Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε συχνά αντιβιοτικά στα παιδιά;

«Η συχνή έκθεση στα αντιβιοτικά επιταχύνει την ταχύτητα ανάπτυξης αντίστασης σε αυτά. Η έρευνά μας υπερθεματίζει το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητα» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας και ανοσολογίας Gautam Dantas, PhD, βασικός συγγραφέας πιλοτικής έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που δημοσιεύθηκε στο PLoSONE.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 22 παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 19 ετών. Παρά το μικρό δείγμα η ανάλυση οδήγησε στην αναγνώριση

2.500 νέων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά γονιδίων γεγονός που οδήγησε στην επέκταση κατά 30% της λίστας των μέχρι τώρα γνωστών γονιδίων με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τα νέα ανθεκτικά γονίδια εξετάζοντας μικροβιακό DNA προερχόμενο από το γαστρεντερικό σύστημα των παιδιών σε σχέση με 18 αντιβιοτικά. Τα γονίδια που αναγνώρισαν αναχαίτισαν την δράση των 14 από τα 18 αντιβιοτικών.

Η παρουσία ανθεκτικών στα αντιβιοτικά γονιδίων προβληματίζει τους ειδικούς επειδή μειώνει την αποτελεσματικότητά τους με τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση δυνητικά σοβαρών ασθενειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα