότεροι Έλληνες είμαστε άνθρωποι που θέλουμε και να βγαίνουμε και να γνωρίζουμε και να μοιραζόμαστε. Το αδύνατο σημείο μας είναι να το ψάξουμε και να το οργανώσουμε έγκαιρα. Αυτήν την «αδυναμία» καλύπτει το SAY YES. Κι έχουμε δει πως όταν κάποιος ξεκινήσει κι έρθει σε μια εκδήλωση που του κινεί το ενδιαφέρον, πχ. σε μια έκθεση, μετά επειδή του άρεσε η συνολική εμπειρία (παρέα, κλίμα, διοργάνωση), έρχεται και σε ένα σεμινάριο, σε μια συζήτηση, σε έναν περίπατο. Γιατί οι ωραίες εμπειρίες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό: Όταν ξεκινήσεις, ανοίγει η όρεξη, ξυπνάει η περιέργεια. Έχεις κάνει το βήμα. Έχεις βγει από τη ρουτίνα. Και λες ΝΑΙ και στην επόμενη πρόσκληση.

Τι έχει να κερδίσει όποιος πει το «Ναι»;
Μέσα από χιλιάδες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τους ευτυχισμένους ανθρώπους, φάνηκε ότι ανάμεσα στα κοινά τους χαρακτηριστικά τα δυο πρώτα (με μεγάλη διαφορά) ήταν ότι έχουν: α) πολλά ενδιαφέροντα και β) ανθρώπους στη ζωή τους. Οι ομαδικές δραστηριότητες, όταν μάλιστα μας προσφέρουν την εμπειρία της νέας γνώσης και της δημιουργίας μέσα στο πλαίσιο μια παρέας, μας δίνουν ακριβώς αυτά τα δυο βασικά συστατικά ευτυχίας.

Τι να περιμένουμε από εσάς το προσεχές μέλλον;
Στο www.sayyes.gr μπορείτε να δείτε τις προτάσεις μας για τις ερχόμενες εβδομάδες: μαγειρεύουμε μεξικάνικα, ανακαλύπτουμε την Αίγινα, επισκεπτόμαστε την έκθεση «Πικάσο & Αρχαιότητα», κάνουμε μαθήματα μακιγιάζ και face yoga.
Το Σεπτέμβριο ανακοινώνουμε ένα νέο γεμάτο πρόγραμμα, για να διαλέξει κάποιος τις δράσεις που του ταιριάζουν. Γράφοντάς μας στο sayyesathens@gmail.com, μπαίνετε στη λίστα με τους φίλους μας, ώστε να παίρνετε έγκαιρα αναλυτική ενημέρωση για κάθε εκδήλωση που ετοιμάζουμε.

Δείτε και άλλες εκδηλώσεις του καλοκαιριού εδώ

Φίλια Μητρομάρα

The post SAY YES: Η Βάσω Σκόπα προτείνει νέες εμπειρίες γνώσης. Πείτε απλώς ΝΑΙ! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα