Κορωναϊός: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Εμβόλιο
Σημαντικότατη εξέλιξη στην προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό αποτελεί η έναρξη κλινικής δοκιμής φάσης 1 την περασμένη Δευτέρα στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington (KPWHRI) στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Φαρμακευτική αγωγή
Φαίνεται ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό έχει 2 φάσεις. Κατά την πρώτη φάση του πολλαπλασιασμού του ιού που διαρκεί αρκετές ημέρες παρουσιάζονται συνήθως ήπια συμπτώματα λόγω της άμεσης κυτταροπαθογενετικής δράσης του ιού και της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού απέναντι στο νέο παθογόνο. Σε αυτή τη φάση αναμένεται κυρίως όφελος από αντιικά φάρμακα όπως η λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, η ρεμδεσιβίρη και το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη. Η ομάδα του Dr. Didier Raoult στη Μασσαλία δημοσίευσε (17/03/20) τα αποτελέσματα μιας σειράς ασθενών με Covid-19 (Gautret et al. International Journal of Antimicrobial Agents 17Mar20) που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη. Σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε το φάρμακο, οι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη είχαν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου την 6η ημέρα της θεραπείας. Επιπλέον φάνηκε ότι η προσθήκη αζιθρομυκίνης ενισχύει το παρατηρούμενο όφελος. Περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών αναμένονται ώστε να επιβεβαιωθούν τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη (18/03/20) στο περιοδικό The New England Journal of Medicine από τους Κινέζους ιατρούς Cao και συνεργάτες έδειξε ότι η προσθήκη του συνδυασμού λοπιναβίρης/ριτοναβίρης στην υποστηρικτική θεραπεία των ασθενών με Covid-19 δεν είχε το προσδοκώμενο όφελος. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός όμως συνεχίζει να αξιολογείται μαζί με άλλους αντι-ιικούς παράγοντες όπως η ιντερφερόνη 1β καθώς και σε ασθενείς σε διάφορα στάδια της νόσου. Είναι πιθανό ο συνδυασμός λοπιναβίρης/ριτοναβίρης να πρέπει να χορηγηθεί νωρίς κατά την πορεία της νόσου ώστε να αποκομίσουμε όφελος από τη χρήση του. Είναι αναγκαίο να αναμένουμε τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να διαμορφωθούν οι αντίστοιχες κατευθυντήριες οδηγίες. Μόλις πρόσφατα κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσης τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της φαβιπιραβίρης, ενός αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται στην Κίνα έναντι του ιού της γρίπης. Ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν φαβιπιραβίρη αρνητικοποίησαν το τεστ για τον SARS-CoV-2 σε διάμεσο χρονικό διάστημα 4 ημερών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που χρειάστηκαν 11 ημέρες. Οι Baron και συνεργάτες σημειώνουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό International Journal of Antimicrobial Agents 13Mar2020 ότι ένα επιπλέον αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται κατά της σταφυλοκοκκικής λοίμωξης, η τεικοπλανίνη, μπορεί να έχει δραστικότητα απέναντι στον SARS-CoV-2.
Η δεύτερη φάση είναι η ειδική ανοσία που πλέον αντιμετωπίζει τον ιό και οδηγεί σε πτώση του ιικού φορτίου. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση της λοίμωξης μπορεί να παρατηρηθεί δευτερογενής αιμοφαγοκυτταρική λεμφοιστιοκυττάρωση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών (καταιγίδα κυτοκινών) η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς (Young et al. JAMA 3Mar2020). Σε αυτή ακριβώς τη φάση της νόσου φαίνεται να έχει ρόλο η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της ιντερλευκίνης 6 (IL-6), η οποία είναι βασικός μεσολαβητής της συστηματικής φλεγμονής, όπως η τοσιλιζουμάμπη, η σαριλουμάμπη και το νεότερο αντι-IL6 μονοκλωνικό αντίσωμα TZLS-501. Άλλες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες με πιθανό όφελος είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της ιντερλευκίνης 1 (ανακινρα) και έναντι των JAK κινασών. Επιπλέον, σε ασθενείς που αναπτύσσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS) η χορήγηση μεθυλπρεδνιζολόνης μπορεί να έχει όφελος στην έκβαση της νόσου, σύμφωνα με μελέτη των Wu και συνεργατών στο περιοδικό JAMA Internal Medicine 13Mar2020. Τέλος, σημειώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 18/03/20 σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα μέχρι σήμερα που να υποστηρίζουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης από COVID-19 σε ασθενείς που λαμβάνουν ιμπουπροφαίνη.
The post Κορωναϊός: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Το ρόφημα με κουρκουμά που τονώνει το ανοσοποιητικό σου και φτιάχνεται πανεύκολα
- Αδυνατώ να το πιστέψω. Νεκρός ο επιχειρηματίας Νίκος Ψύρρας
- Αποκρύπτουν θανάτους από κορωνοϊό; Η καταγγελία του Κρίτωνα Αρσένη.
- Γιώργος Τσαλίκης:Συγκλονίζει η περιγραφή του στο gossip-tv για όσα έζησε στην Αμερική λόγω κορονοϊού
- Κορονοϊός: Συγκλονίζει το μήνυμα Ελληνίδας: «Την πονάω και την σκέφτομαι κάθε στιγμή» (Photos)
- Μπήκαμε στην εποχή του Κριού: Τα 3 ζώδια που θα περάσουν λίγο πιο δύσκολα και τι πρέπει να κάνουν γι' αυτό
- Julia Roberts: Το φυσικό συστατικό από την κουζίνα της που ενυδατώνει τα χέρια της
- Απαγόρευση μετακίνησης: Πώς να συμπληρώσετε τη φόρμα και πώς να στείλετε sms
- Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε υπέροχα βιβλία δωρεάν
- Κανόνες διατροφής που θωρακίζουν τον οργανισμό!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Omorfa Mystika
- Τελευταία Νέα Omorfa Mystika
- Κορωναϊός: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
- Τι προβλέπουν τα ζώδια από 23/03 – 29/03/2020
- Απαγόρευση μετακίνησης: Πώς να συμπληρώσετε τη φόρμα και πώς να στείλετε sms
- Μένουμε σπίτι: Φτιάξτε μία γωνιά για διάβασμα
- Κοροναϊός: 4 τρόποι για να μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας
- Κοροναϊός: Εφαρμογή για τη «χαρτογράφηση» της επιδημίας στην Ελλάδα
- Πώς να προστατευτείτε από δερματίτιδα λόγω αντισηπτικού
- Μένουμε σπίτι: Πώς να βελτιώσετε τη διάθεσή σας
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιβουπροφαίνη
- Κορωνοϊός: Πώς δεν θα πάρουμε βάρος όσο μένουμε στο σπίτι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Πρόσβαση ΑμεΑ σε πληροφορίες για τον Κορωνοϊό
- Καρκινογόνος ζεόλιθος σερβίρεται απο τη ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ στη Κρήτη απο το 2013
- Αδυνατώ να το πιστέψω. Νεκρός ο επιχειρηματίας Νίκος Ψύρρας
- Δήμος Λέρου: Να αναρτήσουν την ελληνική σημαία υπηρεσίες και πολίτες την 25η Μαρτίου
- Τι είπε η Γιάννα Αγγελοπούλου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας
- Vanessa Bryant: Για ποιο λόγο θέλει να αλλάξει τη διαθήκη του Kobe Bryant
- Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου: Οι ώρες είναι κρίσιμες και πρωτόγνωρες
- Συνταγή για μακαρόνια από κολοκύθια από τον Γιώργο Τσούλη
- «Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής
- Άγριες Μέλισσες: Μαρτυρία – φωτιά «καίει» τον Δούκα – Ήρθε η στιγμή της εκδίκησης; (Photos)