Πώς να ξαναβρείτε την ευτυχία στη δουλειά!

Νιώθετε ότι έχετε χάσει το πάθος σας στη δουλειά; Μισείτε τη δουλειά σας και τους συναδέλφους σας κα θέλετε να τα παρατήσετε; Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα και health blogger Pharmalista σας δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς να ξαναβρείτε την ευτυχία στη δουλειά!

Νομίζω πως το έχεις καταλάβει κι εσύ πως δεν υπάρχει αυτό που λέμε «δουλειά των ονείρων» μου, εκτός κι αν η δουλειά σου είναι στην Google,

όπου πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, ενδιάμεσα σνακ, καφέδες κ.τλ. είναι όλα τσάμπα, στις 16 gourmet καφετέριες που διαθέτει, μπορείς να πάρεις μαζί σου το σκυλάκι σου, να πας για μασάζ να χαλαρώσεις ή να γυμναστείς σε ένα από τα 4 γυμναστήρια, να σε δει ο γιατρός ή να βάλεις την μπουγάδα σου. Αλλά επειδή κανείς αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει στη Google, «δουλειά των ονείρων» μου δεν υπάρχει. Και μάλιστα αυτό δεν το λέω μόνον εγώ αλλά και η κα Sonja Lyubomirsky, η οποία είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συγγραφέας του The How of Happiness.

Ο παλιός είναι αλλιώς αλλά ο νέος…

Τι συμβαίνει κάθε φορά που πηγαίνεις σε μία νέα δουλειά ή αναλαμβάνεις μία καινούργια θέση; Σου φαίνεται συναρπαστική: τι φοβεροί συνάδελφοι, πόσο πιο μικρή η απόσταση από το σπίτι σε σύγκριση με προηγούμενη δουλειά, τι νέες προκλήσεις, αλλά… Αλλά, με τον καιρό τη συνηθίζεις και τότε αρχίζεις να επικεντρώνεσαι στα πράγματα που απεχθάνεσαι και να σκέφτεσαι ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να βρεις άλλη δουλειά. Αλλά επειδή εκεί έξω τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα, αρχίζεις και γκρινιάζεις για τους συναδέλφους, κοιτάς το ρολόι μήπως πάει πιο γρήγορα και τελειώσει το ωράριο, μισείς τη δουλειά σου και, γενικά, τρώγεσαι με τα ρούχα σου. Και τότε είναι που αρχίζεις να λες: «φέτος θα αφήσω τη βαρετή δουλειά μου και θα βρω κάτι μου γεμίζει». Αυτό το λένε σχεδόν όλοι. Κάθε χρόνο. Τέτοιες μέρες. Αν είσαι κι εσύ σε αυτούς μάλλον ήρθε ο καιρός να βρεις μια άμεση λύση και λίγη χαρά στην επαγγελματική σου καθημερινότητα. Σου έχω μία λίστα επιβίωσης για να ξαναβρείς την ευτυχία στη δουλειά σου.

Κάνε νέα πράγματα

Έχουν γίνει πάνω από 1.000 μελέτες που έχουν αποδείξει πώς ο καθορισμός στόχος επηρεάζει την απόδοση, τη δέσμευση και την ευτυχία. Μπροστά σε μία πρόκληση, ο εγκέφαλος αρχίζει να χρησιμοποιεί του πόρους του –προσοχή, μνήμη, προσπάθεια, αυτοέλεγχος, θέληση-, που με τη σειρά τους σε κάνουν να νιώθεις πιο αφοσιωμένο και ικανό στη δουλειά σου.

Απόκτησε το πάθος που σου λείπει

Το ότι είσαι επαγγελματίας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι και τυποποιημένος στη δουλειά. Αν είσαι δημιουργικός στο σπίτι, μπορείς να είσαι δημιουργικός και στο γραφείο. Θα πληρωθείς έξτρα; Ίσως όχι. Αλλά αν κάνεις μέρος της δουλειάς σου ό,τι σε παθιάζει θα περνάς καλά στη δουλειά. Και αυτό θα φαίνεται προς τα έξω.

Σουλούπωσε το γραφείο σου

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι υπάλληλοι δεν είναι τόσο παραγωγικοί και κάνουν λάθη όταν εργάζονται σε ένα άχρωμο περιβάλλον. Κρέμασε κάτι που σου αρέσει να βλέπεις ή βάλε λίγα φρέσκα λουλούδια. Πρόσθεσε επίσης κάτι κόκκινο. Όσοι βλέπουν αυτό το χρώμα τα καταφέρνουν καλύτερα στην ολοκλήρωση των καθηκόντων τους που απαιτούν συγκέντρωση και μνήμη.

Βάλε ένα κιτ επιβίωσης στο συρτάρι του γραφείου σου

Για παράδειγμα ένα αιθέριο έλαιο μέντας. Αν το μυρίσεις θα τονώσεις τη δημιουργικότητά σου και θα επικεντρωθείς καλύτερα στη δουλειά σου. Μία κρέμα για τα χέρια που θα σε βοηθήσει να ενυδατώσεις και θα μειώσει το εργασιακό στρες. Ένα σπρέι αναπνοής με μέντα για να φρεσκάρεις την αναπνοή σου και να πεις ό,τι σε ενοχλεί στον συνάδελφο με γλυκό τρόπο. Ένα μπουκάλι νερό για να μην κάνεις σαν ντίβα όταν πεινάς (τον γνωστό διψούσες δεν πεινούσες, ισχύει εδώ).

Άσε κάτω το project

Αν κάτι δεν πάει καλά ή έχεις κολλήσει σε ένα project, βάλ’ το στην άκρη και ασχολήσου μαζί του αργότερα. Κάποιες φορές, το να αγνοήσεις κάτι για μερικές ώρες, σου δίνει την προοπτική που χρειάζεσαι για να λύσεις το πρόβλημα. Βασικό: σήκω από την καρέκλα σου. Περπάτησε. Βγες λίγο έξω. Χαλάρωσε.

Πες και κανά αστείο να περάσει η ώρα

Πιστεύεις ότι ο χώρος εργασίας δεν είναι μέρος για αστεία, αλλά οι έρευνες λένε άλλα: σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, οι εργαζόμενοι που περνούσαν καλά στη δουλειά, ολοκλήρωσαν περισσότερες δουλειές, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας και ήταν πιο πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια στους συναδέλφους τους.

Διαχειρίσου σωστά την ενέργειά σου

Αν, για παράδειγμα, νιώθεις πιο ενεργητικός το πρωί, μην κανονίζεις να ολοκληρώνεις τις δύσκολες δουλειές το μεσημέρι. Οργάνωσε τη μέρα σου στη δουλειά σύμφωνα με τις ικανότητές σου.

Σταμάτα να μισείς τη δουλειά σου για ένα λεπτό

Όταν αλλάζεις την ιστορία που διηγείσαι στον εαυτό σου, αλλάζεις αυτό που βιώνεις. Αντί να σκέφτεσαι «είμαι πωλητής», σκέψου «βοηθώ τους ανθρώπους να γνωρίσουν τα νέα προϊόντα της αγοράς». Μόλις αναγνωρίσεις τι προσφέρεις στη δουλειά σου, θα ξαναβρείς και τη χαρά σου.

Δεν χρειάζεται να αγαπάς τη δουλειά σου

Αλλά αγάπησε τον τρόπο με τον οποίο κάνεις τη δουλειά σου. Και αυτό το τρικ από τον ψυχολόγο Πάτροκλο Παπαδάκη πετυχαίνει. Να το ξέρεις.

Μην γκρινιάζεις

Προτίμησε να βελτιώσεις όλα όσα θέλεις στη δουλειά σου τον επόμενο καιρό, τις δεξιότητές σου, τους στόχους που έχεις βάλει, και σταμάτα να γκρινιάζεις. Όλοι μένουν μακριά από τον γκρινιάρη. Κανόνας.

Κι αν τίποτα από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα και δεν σου προσφέρει ευτυχία στη δουλειά, ξεκίνα να ετοιμάζεις τα χαρτιά της δικής σου start up επιχείρησης και βγάλε το χαρτί της παραίτησης από το συρτάρι.

The post Πώς να ξαναβρείτε την ευτυχία στη δουλειά! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα