Πώς μπορείτε να πείτε “αντίο” σε μία σχέση;

Είστε έτοιμοι να μάθετε πως μπορείτε να πείτε “αντίο” σε μία σχέση; Η Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου σας δίνει τις ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ότι η σχέση σας δεν προχωράει πια…

Η διαδικασία του χωρισμού μπαίνει σε λειτουργία από τη στιγμή που συνάψουμε σχέση με κάποιον. Εν δυνάμει, λοιπόν, όλες οι σχέσεις περιέχουν μέσα την πιθανότητα χωρισμού. Αυτή η πιθανότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Το ζευγάρι διανύει την περίοδο εξιδανίκευσης, την ψευδαίσθηση του “για πάντα”, τη γαλήνη και την ηρεμία

πως όλα θα πηγαίνουν καλά.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η περίοδος είναι σημαντικό να βιωθεί στο έπακρο, καθώς έτσι έρχεται το ζευγάρι πιο κοντά, δημιουργείται οικειότητα, η σχέση αρχίζει να παίρνει μορφή. Παράλληλα όμως, αυτή η περίοδος είναι υπεύθυνη για την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία. Είναι η περίοδος “κατασκευής προσδοκιών”. Προσδοκίες που ακουμπάει ο ένας σύντροφος πάνω στον άλλον και η πεποίθηση πως αυτές οι προσδοκίες θα ικανοποιούνται μία ζωή και η απογοήτευση δεν θα μας αγγίξει ποτέ.

Και η σχέση κάπως έτσι προχωράει. Με προσδοκίες που εκδηλώθηκαν, που θεωρήθηκαν δεδομένες να υπάρχουν, με συντρόφους που μόλις τους αγγίξει η πρώτη σκέψη χωρισμού, απομακρύνονται για να μη λύσουν το πρόβλημα, κάποιοι άλλοι παντρεύονται για να θάψουν την απογοήτευση κάτω από τον γάμο και στην χειρότερη μπορεί να υπάρξει και ο ερχομός ενός παιδιού “για να σώσει τον γάμο”.

Τα κακά νέα είναι πως με κανέναν από τους τρείς παραπάνω τρόπους δεν λύνεται το πρόβλημα και η ιδέα του χωρισμού παύει να ‘’κοιμάται’’ πια. Πολλά ζευγάρια προσεγγίζουν το γραφείο του ψυχολόγου με σκοπό είτε να σώσουν τον γάμο τους είτε να βρουν έναν ένθερμο υποστηρικτή της ιδέας του χωρισμού τους. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που ο ψυχολόγος χρησιμοποιείται και ως διαιτητής των συγκρούσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.

Πριν οδηγηθεί ο κάθε σύντροφος σε σκέψεις του πως να σώσει τη σχέση ή να βγει αλώβητος από αυτήν, χρειάζεται να αναλογιστεί όλα εκείνα που οδήγησαν το “μαζί” στην απομάκρυνση, στην έλλειψη κατανόησης και στη δυσλειτουργική επικοινωνία.

Για να βρεις όλα εκείνα τα γιατί που οδήγησαν με επιτυχία στην ιδέα του χωρισμού, οφείλεις να θέσεις στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ότι είναι προτεραιότητα ο χρόνος με τον σύντροφό σου;

-Πόσο συχνά εκφράζεις τον θαυμασμό σου προς τον σύντροφό σου για όλα αυτά που καταφέρνει;

-Όταν βγαίνετε μαζί έξω ή καθόσαστε στον καναπέ το βράδυ, πόση ώρα αφιερώνεις στο κινητό σου χωρίς να ανταλλάξεις ούτε μία κουβέντα με τον σύντροφό σου;

-Θα σε ενοχλούσε αν στο κρεβάτι κάθε βράδυ πήγαινες μόνος ή ακόμα και αν κοιμόσασταν σε χωριστά κρεβάτια με τον σύντροφό σου;

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που υποστήριξες τον σύντροφό σου μπροστά στα παιδιά σου;

-Πόσο σημαντική σου είναι η αφή και το χάδι μέσα στη ημέρα; Αγκαλιάζεις πρώτος τον σύντροφό σου ή περιμένεις να σε αγκαλιάσει αυτός;

-Ποια θέματα συνήθιζες να συζητάς παλιότερα με τον σύντροφό σου που πλέον δεν τα συζητάς;

-Ποια στιγμή ένιωσες να σε αγαπάει περισσότερο ο σύντροφός σου; Ποια στιγμή ένιωσες να τον αγαπάς εσύ πιο πολύ;

-Ποια εικόνα ζευγαριού λαμβάνουν οι φίλοι ή οι συγγενείς σας; Πως θα περιέγραφαν τη σχέση σας;

Αφού τα απαντήσεις όλα τα παραπάνω, σίγουρα θα σου γεννηθούν νέα ερωτήματα. Ερωτήματα που δεν θα χωράνε αμφιβολίες στο ποιος από τους δύο φταίει. Γιατί πάντα φταίνε και οι δύο. Φταίνε εκείνες οι φορές που γύρισες κουρασμένη από τη δουλειά και δεν είχες όρεξη να ανταλλάξεις κουβέντα. Εκείνες οι φορές που στην αγκαλιά σου δεν χωρούσε ο σύντροφός σου, γιατί τη θέση του είχαν πάρει το λάπτοπ και το κινητό. Εκείνες οι φορές που δεν σε πείραξε αν θα κοιμηθείτε χώρια, ο ένας στον καναπές και ο άλλος στο κρεβάτι. Όλες εκείνες τις φορές που τα ζεστά σας συναισθήματα κρύφτηκαν πίσω από νευρά, θυμό, γκρίνια. Εκείνες τις φορές που επέλεξες να φωνάξεις ή επέλεξες να σιωπήσεις και να απομακρυνθείς. Αυτές οι στιγμές κοστίζουν σε μία σχέση.

Απάντησε στα ερωτήματα αυτά και προσπάθησε να το πάρεις από την αρχή. Αλλά μαζί, όχι μόνος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πλησιάσεις στον χωρισμό. Άλλοι τόσοι υπάρχουν για να ενδυναμώσεις όλα εκείνα που κάποτε οδήγησαν το δύο στο να γίνει ένα. Στις ανθρώπινες σχέσεις δεν χωράει το “δεν ταιριάξαμε’’, αλλά το “δεν προσπαθήσαμε αρκετά’’. Βεβαιώσου πως προσπάθησες πριν αποχωρήσεις.

The post Πώς μπορείτε να πείτε “αντίο” σε μία σχέση; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα